Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Papež na srečanju z novinarji na letalu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež na srečanju z novinarji na letalu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež za Reuters o splavu, obisku Rusije in Ukrajine, vlogi žensk in finančnih škandalih

10.07.2022, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je v daljšem intervjuju za agencijo Reuters dotaknil več perečih vprašanj. Novinarji so ga povprašali o finančnih škandalih, zakonu o splavu v ZDA in zaposlovanju žensk v Vatikanu. Povedal je tudi, da o odstopu ne razmišlja ter da bi rad kmalu obiskal Moskvo in Kijev.

Papež Frančišek je v zadnjem intervjuju, ki ga je dal za agencijo Reuters, zanikal govorice o svojem odstopu. Neresnične so po njegovih besedah tudi govorice, da je zbolel za rakom. Potovanje v Afriko je preložil zaradi težav s kolenom, in posledično terapije. V

pogovoru se je dotaknil tudi nedavne odločitve ameriškega vrhovnega sodišča, s katero so razveljavili skoraj 50 let star zakon, ki je omogočal splav po celotnih ZDA. Zdaj so o vprašanju zaščite nerojenih odloča vsaka država posebej. Papež je dejal, da spoštuje odločitev sodišča in znova odločno obsodil splav. Znova je ponovil, da gre pri splavu za umor otroka z najetim morilcem. »Znanost dokazuje, da je nerojeni otrok človek. Zato vas sprašujem: ali je zakonito odstraniti človeško življenje, da rešimo problem?«.

V pogovoru za Reuters je sveti oče ponovil tudi, da želi čim prej obiskati Rusijo in Ukrajino - morda že v septembru.

Glede mednarodnih vprašanj je novinarja še zanimalo, kako gleda na sporazum med Svetim sedežem in Kitajsko. Papež Frančišek upa, da bodo ta dokument podaljšali. Kitajskim škofom, ki so bili posvečeni brez papeževe privolitve in so jih priznale le državne oblasti, je namreč omogočil, da so znova združeni z vesoljno Cerkvijo. Zaveda se, da ne gre za najboljšo rešitev, vendar je po njegovem treba v diplomaciji v brezizhodnem položaju iskati možen izhod in ne idealnega.

Kar zadeva vatikanske finance je dejal, da verjame, da se bodo zaradi finančnih reform v prihodnosti izognili škandalom. Zato so ustanovili tajništvo za gospodarstvo, v katerem so zaposleni strokovnjaki, ki ne bodo popustili pritiskom, je še dejal Frančišek.

Za Reuters je spregovoril tudi o krepitvi vloge žensk v rimski kuriji in pojasnil, da bosta v dikasteriju za škofe prvič zaposleni dve ženski. Papež vidi v prihodnosti tudi možnost imenovanja laikov za voditelje vatikanskih uradov npr. za laike, družino in življenje in za kulturo in izobraževanje.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...