Rok MihevcRok Mihevc
Papež pred avdienco pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pred avdienco pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Papež za mehiško televizijo: Katoliški politik, ki podpira splav, je nedosleden

| 13.07.2022, 11:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v pogovoru za mehiško televizijo zatrdil, da za zdaj nima namena odstopiti. Stanje v kolenu pa se mu izboljšuje.

Trenutno ne čutim, da bi Gospod želel, da odstopim, je novinarkama mehiške televizije Univision zatrdil papež Frančišek. Stanje njegovega kolena se sicer izboljšuje, vendar je še vedno omejen pri gibanju. Če bo potrebno, da se odpove službi, mu bo pri tem velik zgled zaslužni papež Benedikt XVI., ki podpira Cerkev s svojo dobroto in molitvijo, je poudaril sveti oče. Gotovo se v tem primeru ne bi vrnil v Argentino, ampak bi ostal v Rimu kot upokojeni nadškof.

V intervjuju se je papež dotaknil tudi velikih perečih tem sodobnega časa, kot sta pandemija in vojna v Ukrajini. Glede slednje je ponovil svojo namero, da se septembra v Kazahstanu sreča z ruskim patriarhom Kirilom. Spomnil pa je tudi na druge države, ki jih pretresa nasilje, kot sta Jemen in Sirija, ter znova poudaril, da svet živi tretjo svetovno vojno po koščkih. Po njegovih besedah je nemoralno že posedovanje jedrskega orožja.

V pogovoru z mehiškima novinarkama je sveti oče znova odločno obsodil splav, saj je popolnoma nepravično odstraniti človeško življenje, kar nedoumno potrjuje tudi znanost. Politiki, ki podpirajo splav, pa naj se o prejemanju obhajila glede svoje nedoslednosti pogovorijo z duhovnikom ali škofom.

Ob sklepu intervjuja je Frančišek spregovoril še o pričakovanjih pred svojim obiskom Kanade, ko naj bi se v imenu Cerkve opravičil za zlo, ki je bilo storjeno v preteklosti. Ob tem se je navezal na spolne zlorabe v Cerkvi. Spomnil je na poročilo v Pensilvaniji, s katero se je odprla Pandorina skrinjica teh zločinov. Ponovil je odločnost Cerkve, da bo šla naprej in da ne bo nikoli več sostorilka pri njih.

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...