Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Nuncij Jean-Marie Speich (foto: Rok Mihevc)
Nuncij Jean-Marie Speich | (foto: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Slovenija | 01.07.2022, 10:08 Alen Salihović

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in verskih skupnosti. V nagovoru je dejal, da je Slovenija presegla samo sebe in se ji za to zahvaljuje.

Uvodoma je nuncij omenil večstoletno navzočnost Katoliške cerkve med slovenskim narodom in njen pomen pri oblikovanju njegove identitete, ki je dosegla vrhunec z dokončno osamosvojitvijo. »Odnosi med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo so ubrani in prežeti z medsebojnim razumevanjem in spoštovanjem. Skupne teme so neštevilne in se še poglabljajo,« je povedal nuncij Speich.

Pozitivni ustvarjalci s spodbujanjem sožitja

Za praznovanje skupne obletnice je želel povabiti vse dosedanje predsednike Republike Slovenije in sedem slovenskih veleposlanikov pri Svetem sedežu. Nekateri so se odzvali vabilu, drugi se iz različnih razumljivih razlogov niso mogli. Vsi so bili pozitivni ustvarjalci na skupni poti, je povedal v nagovoru.

Spomnil je na številne prispevke Katoliške cerkve in Svetega sedeža pri izgradnji slovenskega naroda, predvsem s spodbujanjem edinosti in sožitja, s preseganjem ran preteklosti ter z ustvarjanjem sedanjosti in prihodnosti, ki bosta zanimivi in spodbudni.

Po njegovih besedah želita Sveti sedež in Katoliška cerkev pomagati Sloveniji pri njenem pogumnem odzivanju na različne izzive.

Velika znamenja upanja

Prispevek, ki ga nudita Sveti sedež in Katoliška cerkev Sloveniji, je svojstven in svoboden. Ob tem je navedel je dva primera, ki sta bistvena.

Pred kratkim so v koprski stolnici slovesno umestili največje in glasbeno najbolj razkošne orgle v Sloveniji. V zadnjem času je Slovenska karitas zbrala več kot 3 milijone evrov za pomoč Ukrajincem v trenutni stiski, za katero upa, da bo kmalu pripeljala do spoštljive rešitve v dobro vseh. Ta dva primera sta veliki znamenji zastonjskosti, ki je nujno potrebna za naše človeško bivanje.

Slovenija je presegla samo sebe in za to se ji zahvaljujem, je dejal nuncij in nagovori sklenil z zahvalo madžarski in italijanski manjšini v Sloveniji.

»Škofovska konferenca ne skrbi le za vernike slovenske narodnosti, ampak tudi za dobrobit vseh manjšin v Sloveniji. Prizadevanja so izjemno pozitivna, z veliko pozornostjo pa spremlja tudi slovenske manjšine zunaj Slovenije. To poudarjam zato, ker je Katoliška cerkev obstajala veliko pred sedanjim pojmom globalizacije. Spoštuje vse, tako kot spoštuje tudi druge izraze vernosti, ki so prisotni v Sloveniji. Javno pozdravljam versko ubranost, ki obstaja v Sloveniji,« je povedal nuncij Speich.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...