Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Pisan pogled na zbrano množico Prijateljev Radia Ognjišče v Arboretumu (foto: Rok Mihevc)
Pisan pogled na zbrano množico Prijateljev Radia Ognjišče v Arboretumu | (foto: Rok Mihevc)

Rojstni dan Slovenije bomo skupaj z vami znova praznovali v Arboretumu

16.06.2022, 11:36 Mirjam Judež

Draga domovina Slovenija, Prijatelji Radia Ognjišče te imamo radi, zato te bomo na tvoj 31. rojstni dan, 25. junija, počastili v prekrasnem okolju med vrtnicami in ostalim cvetjem in zelenjem – v Arboretumu. Darovali bomo mašo in zapeli z Ano Plahutnik ob spremljavi njenega očeta Tomaža na citrah. To bo tudi srečanje PRO.

Srečanje PRO bo v znamenju ljubezni do domovine in narave. Med 8. in 10. uro bo prost vstop v park za vse tiste, ki boste na blagajni povedali, da ste prišli k sv. maši za domovino/na srečanje PRO. To je naše tajno geslo. :) Do prizorišča je približno 10 minut hoje. Za tiste, ki težko hodite, bomo imeli dva avtomobilčka za golf, s katerima vas bomo pripeljali na prizorišče, toda bodite v parku pravočasno (vsaj pol ure prej).

Ob 10. uri bomo začeli s sv. mašo za domovino, ki jo bo daroval škof Anton Jamnik.

Lani je sv. mašo daroval škof Stres, letos jo bo škof Jamnik; radijci ob njem pa bodo na radijskih počitnicah :)
Lani je sv. mašo daroval škof Stres, letos jo bo škof Jamnik; radijci ob njem pa bodo na radijskih počitnicah :) © Rok Mihevc

Po maši se bo dogajanje v Arboretumu nadaljevalo, ker smo za kratek koncert zaprosili Ano in Tomaža Plahutnika. Ana je študentka petja na Akademiji za glasbo (redno jo videvamo tudi v Poletnem gledališču Studenec), njen oče Tomaž pa učitelj citer v glasbeni šoli Kamnik. Slišali bomo nekaj lepih slovenskih pesmi, ki jih bo v lep šopek povezala novinarka Tanja Dominko.

V Arboretumu bodo drevesa poskrbela za senco, vi pa s seboj prinesite kakšne blazinice, zložljive stole, odeje ... da vam bo še bolj udobno!  

Prav prijetno je biti pri sv. maši in na koncertu v zavetju sence dreves
Prav prijetno je biti pri sv. maši in na koncertu v zavetju sence dreves © Rok Mihevc

Nasvidenje med rožicami v Arboretumu 25. junija ob 10. uri na skupnem praznovanju 31. rojstnega dne naše drage Slovenije. Za vse, ki boste prišli na naše praznovanje, je vstop med 8. in 10. uro prost. 

Lani je bilo tako, letos bo pa še lepše in še več nas bo (omejitvenih ukrepov ni več)
Lani je bilo tako, letos bo pa še lepše in še več nas bo (omejitvenih ukrepov ni več) © Rok Mihevc

Po letu dni imamo znova priložnost, da se snidemo v Arboretumu, ki ponuja res obilo možnosti za lepo preživeto popoldne. Poleg sv. maše in koncerta si lahko vzamete čas (veliko časa!) za sprehod, uživanje v senci, igro z otroki, otroci pa bodo tako ali tako navdušeni nad otroškim igriščem, ki vsako leto ponuja kaj novega. Ne pozabite na tekočino in morda prigrizek, da še malo uživate v senci zelenja, ki jo ponuja Arboretum.

Posedite lahko na svojih blazinah ali na stolih, ki jih bo samo za nas prijazno najel Arboretum
Posedite lahko na svojih blazinah ali na stolih, ki jih bo samo za nas prijazno najel Arboretum © Rok Mihevc

Vstop je sicer prost, lahko pa kupite kakšno rožico ali sadiko v Vrtnem centru Arboretum (v zahvalo, ker nam bodo "odstopili" park), ki se bohoti z bogato ponudbo rastlin, dreves, grmičevja in ostalih lepih stvari za dom in vrt.

Saj pridete, kajne?

Lani so nas s svojim obiskom počastile tudi narodne noše
Lani so nas s svojim obiskom počastile tudi narodne noše © Rok Mihevc
(Lanska) 30. obletnica Slovenije je v Arboretum privabila veliko narodnih noš
(Lanska) 30. obletnica Slovenije je v Arboretum privabila veliko narodnih noš © Rok Mihevc

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...