Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Rok MihevcRok Mihevc
Matej Tonin (foto: Tomo Strle, Domovina)
Matej Tonin | (foto: Tomo Strle, Domovina)

Tonin: Ni res, da živimo v jamah!

Novice | 18.07.2022, 11:19 Marjana Debevec

Potem ko je ustavno sodišče določilo, da je zakon, ki ne omogoča porok istospolnim in posvojitve otrok v takšne skupnosti, neustaven, je vlada že pripravila nov zakon. Državnemu zboru ga je poslala v obravnavo po skrajšanem postopku. V NSi so medtem napovedali uporabo vseh pravnih sredstev za zaščito družine, zaradi česar je stranka doživela številne očitke na družbenih omrežjih. Z zapisom na Facebooku se je odzval njen predsednik Matej Tonin.

"Ali krščanski demokrati živimo v 'jamah', smo nestrpni do istospolnih in želimo prepovedati splav? Seveda ne," je zapisal predsednik NSi Matej Tonin. Potrdil je njihovo prepričanje, da pravica odraslih do posvojitve otroka ne obstaja. »Otroku, ki gre po spletu izredno težkih okoliščin v posvojitev, moramo po našem mnenju zagotoviti najbolj optimalno obliko družine - to sta mama in oče. Še tako dobra mama ne more nadomestiti očeta in še tako dober oče ne more nadomestiti mame. Gre torej za pravico otroka in iskanje njegovih najvišjih koristi in ne izražanje nestrpnosti,« je zapisal Tonin. Samo v zvezi moža in žene je lahko spočeto novo življenje, ki je za nas poseben dar, je dodal. Dodal je, da mora država tradicionalni družini kot skupnosti moža in žene zagotoviti posebno mesto in poseben status.

To pa po njegovih besedah ne pomeni, da so do istospolnih nestrpni. Kot družba smo, tako Tonin, dolžni zagotoviti, da so tudi geji in lezbijke enakovreden in spoštovan del naše skupnosti. Sedaj veljavni družinski zakonik je zato po mnenju NSi povsem ustrezen, saj istospolnim partnerjem omogoča izenačitev prav vseh pravic s heteroseksualnimi pari razen pravice do posvojitve otrok.

Kar zadeva splav je zapisal, da ga v stranki ne bi prepovedali, ker s tem ne bi nič rešili. »Tisti, ki so za splav odločeni, bodo vedno našli pot. Res pa je, da si želimo, da bi bilo splavov čim manj in ne čim več,« je zapisal Tonin in dodal: »Predvsem pa mislimo, da bi morali vsem ženskam in parom, ki so pred to težko odločitvijo, zagotoviti kar najboljšo podporo. Svojih vrednot ne vsiljujemo nikomur, želimo pa, da tudi družba spoštuje naše vrednote. In kaj to pomeni? Z ženo sva se odločila, da bova sprejela življenje ne glede na to, kakšno bo in se za splav ne bi odločila - tudi če bi bil najin še nerojen otrok hudo bolan. Hvala Bogu, imela sva srečo, saj nama je Bog namenil tri čudovite otroke.«

Tonin si tudi želi, da splav in pravice istospolnih ne bi bile več ideološko vprašanje in tema, ki vnaša nove razdore. »Za začetek se poslušajmo in drug drugega poskušajmo tudi slišati. Vsak človek, ki je v zahtevnih okoliščinah in težkih življenjskih preizkušnjah pa potrebuje predvsem našo podporo, sočutje in razumevanje. In tega si želimo v NSi,« je svoj zapis na facebooku sklenil Matej Tonin.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...