Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež pri opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pri opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Odpravljam se na spokorno romanje

Novice | 18.07.2022, 08:55 s. Brigita Zelič Marjana Debevec

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi potrdil, da se bo prihodnjo nedeljo odpravil v Kanado. Prebivalcem Kanade je pojasnil, da bo med njih prišel v Jezusovem imenu in z izrecno željo, da se sreča z domorodci in jih objame.

V Kanadi so, tako sveti oče, žal številni kristjani, vključno z nekaterimi člani verskih ustanov, prispevali h kulturni asimilaciji, ki je hudo škodovala domorodnim skupnostim. Zato je pred kratkim v Vatikanu sprejel nekaj skupin njihovih predstavnikov. Izrazil jim je svojo žalost in solidarnost zaradi škode, ki so jo utrpeli. Papež Frančišek je pojasnil, da želi dati spravni značaj svojemu romanju v Kanado. Dejal je: »Zdaj se odpravljam na spokorno romanje, za katerega upam, da bo z Božjo milostjo prispevalo k začrtani poti ozdravljenja in sprave. Že vnaprej se vam zahvaljujem za vse pripravljalno delo in za dobrodošlico, ki mi jo boste izkazali. Hvala vsem! Prosim vas, da me spremljate z molitvijo.«

V nagovoru se je spomnil tudi ljudi na Šrilanki, jim zagotovil svojo molitev in pozival vse strani, naj si prizadevajo za mirno rešitev sedanje krize, zlasti v korist najrevnejših. Pridružuje se verskim voditeljem in jih poziva, naj se vzdržijo vseh oblik nasilja in začnejo dialog, ki bo v skupno dobro.

Nato je zagotovil svojo trajno bližino trpinčenemu ukrajinskemu prebivalstvu, ki ga vsak dan zasipa dež raketnih izstrelkov. Izrazil je svoje začudenje nad tem, kako ne razumemo, da vojna ustvarja le uničenje in smrt, razdvaja narode, ubija resnico in dialog? Sveti oče moli in upa, da si bodo vsi aktivni udeleženci resnično prizadevali za nadaljevanje pogajanj, ne pa za nadaljevanje te nesmiselne vojne.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju