Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Družina ob morju (foto: Pixabay)
Družina ob morju | (foto: Pixabay)

Slovenski škofje: Otrok za zdrav razvoj potrebuje očeta in mamo

| 15.07.2022, 09:49 Marjana Debevec

Slovenska škofovska konferenca se je z obžalovanjem odzvala na odločitev ustavnega sodišča, ki redefinira zakonsko zvezo in omogoča istospolnim parom posvojitve otrok. Škofje so zapisali, da je v skladu z naukom Cerkve zakonska zveza skupnost enega moškega in ene ženske, vsak otrok pa ima pravico, da je posvojen v družino očeta in matere.

Slovenski škofje v izjavi poudarjajo, da posvojitev otroka ne spada med človekove pravice, zato je še toliko bolj pomembno, da so v ospredju pravice otroka in njegovih optimalnih možnosti za rast in razvoj. Odločitev ustavnega sodišča je po njihovih besedah v globokem nasprotju tako z naravnim razumevanjem zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva, kot tudi s slovensko zgodovino, kulturo in pravno tradicijo. 53. člen Ustave določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

»Navedeni določbi spreminjata pojmovanje družine in ustvarjata zmedo na področju oblikovanja identitete otrok, ki bodo posvojeni v istospolne skupnosti. Vsak otrok ima pravico, da izve, kdo so njegovi biološki starši. Namen odločb je zanikati človeško naravo, zavrniti naravne stvarnosti moškega in ženske kot dopolnjujočih se bitij in doseči nov družbeni red, v katerem se bo vsaka oseba lahko oblikovala po lastnih željah ne glede na naravne danosti,« pojasnjuje predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje.

Škofje ne nasprotujejo zagotavljanju temeljnih človekovih pravic za vse državljane, vendar ne na račun pojmovanja zakonske zveze in temeljnih pravic otrok. »Škofje podpiramo stališče papeža Frančiška, ki je dejal, da za zakonodajnimi redefinicijami zakonske zveze stoji sporna ideologija spola, ki relativizira moški in ženski spol. Otrok za zdrav psihosocialni razvoj potrebuje dva spolno različna starša in dva različna načina izražanja ljubezni in čutenja. Očetovstvo in materinstvo ne pomenita zgolj opravljanja dveh različnih vlog, temveč sta naravni danosti, ki ju ni mogoče zanikati

Naši škofje zato pričakujejo, da omenjeni odločitvi ne bosta odprli vrat omejitvam svobode izražanja ter verske svobode državljanov in verskih skupnosti še posebej takrat, ko bodo javno izražali naravno razumevanje zakonske zveze in pravico otrok do posvojitve v družino očeta in matere. Prav tako pričakujejo, da bo Ustavno sodišče v prihodnje ponovno premislilo omenjeni odločbi in ustrezno zaščitilo vrednote zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva ter pravice otrok.

»Škofje vse vernike vabimo, da družino postavijo na osrednje mesto svojega življenja in se zavzamejo za varovanje zakonske zveze med moškim in žensko. Mlajšim rodovom naj stojijo ob strani in jim posredujejo krščanski pogled na zakon in družino. Poleg tega jih spodbujamo, da se na aktiven in demokratičen način zavzemajo za zaščito družinskega življenja v Sloveniji,« v izjavi za javnost v imenu SŠK še piše škof Saje.

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...