Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Pisan pogled na zbrano množico Prijateljev Radia Ognjišče v Arboretumu (foto: Rok Mihevc)
Pisan pogled na zbrano množico Prijateljev Radia Ognjišče v Arboretumu | (foto: Rok Mihevc)

Rojstni dan Slovenije bomo skupaj z vami znova praznovali v Arboretumu

Dogodki | 16.06.2022, 11:36 Mirjam Judež

Draga domovina Slovenija, Prijatelji Radia Ognjišče te imamo radi, zato te bomo na tvoj 31. rojstni dan, 25. junija, počastili v prekrasnem okolju med vrtnicami in ostalim cvetjem in zelenjem – v Arboretumu. Darovali bomo mašo in zapeli z Ano Plahutnik ob spremljavi njenega očeta Tomaža na citrah. To bo tudi srečanje PRO.

Srečanje PRO bo v znamenju ljubezni do domovine in narave. Med 8. in 10. uro bo prost vstop v park za vse tiste, ki boste na blagajni povedali, da ste prišli k sv. maši za domovino/na srečanje PRO. To je naše tajno geslo. :) Do prizorišča je približno 10 minut hoje. Za tiste, ki težko hodite, bomo imeli dva avtomobilčka za golf, s katerima vas bomo pripeljali na prizorišče, toda bodite v parku pravočasno (vsaj pol ure prej).

Ob 10. uri bomo začeli s sv. mašo za domovino, ki jo bo daroval škof Anton Jamnik.

Lani je sv. mašo daroval škof Stres, letos jo bo škof Jamnik; radijci ob njem pa bodo na radijskih počitnicah :)
Lani je sv. mašo daroval škof Stres, letos jo bo škof Jamnik; radijci ob njem pa bodo na radijskih počitnicah :) © Rok Mihevc

Po maši se bo dogajanje v Arboretumu nadaljevalo, ker smo za kratek koncert zaprosili Ano in Tomaža Plahutnika. Ana je študentka petja na Akademiji za glasbo (redno jo videvamo tudi v Poletnem gledališču Studenec), njen oče Tomaž pa učitelj citer v glasbeni šoli Kamnik. Slišali bomo nekaj lepih slovenskih pesmi, ki jih bo v lep šopek povezala novinarka Tanja Dominko.

V Arboretumu bodo drevesa poskrbela za senco, vi pa s seboj prinesite kakšne blazinice, zložljive stole, odeje ... da vam bo še bolj udobno!  

Prav prijetno je biti pri sv. maši in na koncertu v zavetju sence dreves
Prav prijetno je biti pri sv. maši in na koncertu v zavetju sence dreves © Rok Mihevc

Nasvidenje med rožicami v Arboretumu 25. junija ob 10. uri na skupnem praznovanju 31. rojstnega dne naše drage Slovenije. Za vse, ki boste prišli na naše praznovanje, je vstop med 8. in 10. uro prost. 

Lani je bilo tako, letos bo pa še lepše in še več nas bo (omejitvenih ukrepov ni več)
Lani je bilo tako, letos bo pa še lepše in še več nas bo (omejitvenih ukrepov ni več) © Rok Mihevc

Po letu dni imamo znova priložnost, da se snidemo v Arboretumu, ki ponuja res obilo možnosti za lepo preživeto popoldne. Poleg sv. maše in koncerta si lahko vzamete čas (veliko časa!) za sprehod, uživanje v senci, igro z otroki, otroci pa bodo tako ali tako navdušeni nad otroškim igriščem, ki vsako leto ponuja kaj novega. Ne pozabite na tekočino in morda prigrizek, da še malo uživate v senci zelenja, ki jo ponuja Arboretum.

Posedite lahko na svojih blazinah ali na stolih, ki jih bo samo za nas prijazno najel Arboretum
Posedite lahko na svojih blazinah ali na stolih, ki jih bo samo za nas prijazno najel Arboretum © Rok Mihevc

Vstop je sicer prost, lahko pa kupite kakšno rožico ali sadiko v Vrtnem centru Arboretum (v zahvalo, ker nam bodo "odstopili" park), ki se bohoti z bogato ponudbo rastlin, dreves, grmičevja in ostalih lepih stvari za dom in vrt.

Saj pridete, kajne?

Lani so nas s svojim obiskom počastile tudi narodne noše
Lani so nas s svojim obiskom počastile tudi narodne noše © Rok Mihevc
(Lanska) 30. obletnica Slovenije je v Arboretum privabila veliko narodnih noš
(Lanska) 30. obletnica Slovenije je v Arboretum privabila veliko narodnih noš © Rok Mihevc

Dogodki
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...