Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Razred (foto: PixaBay)
Razred | (foto: PixaBay)

Učitelji se bomo morali podrejati LGBTIQ ideologiji

13.07.2022, 08:55 Marjana Debevec

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije so se z zaskrbljenostjo odzvali na petkovo odločitev ustavnega sodišča. Poleg tega, da bo uveljavitev členov zakona spremenila celotno Slovensko družbo, pa pred katoliške učitelje postavlja zahteve, ki jih ne bodo mogli izvajati. Podrejati se bodo morali namreč načelom LGBTIQ+ ideologije, so zapisali v izjavi za javnost.

OBJAVLJAMO CELOTNO IZJAVO DRUŠTVA KATOLIŠKIH PEDAGOGOV SLOVENIJE

Kot učitelji v javnih vrtcih in šolah vemo, da bo uveljavitev členov zakona spremenila celotno Slovensko družbo. Posegla  bo namreč v narodovo moralno in etično jedro, ki temelji na zdravem posamezniku, zdravi družini in dobri šoli. Pred nami – učitelji bodo zahteve, ki jih ne bomo mogli izvajati. So namreč v popolnem neskladju s temeljnimi zakonitostmi narave, bioloških danosti, človekovega dostojanstva in etične drže posameznika. V vrtcih in šolah vzgajamo in poučujemo otroke, ki oblikujejo svojo lastno in narodovo prihodnost. Z uveljavitvijo zakona bo pred starše, otroke in pred učitelje postavljena zahteva po podrejanju načelom LGBTIQ+ ideologije, ki je po našem prepričanju uničujoča tako za posameznika kot za družbo.

Preko zakona se bo začela uporaba priročnika Ljubezen je ljubezen, ki že nekaj časa čaka na zeleno luč uporabe v šolah in vrtcih. Z vsebinami tega priročnika bodo pred učitelji in učenci dileme neetičnega uvajanja otrok v svet spolnosti. Tako, kot so zasnovane v priročniku, otrokom ne smejo biti predstavljene, če ne želimo iz njih narediti čustvenih invalidov. Učitelji bodo postavljeni pred izredno težko moralno dilemo, saj ne bodo mogli govoriti in poučevati stvari, za katere se zavedajo, da bo negativno vplivala na otroke. S takimi zahtevami bo še dodatno omajano dostojanstvo učiteljev. Sprašujemo se, kje so meje, ki varujejo dostojanstvo posameznika – tako otroka, staršev in učiteljev pred poseganjem zagovornikov ideologije LGBTIQ+. Spoštujemo vsakega človeka in njegovo mnenje. Toda to pričakujemo tudi od drugih. Svoboda vsakega se konča na mejah svobode sočloveka.

Vse predlagano bo v nasprotju z 53. členom ustave RS, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Z uveljavitvijo Zakona se bodo v Sloveniji večali vsi negativni trendi, jih sicer med mladimi v šolah opažamo že nekaj let: negotovost in zmedenost glede lastne identitete, destruktivna in družbeno odklonilna vedenja, ki se na koncu odrazijo v vse večji apatičnosti in stopnji samomorilnosti. Z nekaj modrosti bi se lahko zgledovali po izkušnjah ameriške in zahodnih družb, ki se že soočajo z negativnimi učinki spreminjanja  posameznika in družine ter se vračajo k naravnim zakonitostim.

Z vsemi temi spoznanji bomo tudi v DKPS naredili vse, kar je v naši moči, da se izognemo pogubnim posledicam uvajanja ZZZDR v šole. Sprašujemo se, kdo, če ne ustavno sodišče s svojim vplivom na zakonodajo in vlada naj bi najbolj skrbel za prihodnost zdrave slovenske družbe? V tem primeru delata proti temu. Ter proti volji velike večine Slovencev, ki smo na treh referendumih jasno izrazili svoja stališča glede te vsebine. Si res želimo tega?

Helena Kregar za Društvo katoliških pedagogov Slovenije

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...