Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Duhovnik Martin Golob (foto: Rok Mihevc)
Duhovnik Martin Golob | (foto: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Za življenje | 30.06.2022, 10:22 Rok Mihevc

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina Goloba. In čeprav smo dodobra že zakorakali v počitnice, vsebin za oddajo ni manjkalo. Tu je nekaj njegovih misli ...

Mislim, da se človek najbolj spočije doma. Tudi sam sem najbolj srečen, če sem doma, najbolj si spočijem. Nisem niti vajen preveč hoditi naokoli, doma namreč nikoli nismo hodili na dopust, ker te možnosti ni bilo. Ampak zato mi nikoli ni nič manjkalo.

Predvsem se mi zdi pomembno, da vemo, da med počitnicami Bog ne gre na dopust in nas vedno čaka. Tudi med počitnicami moramo jesti, ne samo čevapčiče, sladoled, pice, ampak tudi duhovno hrano. Smo telo in duh, za oboje potrebujemo kruh.

Svetoval bi tudi, da se je treba učiti, da je treba imeti počitnice tudi doma. Enostavno moramo radi imeti svoj dom.

Če bom šel za kakšen dan v hribe v miru, bom imel lep odklop, rad tudi kaj preberem. Drugače pa bom na fari, ker ljudje me potrebujejo tudi med počitnicami. Sestra Smrt kliče tudi med počitnicami in moraš biti blizu ljudem, potrebujejo spoved in pogovor, včasih v tem obdobju še bolj.

Svetoval bi tudi, da se je treba učiti, da je treba imeti počitnice tudi doma. Enostavno moramo radi imeti svoj dom. Opazujem družine, ki vsak vikend nekam hodijo. Kdaj pa se bo otrok naučil biti doma? Tudi doma je kaj za postoriti, mora biti luštno.

Med počitnicami Bog ne gre na dopust in nas vedno čaka. Tudi med počitnicami moramo jesti, ne samo čevapčiče, sladoled, pice, ampak tudi duhovno hrano. Smo telo in duh, za oboje potrebujemo kruh.

Med počitnicami bodimo tudi solidarni. Koliko je kmečkih otrok in kmetov, ki med počitnicami ne morejo nikamor iti. Da s seboj vzamemo kakšnega sosedovega otroka, da tudi tako malo pogledamo. Dopust ni nujno, da se mora povsod nekam iti, kakor da moramo tekmovati, kdo bo kam vse šel. Dopust je tudi doma čisto lep. Včasih opazujem družine, ki avgusta pridejo z dopusta, kako pridejo zmatrani in nezadovoljni ... In zanimivo, poznam ljudi z velikimi in razkošnimi hišami, doma pa niso prav nič ...

Če se bomo zaposlili s pametnim urnikom, potem je manj možnosti, da nas bo zaposlil hud duh.

Med počitnicami je dobro imeti tudi plan. Nič ni narobe, če se zjutraj solidno vstane, da je red, da imaš seznam, kaj je treba narediti. Čez počitnice narediš tiste stvari, ki jih čez leto ne moreš, pa si jih imel željo narediti. Tudi otroke zaposlimo, ne samo, da jih motiviramo. Da je neko gibanje, ne samo celodnevno ležanje. Če se bomo zaposlili s pametnim urnikom, potem je manj možnosti, da nas bo zaposlil hud duh. Če pa bomo v popolnem brezdelju, lahko kakšna stvar poči. Hudi duh nas hitro lahko zaposli s kakšno slabo voljo, jezo, grenkobo ...

O molitvi, oratoriju, zakaj je rad Slovenec in kako spodbuja novomašnike, pa v posnetku oddaje Za življenje.

Za življenje
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.