Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Anita Šumer s svojo knjigo, ki je delo več odličnih sodelavcev, za katero je nedavno prejela nagrado Najboljša kuharska knjiga na svetu (foto: Nik Jarh)
Anita Šumer s svojo knjigo, ki je delo več odličnih sodelavcev, za katero je nedavno prejela nagrado Najboljša kuharska knjiga na svetu | (foto: Nik Jarh)

Anita Šumer je za svojo knjigo "Umetnost krašenja kruha" prejela prestižno nagrado

Via positiva | 23.06.2022, 18:00 Nataša Ličen

Anita Šumer je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, zanjo na Kitajskem prejela tudi naziv najboljše knjige o kruhu na svetu, pred dobrima dvema tednoma pa je na Švedskem, za svojo tretjo knjigo o umetnosti krašenja kruha, prejela nagrado, ki velja za oskarja na področju kuharskih knjig. Prvo mesto v konkurenci skoraj tisoč petsto šestdesetih knjig iz več kot dvestotih držav iz vsega sveta. Iskrene čestitke Aniti in ekipi za ustvarjeno knjižno umetnino.

Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021

Anita Šumer na podelitvi nagrade za knjigo Umetnost krašenja kruha, ki je postala najboljša kuharska knjiga leta na svetu
Anita Šumer na podelitvi nagrade za knjigo Umetnost krašenja kruha, ki je postala najboljša kuharska knjiga leta na svetu © Jean-Yves Bardin

»Nagrado so letos podelili sedemindvajsetič. Še dodatno težo nagradi da to, ker vem koliko znanja in usposobljenosti premore celotna komisija izbora. "Knjiga, so rekli, je popoln paket, umetniška stvaritev, na voljo je tudi kot elektronska knjiga v angleščini, navdušila je tako po vsebini, kot oblikovanje, prenos sončnosti in svetlobe, fotografije, preko katerih izstopajo izdelki, popolna stvaritev, pri kateri je vsak član drožastičnega teama prispeval najboljše kar zna in lahko da od sebe.«


Peči sem začela pred desetimi leti iz ljubezni do pokojmega moža, ki ni mogel jesti kruha s pekovskim kvasom.

Naletela sem na droži, prve niso uspele, druge so.

Leta 2016 je Anita odprla Instagram in tam začela objavljati okrašene kruhke in video posnetke, ki so jih začeli deliti po vsem svetu. »Takrat je kalila ideja o knjigi, najprej je bilo treba prenesti znanje, kako sploh speči kruh. Potem pa sem se posvetila obliki. Je pa zanimivo, da je pritegnila najprej oblika, čeprav sem se jaz odločila, da grem iz notranjosti navzven. Knjige so namenjene tistim, ki želijo »podtakniti« droži povsod kamor jih lahko, da »sfermentirajo« kjerkoli je moka zraven, pri sladkem ali slanem, in razširijo znanje drožomanije.«

Najboljša kuharska knjiga na svetu
Najboljša kuharska knjiga na svetu © Nik Jarh

Anitina tretja knjiga, ki vsebuje vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki, je bila nominirana v kar petih kategorijah, kar je izjemen uspeh in odlična promocija slovenske kulinarike.

V knjigo je vložene veliko ljubezni in predanosti celotne ekipe

»Neizmerno sem srečna in hvaležna, da je komisija tekmovanja prepoznala ves trud, znanje, preplet tradicije in inovativnosti ter veliko ljubezni, ki jih je celotna ekipa vložila v ta umetniški projekt. Knjiga postavlja v ospredje kruh kot darilo, s katerim podarimo del sebe, svoj čas, predanost in z njim pokažemo, da nam je mar je ob prejemu nagrade povedala Anita Šumer.

Povabili smo jo ob vrnitvi iz Švedske v oddajo »Via positiva«.

