Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pozdravlja staroselko (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja staroselko | (foto: Vatican News)

Kaj staroselci pričakujejo od papeža?

Novice | 24.07.2022, 09:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je na poti v Kanado, kamor bo po našem času prispel malo pred pol osmo zvečer. Osrednji namen njegovega sedemdnevnega obiska bo srečanje s staroselci. Tamkajšnji škofje so medtem sporočili, da je začel delovati sklad za staroselske skupnosti. Sredstva bodo namenjena različnim pobudam v podporo njihovemu zdravljenju in spravi z njimi.

Septembra lani je Kanadska katoliška škofovska konferenca napovedala finančno podporo v višini 30 milijonov dolarjev v naslednjih petih letih za podporo projektom, namenjenim zdravljenju in spravi v luči zgodovinske vloge katoliške Cerkve pri zlorabi staroselskih otrok v internatih. Škofje so povedali, da bodo vse projekte izpeljali po posvetovanju s staroselci.

Spomnimo: šolski sistem v Kanadi je več kot stoletje poskušal asimilirati domorodne skupnosti v kanadsko družbo s prisilnim odvzemanjem otrok iz njihovih družin in pošiljanjem v šole, kjer so bili pogosto kaznovani, ker so govorili svoje materne jezike, in kjer je bilo nešteto otrok podvrženih fizični, psihični in spolni zlorabi.

Številne šole so vodili katoliški misijonski redovi in ​​druge krščanske cerkve. Skupno je bilo približno 150.000 staroselskih otrok metisov in inuitov prisiljenih bivati v internatih, ki jih je financirala vlada. Zadnja takšna šola je bila zaprta leta 1996. Tisti, ki so to doživeli, pravijo, da je šlo za kulturni genocid, ki je pustil globoke rane za več rodov.

Vprašanje finančne odškodnine za povzročeno škodo je bilo tudi osrednja tema pogovorov staroselskih voditeljev v Vatikanu marca na zasebnih srečanjih s papežem Frančiškom. Slednji se je tudi prvi opravičil za vlogo Cerkve v sistemu študentskih domov.

Pričakuje pa se, da se bo papež znova opravičil med svojim obiskom v Kanadi. Tako bo izpolnjena prošnja kanadske komisije za resnico in spravo, ki je papeža pozvala, naj se preživelim in njihovim družinam opraviči na kanadskih tleh. Poleg opravičila so zahtevali tudi finančno odškodnino in neoviran dostop do cerkvenih arhivov. Tako bodo svojcem omogočili, da izvedo za usodo pogrešanih otrok.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...