Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež pozdravlja staroselko (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja staroselko | (foto: Vatican News)

Kaj staroselci pričakujejo od papeža?

Novice | 24.07.2022, 09:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je na poti v Kanado, kamor bo po našem času prispel malo pred pol osmo zvečer. Osrednji namen njegovega sedemdnevnega obiska bo srečanje s staroselci. Tamkajšnji škofje so medtem sporočili, da je začel delovati sklad za staroselske skupnosti. Sredstva bodo namenjena različnim pobudam v podporo njihovemu zdravljenju in spravi z njimi.

Septembra lani je Kanadska katoliška škofovska konferenca napovedala finančno podporo v višini 30 milijonov dolarjev v naslednjih petih letih za podporo projektom, namenjenim zdravljenju in spravi v luči zgodovinske vloge katoliške Cerkve pri zlorabi staroselskih otrok v internatih. Škofje so povedali, da bodo vse projekte izpeljali po posvetovanju s staroselci.

Spomnimo: šolski sistem v Kanadi je več kot stoletje poskušal asimilirati domorodne skupnosti v kanadsko družbo s prisilnim odvzemanjem otrok iz njihovih družin in pošiljanjem v šole, kjer so bili pogosto kaznovani, ker so govorili svoje materne jezike, in kjer je bilo nešteto otrok podvrženih fizični, psihični in spolni zlorabi.

Številne šole so vodili katoliški misijonski redovi in ​​druge krščanske cerkve. Skupno je bilo približno 150.000 staroselskih otrok metisov in inuitov prisiljenih bivati v internatih, ki jih je financirala vlada. Zadnja takšna šola je bila zaprta leta 1996. Tisti, ki so to doživeli, pravijo, da je šlo za kulturni genocid, ki je pustil globoke rane za več rodov.

Vprašanje finančne odškodnine za povzročeno škodo je bilo tudi osrednja tema pogovorov staroselskih voditeljev v Vatikanu marca na zasebnih srečanjih s papežem Frančiškom. Slednji se je tudi prvi opravičil za vlogo Cerkve v sistemu študentskih domov.

Pričakuje pa se, da se bo papež znova opravičil med svojim obiskom v Kanadi. Tako bo izpolnjena prošnja kanadske komisije za resnico in spravo, ki je papeža pozvala, naj se preživelim in njihovim družinam opraviči na kanadskih tleh. Poleg opravičila so zahtevali tudi finančno odškodnino in neoviran dostop do cerkvenih arhivov. Tako bodo svojcem omogočili, da izvedo za usodo pogrešanih otrok.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...