Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predsednik republike Borut Pahor. (foto: Jure Makovec/STA)
Predsednik republike Borut Pahor. | (foto: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Slovenija | 25.06.2022, 09:58 Andrej Šinko

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik republike Borut Pahor je dopoldne položil venec ob spomeniku padlim v vojni za Slovenijo, že včeraj pa je sprejel njihove svojce. V predsedniški palači je dan odprtih vrat, na posebni slovesnosti pa bosta odlikovana Jurij Toplak in Robert Battelli.

Številne slovesnosti ob prazniku so se zvrstile že včeraj, po vsej državi pa je slovesno tudi danes. Predsednik republike Borut Pahor je osrednji proslavi na Kongresnem trgu ocenil, da nam je skoraj vse dosegljivo, če bomo povezana in solidarna skupnost. Ob tem pa dodal, da če smo bili pred 31 leti »sposobni ustvariti razmere za ustanovitev lastne države, moramo biti v novem zahtevnem času sposobni izpeljati trajnosten, zeleni in digitalni prehod«. V govoru je potegnil vzporednice med časom osamosvajanja in aktualnimi razmerami. Opozoril je, da obdobje pred nami zelo verjetno ne bo čas običajnih problemov in enostavnih rešitev.

Ob koncu je strnil, da danes nimamo razlogov za pasivno vdanost v usodo, malodušje ali celo strah, tudi zato, ker smo se skozi prelomne izkušnje ustanovitve svoje lastne države in njenega razvoja zgradili tudi kot narodna in državljanska skupnost. »Bolj pomirjena in spravljena sama s seboj. Bolj občutljiva za krivico in pravico. Bolj povezana, solidarna, z veliko človeške dobrote preprostih ljudi,« je naštel.

Pahorjevemu nagovoru je sledil umetniški del slovesnosti, ki jo ustvarjata Klemen Dvornik in Tomaž Letnar. Njeno temeljno sporočilo je bilo, da je zgodovina vedno osebna, prihodnost pa je vedno skupna.

Državne proslave na predvečer dneva državnosti, s katerim letos obeležujemo 31. obletnico sprejema ključnih osamosvojitvenih dokumentov, se je udeležil politični vrh, a brez premierja Roberta Goloba, ki se je udeležil vrha voditeljev Evropske unije v Bruslju. Prav tako so se je udeležili predstavniki različnih državnih institucij, diplomacije in drugih sfer družbenega življenja.
Premier Golob je v poslanici ob dnevu državnosti čestital vsem državljanom in spomnil, da smo se pred več kot 30 leti odločili, da se podamo na novo in odgovorno pot v družbo, v kateri velja vladavina prava, pravila demokracije in v kateri bomo poskrbeli za dostojno življenje vsakogar.

Kot je poudaril, so časi, v katerih živimo, zahtevni. