Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Suša, pomanjkanje vode in visoke temperature so poškodovali pridelke (foto: Tanjug/STA)
Suša, pomanjkanje vode in visoke temperature so poškodovali pridelke | (foto: Tanjug/STA)

Zadnje padavine suše niso omilile

07.08.2022, 14:24 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Plohe in nevihte včeraj niso prinesle večje pošiljke dežja, zato suše niso bistveno omilile. Največ padavin je bilo v severozahodni Sloveniji, drugje pa je bilo dežja zelo malo, večinoma celo nič, vremensko dogajanje povzema meteorologinja na agenciji za okolje Veronika Hladnik Zakotnik.

Kot je pojasnila, je na severozahodu države, kjer je suša zelo huda, padlo med pet in 25 litrov dežja na kvadratni meter. O omilitvi suše bomo lahko po njenih besedah govorili, ko bo padlo približno 50 litrov dežja na kvadratni meter. Za kakšen dan ali dva je tokratno deževje stanje omililo, kaj konkretno boljše pa ni, je poudarila meteorologinja. Naslednja, manjša pošiljka dežja bo jutri, predvsem na severu, vzhodu in v osrednji Sloveniji. Primorska bo suha. Nato pa na padavine vnovič kaže naslednji konec tedna.

Težave zaradi suše povsod po državi

Slovenija se sooča s hudo sušo. Zaradi pomanjkanja padavin so težave s pitno vodo, v Istro jo odgovorni že skoraj dva tedna dovažajo s cisternami iz Unice.

Velike težave so v kmetijstvu, kjer bo pridelek okrnjen. Marsikje je koruza nižje rasti in ne nastavlja storžev. Mnogi travniki so rjavi, na sadju in zelenjavi se poznajo ožigi. Pomanjkanje padavin in dolgotrajna vročina sta načela tudi sicer bolj sušnih razmer vajeno vinsko trto. Jesensko podobo že zdaj dobivajo nekateri gozdovi. Na udaru je tudi živinoreja. O prvih ocenah škode in pričakovanih ukrepih vlade smo govorili v današnji nedeljski kmetijski oddaji.

Na Primorskem je zaradi suše še vedno razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost je tudi drugod po Sloveniji.

Sicer pa so o močnejšem neurju z vetrom v soboto poročali iz občine Medvode. Veter je tam po podatkih, ki jih je danes objavila Uprava RS za zaščito in reševanje, delno razkril strehe sedmih objektov in podrl več dreves. Zabeleženih je bilo 25 dogodkov. Posredovali so gasilci sedmih prostovoljni gasilskih društev, ki so prekrili 20 streh različnih objektov in odstranili pet podrtih dreves.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...