Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pri opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pri opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Odpravljam se na spokorno romanje

Novice | 18.07.2022, 08:55 s. Brigita Zelič Marjana Debevec

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi potrdil, da se bo prihodnjo nedeljo odpravil v Kanado. Prebivalcem Kanade je pojasnil, da bo med njih prišel v Jezusovem imenu in z izrecno željo, da se sreča z domorodci in jih objame.

V Kanadi so, tako sveti oče, žal številni kristjani, vključno z nekaterimi člani verskih ustanov, prispevali h kulturni asimilaciji, ki je hudo škodovala domorodnim skupnostim. Zato je pred kratkim v Vatikanu sprejel nekaj skupin njihovih predstavnikov. Izrazil jim je svojo žalost in solidarnost zaradi škode, ki so jo utrpeli. Papež Frančišek je pojasnil, da želi dati spravni značaj svojemu romanju v Kanado. Dejal je: »Zdaj se odpravljam na spokorno romanje, za katerega upam, da bo z Božjo milostjo prispevalo k začrtani poti ozdravljenja in sprave. Že vnaprej se vam zahvaljujem za vse pripravljalno delo in za dobrodošlico, ki mi jo boste izkazali. Hvala vsem! Prosim vas, da me spremljate z molitvijo.«

V nagovoru se je spomnil tudi ljudi na Šrilanki, jim zagotovil svojo molitev in pozival vse strani, naj si prizadevajo za mirno rešitev sedanje krize, zlasti v korist najrevnejših. Pridružuje se verskim voditeljem in jih poziva, naj se vzdržijo vseh oblik nasilja in začnejo dialog, ki bo v skupno dobro.

Nato je zagotovil svojo trajno bližino trpinčenemu ukrajinskemu prebivalstvu, ki ga vsak dan zasipa dež raketnih izstrelkov. Izrazil je svoje začudenje nad tem, kako ne razumemo, da vojna ustvarja le uničenje in smrt, razdvaja narode, ubija resnico in dialog? Sveti oče moli in upa, da si bodo vsi aktivni udeleženci resnično prizadevali za nadaljevanje pogajanj, ne pa za nadaljevanje te nesmiselne vojne.

Novice
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...

O avtorju