Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marcel Krek
Sveta birma v koronskih časih (foto: Župnija sv. Štefan Vipava)
Sveta birma v koronskih časih | (foto: Župnija sv. Štefan Vipava)

Bodo ukinili botre in birmo prestavili v peti razred?

28.06.2022, 07:47 Marjana Debevec

V stolnici v Murski soboti bodo nocoj še tretjič molili za duhovne poklice pred jutrišnjim praznikom apostolskih prvakov sv. Petra in Pavla. Obenem pa kličejo Božji blagoslov in Marijino varstvo na škofa Štumpfa ob njegovi 60-letnici. Ob tem Družina poroča, da škofija pripravlja spremembe na področju birmanske pastorale.

Zakrament svete birme naj bi otroci prejeli že v petem razredu in nato nadaljevali z veroučnim programom. Poudarili bi molitev, spoznavanje Svetega pisma in teologije telesa, v sedmem razredu evharistijo, v osmem vzgojo vesti in spoved, deveti razred pa bi bil posvečen pričevanju in oznanjevanju.

Po besedah škofa Štumpfa naj bi ukinili botre, ker jih niti tretjina ne izpolnjuje pogojev za to službo.

Opažajo tudi, da starši težko spremljajo otroke v verski rasti, saj tudi sami ne prejemajo zakramentov, veliko jih živi v zunajzakonskih skupnostih. Glede načrtovanih sprememb se še pogovarjajo, zato sklepi niso dokončni. Škof pa za Družino poudarja, da je sprememba nujno potrebna, saj se pojavljajo že zlorabe zakramenta.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...

Škof Andrej Saje (photo: SŠK) Škof Andrej Saje (photo: SŠK)

Prihajajo napadi na škofa Sajeta iz Cerkve?

Prejšnji konec tedna je odmevala novica, ki sta jo sprožila časnika Delo in Slovenske novice, da poteka preiskava zoper novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference, dr. Andreja ...