Maja Morela
Aleš Karba
Petra Stopar
Družina ob morju (foto: Pixabay)
Družina ob morju | (foto: Pixabay)

Slovenski škofje: Otrok za zdrav razvoj potrebuje očeta in mamo

15.07.2022, 09:49 Marjana Debevec

Slovenska škofovska konferenca se je z obžalovanjem odzvala na odločitev ustavnega sodišča, ki redefinira zakonsko zvezo in omogoča istospolnim parom posvojitve otrok. Škofje so zapisali, da je v skladu z naukom Cerkve zakonska zveza skupnost enega moškega in ene ženske, vsak otrok pa ima pravico, da je posvojen v družino očeta in matere.

Slovenski škofje v izjavi poudarjajo, da posvojitev otroka ne spada med človekove pravice, zato je še toliko bolj pomembno, da so v ospredju pravice otroka in njegovih optimalnih možnosti za rast in razvoj. Odločitev ustavnega sodišča je po njihovih besedah v globokem nasprotju tako z naravnim razumevanjem zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva, kot tudi s slovensko zgodovino, kulturo in pravno tradicijo. 53. člen Ustave določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

»Navedeni določbi spreminjata pojmovanje družine in ustvarjata zmedo na področju oblikovanja identitete otrok, ki bodo posvojeni v istospolne skupnosti. Vsak otrok ima pravico, da izve, kdo so njegovi biološki starši. Namen odločb je zanikati človeško naravo, zavrniti naravne stvarnosti moškega in ženske kot dopolnjujočih se bitij in doseči nov družbeni red, v katerem se bo vsaka oseba lahko oblikovala po lastnih željah ne glede na naravne danosti,« pojasnjuje predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje.

Škofje ne nasprotujejo zagotavljanju temeljnih človekovih pravic za vse državljane, vendar ne na račun pojmovanja zakonske zveze in temeljnih pravic otrok. »Škofje podpiramo stališče papeža Frančiška, ki je dejal, da za zakonodajnimi redefinicijami zakonske zveze stoji sporna ideologija spola, ki relativizira moški in ženski spol. Otrok za zdrav psihosocialni razvoj potrebuje dva spolno različna starša in dva različna načina izražanja ljubezni in čutenja. Očetovstvo in materinstvo ne pomenita zgolj opravljanja dveh različnih vlog, temveč sta naravni danosti, ki ju ni mogoče zanikati

Naši škofje zato pričakujejo, da omenjeni odločitvi ne bosta odprli vrat omejitvam svobode izražanja ter verske svobode državljanov in verskih skupnosti še posebej takrat, ko bodo javno izražali naravno razumevanje zakonske zveze in pravico otrok do posvojitve v družino očeta in matere. Prav tako pričakujejo, da bo Ustavno sodišče v prihodnje ponovno premislilo omenjeni odločbi in ustrezno zaščitilo vrednote zakonske zveze, družine, očetovstva in materinstva ter pravice otrok.

»Škofje vse vernike vabimo, da družino postavijo na osrednje mesto svojega življenja in se zavzamejo za varovanje zakonske zveze med moškim in žensko. Mlajšim rodovom naj stojijo ob strani in jim posredujejo krščanski pogled na zakon in družino. Poleg tega jih spodbujamo, da se na aktiven in demokratičen način zavzemajo za zaščito družinskega življenja v Sloveniji,« v izjavi za javnost v imenu SŠK še piše škof Saje.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...