Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Naftna ploščad v Bohajskem morju. (foto: CNOOC, Xinhua, STA)
Naftna ploščad v Bohajskem morju. | (foto: CNOOC, Xinhua, STA)

Nižje količine načrpane nafte ohranjajo cene na višjih ravneh

Svet | 04.08.2022, 11:11 Andrej Šinko

Skupina 23 največjih dobaviteljic nafte OPEC+ bo prihodnji mesec zagotovila dodatnih 100 tisoč 159-litrskih sodov nafte, kar pa je bistveno manj od dogovorjenega obsega dodatnega črpanja. Zaradi tega bodo cene vztrajale na nekoliko višjih ravneh. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guteres je takšno ravnanje obsodil, države pa pozval k večji obdavčitvi podjetij in preusmerjanju sredstev k najranljivejšim.

OPEC sestavlja 13 največjih izvoznic nafte, med katerimi je največja Saudova Arabija, v razširjeni skupini pa sodeluje še deset držav na čelu z Rusijo. Septembrske količine dodatnega črpanja bistveno zaostajajo za dogovorjenim črpanjem za julij in avgust, ko naj bi se črpanje okrepilo dnevno za skoraj 650 tisoč sodčkov. Za september je predvideno povečanje zgolj za 100 tisoč sodov, izvoznice pa naj bi skupaj načrpale 44 milijonov sodov. Največje izvoznice to uradno pripisujejo težav v zmogljivostih, vendar pa s tem ohranjajo tudi cene na nekoliko višjih ravneh.

Generalni sekretar ZN Guterres naftna podjetja obtožil pohlepa

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guteres je zato bil kritičen do naftnih podjetij. »Vidimo pretiran, škandalozen profit naftne in plinske industrije, in to v času, ko vsi izgubljamo denar zaradi rastoče inflacije, ki znaša 7, 8 odstotkov. Vsi vidimo, da se naša sredstva in prihodki zmanjšujejo ... In imamo organizacije, ki pomembno prispevajo k podnebnim spremembam, a v trenutnih razmerah ustvarjajo dobičke. Zato kar želimo povedati je, da je treba te izjemne dobičke obdavčiti, ta denar pa dati na razpolago tistim najbolj ranljivim.«

Najnižje zaloge v zadnjih 30 letih

Obstoječe zaloge nafte naj bi bile po pojasnilih skupine z 2,7 milijarde sodov najnižje v zadnjih 30 letih in za 236 milijonov sodov manjše kot v predkoronskem obdobju, ko so države zaradi manjšega povpraševanja črpanje zmanjšale. Od lani ga sicer spet povečujejo, a večina jih naj ne bi v celoti izpolnilo proizvodnih kvot. Dogovorjenim količinam naj bi sledili le Saudova Arabija in Združeni arabski emirati. Največja naftna podjetja so sicer v minulem četrtletju skupaj ustvarila skoraj 100 milijard dolarjev dobička.

Svet, Politika, Sociala, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...