Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (foto: Marjana Debevec)
Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči | (foto: Marjana Debevec)

Na Pohorju se začenja Mariapoli

Novice | 27.07.2022, 08:10 Marjana Debevec

V Ribnici na Pohorju se bo popoldne začel Mariapoli. Gre za obliko duhovnih počitnic Gibanja fokolarov, ki vse od leta 1949 potekajo po vsem svetu.

Mariapoli niso le duhovne vaje, niti letovanje. Gre za sobivanje ljudi različnih generacij in stanov, vsi pa si prizadevajo uresničevati edini zakon tega Marijinega mesta, ki je medsebojna ljubezen. Rdeča nit letošnjega Mariapolija, ki bo na Pohorju potekal od danes do nedelje, bo svetost v vsakdanjem življenju.

To se lahko zdi preveč visok cilj, ki bi se ga lahko ustrašili. Pomislili bi lahko na svetnike v cerkvah, ki so se postili, veliko molili, zatajevali… Mi pa vendar živimo v svetu, imamo družine, naporne službe…. Nimamo časa za vse to. Tudi ustanoviteljica Gibanja fokolarov Chiara Lubich se je o tem spraševala. Tudi ona je s prvimi dekleti, ki so se posvetile Bogu, živela v svetu, med ljudmi.

Manjše skupine in skupnosti na poti sinode
Pohorski gozdovi že tretjič gostijo Mariapoli © Marjana Debevec


In nekega dne jo je prešinila misel: Obstaja pot svetosti primerna za vse: poročene in deviške, mlade in starejše, zaposlene in brezposelne. In ta pot je: v vsakem trenutku v ljubezni živeti tisto, kar Bog želi od nas: dobro pometati, se učiti, igrati z otroki, moliti, delati, počivati… da bi vsak trenutek postal svečan, v Njegovi volji preživet v ljubezni. To bo vabilo za dneve, ki so pred nami: živeti vsak trenutek v polnosti: popolnoma se posvetiti tistemu, kar delamo, ali osebi, s katero se pogovarjamo. Torej slovesno živeti vsak trenutek. Tako bomo pletli vezenino trenutkov, ki bodo ostali zapisani v večnost

Pričevanja, duhovna misel in sveta maša potekajo v naravi
Pričevanja, duhovna misel in sveta maša potekajo v naravi © Marjana Debevec

O tem bodo govorila pričevanja, ki jim bomo prisluhnili v objemu pohorskih gozdov. Skupaj bomo odkrivali, kako ljubezen vnašati v vse trenutke našega življenja in tako preobražati tudi svet okrog nas.

Logotip sredine srečanja evropskih Mariapolijev
Logotip sredine srečanja evropskih Mariapolijev © Gibanja fokolarov

Že prvi dan se bomo neposredno povezali z Maripoliji, ki bodo istočasno potekali v Španiji, Italiji, na Češkem in Poljskem. Osrednja nit tega večera bodo naša prizadevanja za mir. Svoje sporočilo bo zbranim posredovala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Dogodek lahko spremljate na naslednji povezavi: https://youtu.be/3rh7tlvXH2o

Podobni duhovni tedni pa bodo potekali tudi drugje po svetu. V Siriji se bodo lahko zbrali tudi zaradi darov iz Slovenije. Gorivo je pri njih namreč tako drago, da brez te pomoči ne bi mogli potovati.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...