Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež pri opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pri opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Bo papež res obiskal Ukrajino?

Novice | 06.08.2022, 19:52 Alen Salihović

Ukrajinskega veleposlanika v Vatikanu Andrija Juraša je danes v zasebno avdienco v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Juraš je na svojem Twiter profilu namignil, da bi lahko sveti oče kmalu obiskal Ukrajino. Sveti sedež ni objavil nobenih podrobnosti o papeževem pogovoru z Jurašem, je pa objavil videoposnetek srečanja.

Ukrajina si želi obiska svetega očeta že od začetka ruske agresije, je na Twitterju zapisal Andrij Juraš in dodal, da bi ga z veseljem sprejeli »pred njegovim potovanjem v Kazahstan«. Papež tridnevno potovanje v Kazahstan načrtuje 13. septembra.

Ukrajinski veleposlanik je preko tviterja sporočil še, da je Frančišek poudaril svojo naklonjenost ukrajinskemu ljudstvu in izrazil pripravljenost, da to pokaže tudi z obiskom.

Pri papežu tudi ruski pravoslavni metropolit Antonij

Papež Frančišek je v petek, 5. avgusta v avdienco sprejel ruskega pravoslavnega metropolita Antonija, vodjo oddelka za zunanje zadeva pri moskovskem patriarhatu. Ta je na srečanje v Vatikan prišel prvič, potem ko je junija letos na vodilnem položaju oddelka za zunanje zadeva nasledil metropolita Hilariona. Srečanje spada v sklop ekumenskih stikov med papežem in moskovskim patriarhatom in sledi video pogovoru med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom, ki sta ga imela marca letos in pri katerem je bil navzoč tudi Antonij, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Papež je takrat patriarhu Kirilu v zvezi s situacijo v Ukrajini dejal, da je dolžnost kristjanov in njihovih pastirjev, da si prizadevajo za mir in pomoč trpečim ter ustavijo ogenj, kajti najvišjo ceno za vojno plačujejo ljudje. V voščilu za veliko noč, je sveti oče patriarhu Kirilu zapisal, naj Sveti Duh preoblikuje njuni srci in ju naredi za resnična delavca za mir, zlasti za Ukrajino, ter poudaril, da v tem času čutimo vso težo trpljenja naše človeške družine, ki jo stiska nasilje, vojna in številne krivice, še poročajo na spletni strani slovenskega uredništva Vatican News. 

 

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.