Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Gabriel Kavčič (foto: Rok Mihevc)
Dr. Gabriel Kavčič | (foto: Rok Mihevc)

Dr. Kavčič: Treba je neumorno delati na pravilnem oblikovanju človekove vesti

Svet | 03.08.2022, 13:09 Marta Jerebič

Potem ko je ameriško vrhovno sodišče pred dvema mesecema zavrnilo sodbo, ki je leta 1973 vodila v uzakonitev splava, in odločitev o splavu prepustilo zveznim državam, so v Kansasu na to temo razpisali referendum. Ta se je na predlog republikancev nanašal na ustavni amandma, s katerim bi omogočili popolno prepoved splava. Volivci so takšen predlog zavrnili s 60 odstotki proti 40-im.

Izid referenduma v Kansasu je –politično gledano – po eni strani presenečenje, ker gre za zanesljivo republikansko državo, po drugi pa ne, saj je večina ljudi v zahodnih državah običajno naklonjena vsaj omejeni pravici do splava, je za naš radio povedal moralni teolog dr. Gabriel Kavčič.

Meni, da je spreminjanje ustavnih amandmajev v takem vzdušju morda preveč ambiciozen projekt, ker je vest zahodnega človeka ter vest naše družbe na tem področju zmedena in zavedena. Ta odločitev po njegovih besedah lahko služi tudi kot streznitev tistim, ki so pred dobrim mesecem proslavljali po razveljavitvi sodbe Roe Wade na vrhovnem sodišču.

»Kot sem že takrat dejal, se je treba zavedati, da nam ustavni amandmaji, sodniške odločitve in razne parlamentarne večine nič ne pomagajo, ker je bistveno vprašanje v izobrazbi zahodnega človeka. Bistvena naloga zato je, da obujamo vest vsakega človeka preko stalnega zagovarjanja znanstvenih argumentov, ki govorijo o tem, da tudi nerojen otrok je resnično človeško bitje s svojim nedotakljivim dostojanstvom.«

Po mnenju dr. Gabriela Kavčiča se moramo torej "izogibati političnim razmislekom o tem dogajanju in vztrajati na znanosti, pa bomo počasi kaj premaknili naprej: brez sovražnosti in zanašanja na politiko in državne ustanove, ker te niso bog. Treba je neumorno naprej delati na pravilnem oblikovanju človekove vesti: v Ameriki ali pri nas.«

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.