Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Pietro Parolin s predsednikom Južnega Sudana (foto: Vatican News)
Kardinal Pietro Parolin s predsednikom Južnega Sudana | (foto: Vatican News)

Kardinal Parolin v Južnem Sudanu: Brez miru ne bo razvoja države

| 06.07.2022, 10:53 Marjana Debevec

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v preteklih dneh v papeževem imenu obiskal Kongo, včeraj pa je prispel v Južni Sudan. Zaželel je, da bi država našla pot sprave in sklenila premirje. Po njegovih besedah upanje vzbujajo volitve, ki bodo prihodnje leto.

Novinarjem, ki ga spremljajo na tem pomembnem potovanju v dve afriški državi, je kardinal Parolin dejal, da bi Cerkev želela prispevati k vzpostavitvi trajnega miru v Južnem Sudanu. »Seveda je situacija tukaj zelo delikatna. Morali bomo vztrajati na tem, da je treba delati za mir, za spravo in za sporazume, s katerimi bi zaprli to bolečo stran zgodovine. Upanje vzbujajo tudi prihodnje volitve leta 2023

Kardinal Parolin je prvo srečanje v Južnem Sudanu namenil državnemu vrhu. Poudaril je, da brez miru ne bo razvoja. Po njegovih besedah je treba spodbujati gibanje za edinost v politiki, saj februarja prihodnje leto poteče mirovni sporazum. Ponovil je papeževe besede iz leta 2019, ko je voditelje Južnega Sudana takole pozval: »Vas, ki ste podpisali mirovni sporazum, kot brat prosim: ostanite v miru.« Sveti oče se zaveda, da bodo naleteli na težave, vendar jih z vsem srcem spodbuja, naj gredo naprej in rešujejo probleme.

Vatikanski državni tajnik je na srečanju z voditelji Južnega Sudana še spomnil, da je papež pred tremi leti ob sklepu molitvenega dneva v domu sv. Marte storil nekaj nepredstavljivega: poljubil jim je noge. Po besedah kardinala Parolina je to drža Cerkve, da bi prispevala k vzpostavitvi miru. Predsednik države pa mu je dejal, da še vedno upajo na papežev obisk in da so se v molitvi za njegovo zdravje povezali kristjani različnih veroizpovedi.

Kar zadeva obiska v Kongu pa je vatikanski državni tajnik poudaril, da je ljudem prenesel papeževo bližino.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.