Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marcel Krek
Papež pred avdienco pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pred avdienco pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Papež za mehiško televizijo: Katoliški politik, ki podpira splav, je nedosleden

13.07.2022, 11:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v pogovoru za mehiško televizijo zatrdil, da za zdaj nima namena odstopiti. Stanje v kolenu pa se mu izboljšuje.

Trenutno ne čutim, da bi Gospod želel, da odstopim, je novinarkama mehiške televizije Univision zatrdil papež Frančišek. Stanje njegovega kolena se sicer izboljšuje, vendar je še vedno omejen pri gibanju. Če bo potrebno, da se odpove službi, mu bo pri tem velik zgled zaslužni papež Benedikt XVI., ki podpira Cerkev s svojo dobroto in molitvijo, je poudaril sveti oče. Gotovo se v tem primeru ne bi vrnil v Argentino, ampak bi ostal v Rimu kot upokojeni nadškof.

V intervjuju se je papež dotaknil tudi velikih perečih tem sodobnega časa, kot sta pandemija in vojna v Ukrajini. Glede slednje je ponovil svojo namero, da se septembra v Kazahstanu sreča z ruskim patriarhom Kirilom. Spomnil pa je tudi na druge države, ki jih pretresa nasilje, kot sta Jemen in Sirija, ter znova poudaril, da svet živi tretjo svetovno vojno po koščkih. Po njegovih besedah je nemoralno že posedovanje jedrskega orožja.

V pogovoru z mehiškima novinarkama je sveti oče znova odločno obsodil splav, saj je popolnoma nepravično odstraniti človeško življenje, kar nedoumno potrjuje tudi znanost. Politiki, ki podpirajo splav, pa naj se o prejemanju obhajila glede svoje nedoslednosti pogovorijo z duhovnikom ali škofom.

Ob sklepu intervjuja je Frančišek spregovoril še o pričakovanjih pred svojim obiskom Kanade, ko naj bi se v imenu Cerkve opravičil za zlo, ki je bilo storjeno v preteklosti. Ob tem se je navezal na spolne zlorabe v Cerkvi. Spomnil je na poročilo v Pensilvaniji, s katero se je odprla Pandorina skrinjica teh zločinov. Ponovil je odločnost Cerkve, da bo šla naprej in da ne bo nikoli več sostorilka pri njih.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...

Škof Andrej Saje (photo: SŠK) Škof Andrej Saje (photo: SŠK)

Prihajajo napadi na škofa Sajeta iz Cerkve?

Prejšnji konec tedna je odmevala novica, ki sta jo sprožila časnika Delo in Slovenske novice, da poteka preiskava zoper novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja ...