Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Prvi brezplačni rokodelski tabor za mlade  (foto: rokodelci.si)
Prvi brezplačni rokodelski tabor za mlade | (foto: rokodelci.si)

Odprte prijave za mlade na Slovenski rokodelski tabor 2022

Mladoskop | 17.06.2022, 21:30 Nataša Ličen

Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo med poletnimi počitnicami letos prvič organizirajo Slovenski rokodelski tabor 2022, ki bo v kar sedmih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Rogatcu, na Dolah pri Litiji, v Moravčah, Slovenski Bistrici, Veržeju in Škofji Loki. Z rokodelci bo lahko ustvarjalo kar 62 otrok.

Tabor namenjajo učencem in mladostnikom med 12 in 17 letom, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu.

Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke.

Pogovor o Rokodelskih taborih v Mladoskopu z Mijo Bokal.

Ker gre za manjše skupine od 5 do 10 udeležencev, bo delo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji, mojstri rokodelci.
Gre za prvo tovrstno popularizacijo rokodelskih panog in poklicev. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo vsebine financiralo v celoti, zato bodo za udeležence popolnoma brezplačne.

Za ohranjanje in razvoj rokodelstva je ključen prenos znanj na mlajše generacije.

Tradicionalna znanja in pristopi so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želimo mladim omogočiti prostor, da spoznavajo svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.


V Rokodelskem centru Ribnica bodo mladi med 4. do 5. julijem ustvarjali z lesom v pravi mizarski delavnici. Spoznali bodo poklic mizarja in postopek izdelave lesenega svetila.


Na dvorcu Strmol v Rogatcu bodo rokodelski tabor, ki bo potekal med 5. in 7. julijem, namenili spoznavanju steklarstva. Ustvarjali bodo skupaj s steklarjem, spoznali tehnike steklarstva in postopke obdelave stekla. S taborom želijo v Rokodelskem centru Rogatec otrokom in mladostnikom predstaviti steklarstvo kot potencialno poklicno pot.


V Srcu Slovenije se bo odvijal tabor med 6. in 8. julijem v Oglarski deželi na Dolah pri Litiji, kjer se še vedno oglari na 25 domačijah. Udeleženci bodo dneve preživeli skupaj z oglarji in spoznali postopek priprave in razdiranja kope. Tabor po potekal v sodelovanju s KUD Venčeslav Taufer Dole pri Litiji.


Med 6. in 8. julijem bo potekal rokodelski tabor tudi v Planinskem domu Moravče v organizaciji Rokodelskega centra – Društva rokodelcev Moravške doline. Tabor bo namenjen ustvarjanju rož iz krep papirja in polstenju.


V Slovenski Bistrici bodo v organizaciji Centra DUO Slovenska Bistrica mladi lahko ustvarjali med 15. in 17. julijem. Tabor bo namenjen spoznavanju tradicionalnega lončarstva in sodobne keramike. Vsak bo lahko izdelal svoje izdelke iz gline, v program je vključen tudi obisk razstave sodobne keramike.


Z glino bodo ustvarjali tudi udeleženci tabora v Centru DUO Veržej, med 25. in 27. julijem. Ustvarjanje v lončarski delavnici bodo dopolnili z ogledom lončarske vasi in druženjem s tradicionalnim lončarjem.


Zadnji od taborov bo potekal v organizaciji Rokodelskega centra DUO Škofja Loka in Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka med 22. in 24. avgustom, ko bodo učenci in dijaki spoznavali tradicionalne načine obdelave lesa. Ob mojstrih rokodelcih bo vsak izdelal lesen izdelek, v katerem se bodo prepletli tradicionalno mizarstvo, rezbarstvo in pletarstvo.


Podrobnosti o posameznih taborih so objavljene na spletni strani www.rokodelci.si.

Prijave so odprte do zapolnitve prostih mest, najkasneje pa do 30. 6. 2022

Mija Bokal v studiu Radia Ognjišče
Mija Bokal v studiu Radia Ognjišče © Nataša Ličen

Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije deluje od leta 2014 z namenom ureditve področja rokodelstva in statusa rokodelcev v Sloveniji, v zadnjem času v tesnem sodelovanju s pristojnim Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. S svojimi aktivnostmi spodbuja k višji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in trženju ter prenosu znanj na mlajše generacije. Rokodelski centri, ki so člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, povezujejo več kot 750 rokodelcev, od katerih je več kot 140 nosilcev certifikata Rokodelstvo Art&Craft Slovenija. S sodelovanjem članov nastajajo različni skupni projekti, med njimi tudi Slovenski rokodelski tabor 2022, Slovenski rokodelski festival 2022, okrogle mize in druge vsebine, namenjene popularizaciji rokodelstva.
Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije so Center domače in umetnostne obrti, rokodelska zadruga z. b. o. (Center DUO Slovenska Bistrica), Mreža rokodelcev Srca Slovenije (Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o.), Rokodelski center Ribnica, Zavod Marianum Veržej - Center DUO, Rokodelski center DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora d. o. o.), Rokodelski center Rogatec (Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec), Rokodelski center Moravče (Društvo rokodelcev Moravške doline), Gimnazija Jurija Vege Idrija - Čipkarska šola Idrija in Rokodelski center Koroške (Podjetniški center Slovenj Gradec d. o. o.).

Mladoskop
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...