Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja staroselko (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja staroselko | (foto: Vatican News)

Kaj staroselci pričakujejo od papeža?

Novice | 24.07.2022, 09:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je na poti v Kanado, kamor bo po našem času prispel malo pred pol osmo zvečer. Osrednji namen njegovega sedemdnevnega obiska bo srečanje s staroselci. Tamkajšnji škofje so medtem sporočili, da je začel delovati sklad za staroselske skupnosti. Sredstva bodo namenjena različnim pobudam v podporo njihovemu zdravljenju in spravi z njimi.

Septembra lani je Kanadska katoliška škofovska konferenca napovedala finančno podporo v višini 30 milijonov dolarjev v naslednjih petih letih za podporo projektom, namenjenim zdravljenju in spravi v luči zgodovinske vloge katoliške Cerkve pri zlorabi staroselskih otrok v internatih. Škofje so povedali, da bodo vse projekte izpeljali po posvetovanju s staroselci.

Spomnimo: šolski sistem v Kanadi je več kot stoletje poskušal asimilirati domorodne skupnosti v kanadsko družbo s prisilnim odvzemanjem otrok iz njihovih družin in pošiljanjem v šole, kjer so bili pogosto kaznovani, ker so govorili svoje materne jezike, in kjer je bilo nešteto otrok podvrženih fizični, psihični in spolni zlorabi.

Številne šole so vodili katoliški misijonski redovi in ​​druge krščanske cerkve. Skupno je bilo približno 150.000 staroselskih otrok metisov in inuitov prisiljenih bivati v internatih, ki jih je financirala vlada. Zadnja takšna šola je bila zaprta leta 1996. Tisti, ki so to doživeli, pravijo, da je šlo za kulturni genocid, ki je pustil globoke rane za več rodov.

Vprašanje finančne odškodnine za povzročeno škodo je bilo tudi osrednja tema pogovorov staroselskih voditeljev v Vatikanu marca na zasebnih srečanjih s papežem Frančiškom. Slednji se je tudi prvi opravičil za vlogo Cerkve v sistemu študentskih domov.

Pričakuje pa se, da se bo papež znova opravičil med svojim obiskom v Kanadi. Tako bo izpolnjena prošnja kanadske komisije za resnico in spravo, ki je papeža pozvala, naj se preživelim in njihovim družinam opraviči na kanadskih tleh. Poleg opravičila so zahtevali tudi finančno odškodnino in neoviran dostop do cerkvenih arhivov. Tako bodo svojcem omogočili, da izvedo za usodo pogrešanih otrok.

Novice
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...