Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pri opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pri opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Bo papež res obiskal Ukrajino?

Novice | 06.08.2022, 19:52 Alen Salihović

Ukrajinskega veleposlanika v Vatikanu Andrija Juraša je danes v zasebno avdienco v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Juraš je na svojem Twiter profilu namignil, da bi lahko sveti oče kmalu obiskal Ukrajino. Sveti sedež ni objavil nobenih podrobnosti o papeževem pogovoru z Jurašem, je pa objavil videoposnetek srečanja.

Ukrajina si želi obiska svetega očeta že od začetka ruske agresije, je na Twitterju zapisal Andrij Juraš in dodal, da bi ga z veseljem sprejeli »pred njegovim potovanjem v Kazahstan«. Papež tridnevno potovanje v Kazahstan načrtuje 13. septembra.

Ukrajinski veleposlanik je preko tviterja sporočil še, da je Frančišek poudaril svojo naklonjenost ukrajinskemu ljudstvu in izrazil pripravljenost, da to pokaže tudi z obiskom.

Pri papežu tudi ruski pravoslavni metropolit Antonij

Papež Frančišek je v petek, 5. avgusta v avdienco sprejel ruskega pravoslavnega metropolita Antonija, vodjo oddelka za zunanje zadeva pri moskovskem patriarhatu. Ta je na srečanje v Vatikan prišel prvič, potem ko je junija letos na vodilnem položaju oddelka za zunanje zadeva nasledil metropolita Hilariona. Srečanje spada v sklop ekumenskih stikov med papežem in moskovskim patriarhatom in sledi video pogovoru med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom, ki sta ga imela marca letos in pri katerem je bil navzoč tudi Antonij, poroča slovensko uredništvo Vatican News.

Papež je takrat patriarhu Kirilu v zvezi s situacijo v Ukrajini dejal, da je dolžnost kristjanov in njihovih pastirjev, da si prizadevajo za mir in pomoč trpečim ter ustavijo ogenj, kajti najvišjo ceno za vojno plačujejo ljudje. V voščilu za veliko noč, je sveti oče patriarhu Kirilu zapisal, naj Sveti Duh preoblikuje njuni srci in ju naredi za resnična delavca za mir, zlasti za Ukrajino, ter poudaril, da v tem času čutimo vso težo trpljenja naše človeške družine, ki jo stiska nasilje, vojna in številne krivice, še poročajo na spletni strani slovenskega uredništva Vatican News. 

 

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...