Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec
Pregled tovora na ladji Razoni (foto: UN Humanitarian/Twitter)
Pregled tovora na ladji Razoni | (foto: UN Humanitarian/Twitter)

Inšpekcija končana. Ukrajinska koruza končno na poti v Libanon.

03.08.2022, 12:52 Robert Božič

Na s 26.527 tonami koruze naloženi ladji Razoni se je, ko je njen krov zapustil zadnji od inšpektorjev, oglasila sirena in naznanila nadaljevanje poti proti Tripoliju, libanonski mediji povzemajo poročanje agencije AP.

Kot smo že včeraj poročali gre za prvo pošiljko žita, ki so ga iz Ukrajine, od začetka ruske invazije na to državo, v svet poslali prek črnomorske poti in se odvija v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni, ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, posamezno podpisala Moskva in Kijev.

V ekipi inšpektorjev so bili predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in Združenih narodov, pregled ladje pa je trajal 90 minut.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres upa, da bo to prva od mnogih komercialnih ladij, ki bodo plule v skladu z dogovorom, ki sta ga pred dobrim tednom dni ob posredovanju ZN in Turčije sklenili Rusija in Ukrajina in da bo to pripomoglo k stabilnosti in pomoči za globalno prehransko oskrbo, "še posebej v najbolj občutljivem humanitarnem kontekstu".

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...