Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Dobro delajmo zaradi služenja, ne zaradi aplavzov…

Svet | 26.06.2022, 16:46 Helena Križnik

Se pred nasprotovanji in nerazumevanji obrnemo na Gospoda in ga prosimo za njegovo neomajnost delati dobro ali iščemo potrditve v odobravanjih ter postanemo ostri in zagrenjeni, ko tega ni? S temi besedami je vernike med današnjim opoldanskim nagovorom izzval papež Frančišek. Po molitvi angelovo češčenje se je odzval tudi na aktualno dogajanje v svetu.

Bodimo tiho in pojdimo naprej!

Velikokrat tako zavestno kot tudi nezavestno iščemo aplavze in odobravanja ostalih, je ugotavljal sveti oče. »Če delamo zaradi aplavzov, to ne gre. Dobro moramo delati zaradi služenja in ne zaradi aplavzov,« je dodal. »Včasih mislimo, da je naša gorečnost iz čuta za pravičnost za dobro stvar, a v resnici večkrat ni nič drugega kot ošabnost, povezana s slabostjo, pretirano občutljivostjo in nepotrpežljivostjo,« je bil jasen.

»Prosimo torej Jezusa za moč, da bomo kakor On in da bomo s trdno odločitvijo hodili za njim po tej poti služenja. Da ne bomo maščevalni in netolerantni, ko se pojavijo težave, ko se žrtvujemo za dobro in drugi tega ne razumejo, še več, ko nas izločijo. Bodimo tiho in pojdimo naprej.« Papež Frančišek nas je povabil, naj se obračamo tudi na Marijo - prosimo jo za pomoč pri tem, da bi ponotranjili Jezusovo trdno odločitev ostati v ljubezni vse do konca.

Na Haitiju ubita redovnica, ki je služila otrokom z ulice

Sveti oče je spomnil, da je bila včeraj na Haitiju ubita redovnica Luisa Dell'Orto. Dvajset let je tam služila predvsem otrokom z ulice. »Njeno dušo izročam Bogu in molim za prebivalce Haitija, še posebej za najmlajše, da bi imeli mirnejšo prihodnost, brez bede in nasilja. Sestra Luisa je svoje življenje naredila kot dar za druge vse do mučeništva.«

Papež Frančišek zaskrbljen zaradi dogajanja v Ekvadorju

Z Ekvadorja že dva tedna prihajajo novice o nasilju. Ljudje se zbirajo na protestih, večinoma gre za staroselce, ki od vlade zahtevajo ukrepanje zaradi naraščajočih življenjskih stroškov. Prihaja do napetosti, zahtevale so tudi žrtve. Papež Frančišek dogajanje spremlja z zaskrbljenostjo. »Temu ljudstvu sem blizu in vse strani spodbujam, naj opustijo nasilje in ekstremna stališča. Naučimo se: samo z dialogom bo mogoče, upam, da kmalu možno najti družbeni mir s posebno pozornostjo na obrobne prebivalce in najrevnejše, vendar vedno ob spoštovanju pravic vseh in tudi ustanov države.«

Ne pozabimo Ukrajine, prosi sveti oče

»V Ukrajini bombni napadi še naprej povzročajo smrt, uničenje in trpljenje prebivalstva,« je prav tako spomnil sveti oče. »Prosim, ne pozabimo tega ljudstva, ki se sooča z vojno,« je dodal in povabil k molitvi zanj.

Svet, Novice