Anita na pogovoru v studiu Radia Ognjišče
Anita na pogovoru v studiu Radia Ognjišče © Nataša Ličen

V življenju je potrebno ravnovesje, vsega po malem

"Na Švedskem, kjer zdaj ni noči, štiriindvajset ur na dan je svetloba, sem ugotovil,a kako dragocena je noč, potrebujemo tudi temo. Skozi temo začutimo svojo svetlobo in se je lahko razveselimo. Tudi teme, v kateri lahko odkrivamo svoje globine in potem še bolj zasijemo

Edinstveni svet, ki ga raziskuje Anita, krašenje kruha.
Edinstveni svet, ki ga raziskuje Anita, krašenje kruha. © Nik Jarh

Ko podelimo kruh z drugimi se splete vez.
»Šele dobro fermentiram vse, kar se je zgodilo, da začutim razsežnost te nagrade, ki ni pohvala le za moje delo, za sodelo vseh ustvarjalcev, ampak tudi kot odlična promocija Slovenije. Ta knjiga je tudi v svetovnem merilu edinstvena, na takšen način se krašenja kruha, umetnosti kruha ni lotil še nihče. To je prepoznala tudi komisija.«

To knjigo čutim kot najbolj svojo.

"Umetnost krašenja kruha še ni toliko razširjena, a zaupam, da se bo s to knjigo zasidrala v srcih in v kuhinjah Slovencev in seveda tudi drugih ljudstev po svetu. Knjiga mi je v navdih in upam, da tudi bralcem, uporabniko da, ko jo primejo v roke, začnejo ustvarjati. Mislim, da potrebujemo več lepote.

Kruh, iz moke, vode in soli, z nekaj spretnosti postane umetnina. Delo Anite Šumer.
Kruh, iz moke, vode in soli, z nekaj spretnosti postane umetnina. Delo Anite Šumer. © Nik Jarh

Videti lepoto, jo občutiti v sebi in v svetu. Kruh je najpreprostejše živilo, če ga okrasimo, ... je darilo. Najpreprostejše, a najlepše.

Prisluhnite pogovoru.
Na začetku je bil kruh zame živilo. Zdaj, v zadnjem letu, dveh, po smrti moža Saše, sem na kruh začela gledati malo drugače. Že prej sem vlagala veliko ljubezni v pripravo, v predajanje znanja."

Po smrti mi je bila peka kot način fermentiranja žalosti in izgube, kot meditacija, molitev, povezovanje s seboj, z Bogom, z zemljo. Kruh povezuje, je krog, zaokrožena celota. Še bolj ga spoštujem, še bolj me navdihuje in še raje ga delim.

Anita je preizkušnje zmogla premagati s predanostjo drožomaniji
Anita je preizkušnje zmogla premagati s predanostjo drožomaniji © Nik Jarh

Poenostavljam droženje za naše popolno življenje.

"Vsak se lahko nauči peke z drožmi in speče najboljši kruh na svetu. Knjiga je poleg glavne nagade osvojila tudi tretje mesto v kategoriji oblikovanje med vsemi knjigami in četrto mesto v kategoriji fotografija."

Kjer le lahko, Anita speče kruh in ga podeli z drugimi, tako se navežejo poznanstva in se rodijo trdna prijateljstva, tudi na obiskih v tujini, po tekmovanjih, na srečevanjih, povsod išče možnost peke kruha, iz svojih droži, ki jo spremljajo vse od začetka, in imajo posebno ime, Rudl.

Kot prve droži iz Slovenijie imajo pomembno mesto v posebni bolgarski knjižnici droži, kjer hranijo droži iz vsega sveta. Vsake toliko gre Anita v Belgijo, v Center za okus kruha, v sklopu katerega deluje tudi knjižnica droži, preveriti kakovost Rudla.

V knjigi Anita predstavi korake ter več metod krašenja kruha
V knjigi Anita predstavi korake ter več metod krašenja kruha © Nik Jarh

Karl s svojo ekipo hrani Rudla

»Rudl ima veliko potomcev po vsem svetu, verjetno že več kot tri tisoč, kamor koli grem ga vzamem s seboj in ga podarim. Rudl so posebne droži, posebne sestave mlečno kislinskih bakterij, kvasovk, kar so potrdile tudi podrobnejše analize.

»Moj« mlinar iz Špilarjevega mlina je poslal letos pet kilogramov ekološke bele pšenične moke v Belgijo, da ima zdaj Rudl za nekaj časa hrano.«

Anita na predstavitvi knjige Umetnost krašenja kruha na Švedskem
Anita na predstavitvi knjige Umetnost krašenja kruha na Švedskem © Jean-Yves Bardin
Anita Šumer je pred približno desetimi leti začela pisati edinstveno zgodbo o peki in krašenju kruha.
Anita Šumer je pred približno desetimi leti začela pisati edinstveno zgodbo o peki in krašenju kruha. © Nik Jarh

Via positiva, Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.