Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pred avdienco pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pred avdienco pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Papež za mehiško televizijo: Katoliški politik, ki podpira splav, je nedosleden

| 13.07.2022, 11:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v pogovoru za mehiško televizijo zatrdil, da za zdaj nima namena odstopiti. Stanje v kolenu pa se mu izboljšuje.

Trenutno ne čutim, da bi Gospod želel, da odstopim, je novinarkama mehiške televizije Univision zatrdil papež Frančišek. Stanje njegovega kolena se sicer izboljšuje, vendar je še vedno omejen pri gibanju. Če bo potrebno, da se odpove službi, mu bo pri tem velik zgled zaslužni papež Benedikt XVI., ki podpira Cerkev s svojo dobroto in molitvijo, je poudaril sveti oče. Gotovo se v tem primeru ne bi vrnil v Argentino, ampak bi ostal v Rimu kot upokojeni nadškof.

V intervjuju se je papež dotaknil tudi velikih perečih tem sodobnega časa, kot sta pandemija in vojna v Ukrajini. Glede slednje je ponovil svojo namero, da se septembra v Kazahstanu sreča z ruskim patriarhom Kirilom. Spomnil pa je tudi na druge države, ki jih pretresa nasilje, kot sta Jemen in Sirija, ter znova poudaril, da svet živi tretjo svetovno vojno po koščkih. Po njegovih besedah je nemoralno že posedovanje jedrskega orožja.

V pogovoru z mehiškima novinarkama je sveti oče znova odločno obsodil splav, saj je popolnoma nepravično odstraniti človeško življenje, kar nedoumno potrjuje tudi znanost. Politiki, ki podpirajo splav, pa naj se o prejemanju obhajila glede svoje nedoslednosti pogovorijo z duhovnikom ali škofom.

Ob sklepu intervjuja je Frančišek spregovoril še o pričakovanjih pred svojim obiskom Kanade, ko naj bi se v imenu Cerkve opravičil za zlo, ki je bilo storjeno v preteklosti. Ob tem se je navezal na spolne zlorabe v Cerkvi. Spomnil je na poročilo v Pensilvaniji, s katero se je odprla Pandorina skrinjica teh zločinov. Ponovil je odločnost Cerkve, da bo šla naprej in da ne bo nikoli več sostorilka pri njih.

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...