Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (foto: Rok Mihevc)
Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen | (foto: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

Cerkev na Slovenskem | 29.06.2022, 13:58 Petra Stopar

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Saje. Na predvečer današnjega praznika sv. Petra in Pavla je v duhovnika posvetil diakona Janeza Meglena. Danes pa so mašniško posvečenje v ljubljanski stolnici prejeli še Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič in Tadej Pagon. Nadškof Stanislav Zore jih je pozval, naj bodo njihova srca odprta za vse ljudi v Cerkvi.

Po mnenju nadškofa Zoreta je Bog, tako kot Petra in Pavla, tudi v tem času preprostega človeka naredil za svojega sodelavca in odposlanca, ki ga pošilja do skrajnih meja tega sveta. Ta pa »ni prostor bega, ampak pričevanja, ni oder, na katerem bi nastopali,« ampak je prostor njihove daritve.

© Rok Mihevc
© Rok Mihevc

»Morda boste s strani sveta doživeli posmeh, zasramovanje, nasprotovanje, morda kdaj celo sovraštvo. Vi svetu vračajte z besedo evangelija. Vaše življenje v odnosu do sveta naj bo takšno, da bo svet iz vaših dejanj in vaših besed spoznaval, kdo je Sin človekov,« je dejal nadškof.

© Rok Mihevc

Najpomembneje je po njegovih besedah to, da ljubijo Boga in živijo tako, da bo njihovo duhovništvo povabilo za nove duhovne poklice, ki jih naša Cerkev zelo potrebuje. Starše novomašnikov in vse vernike pa je prosil: »Ogrnite te mlade može, na katere bomo položili roke, ogrnite jih v svoje molitve, da ne bodo nikoli pogrešali Božje opore in vaše bližine.«

© Rok Mihevc

Po besedah škofa Sajeta ne vemo natančno, zakaj Gospod nekatere pokliče v duhovništvo, drugih pa ne: »Sveti Avguštin poudarja, da Jezus ne kliče najboljših in najsvetejših kandidatov, ampak kliče zato, da bi poklicani to postali. Gospod kliče tiste, ki imajo zanj odprto srce, so pripravljeni iti v njegovo šolo in biti z Njim z vsem srcem.«

Tako kot sta Peter in Pavel ob srečanju z Jezusom zaživela na novo, tudi vsak duhovnik s posvečenjem stopa v nov odnos z Gospodom, »ki ga bo zaznamoval in mu dajal moč, da bo goreč oznanjevalec evangelija in skala ter opora nemočnim in ponižanim«.

Sobrate duhovnike je prosil, naj novomašnika sprejmejo medse kot brata in prijatelja, ter se jim ob koncu zahvalil za zvesto opravljanje službe.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.