Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Stari oče z vnukinjo (foto: Pixabay)
Stari oče z vnukinjo | (foto: Pixabay)

Papež na drugi svetovni dan starih staršev: ustvarjajte v svetu revolucijo nežnosti!

24.07.2022, 00:34 Marjana Debevec

Praznujemo drugi dan starih staršev, ki je nastal na pobudo papeža Frančiška. Letošnja poslanica ima naslov: Še v starosti rodijo sadove. Sveti oče v njej opozarja na kulturo odmetavanja ostarelih.

Da bi razumeli lepoto starosti, moramo po papeževih besedah gojiti svoje notranje življenje odnosa z Bogom. Obenem pa so po papeževih besedah pomembni tudi odnosi z drugimi ljudmi. Starost zato ni nekoristen čas, v katerem bi se lahko umaknili in potegnili vesla v čoln, ampak je čas, v katerem lahko še vedno obrodimo sadove, zapiše Frančišek. Prepričan je namreč, da starejše čaka novo poslanstvo.

Zaradi pandemije, stopnjevanja napetosti, vojne v Ukrajini in drugih izzivov smo ljudje potrebni globoke spremembe in spreobrnjenja, je prepričan papež Frančišek. To spreobrnjenje naj bi po njegovih besedah demilitariziralo naša srca in vsakemu omogočilo, da v drugem spozna brata.

»In mi, stari starši in ostareli, imamo veliko odgovornost: da naučimo moške in ženske našega časa, da bodo videli druge z istim prizanesljivim in nežnim pogledom, s kakršnim gledamo svoje vnuke«, je še zapisal sveti oče in ostarele povabil, naj v svetu zanetijo revolucijo nežnosti.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...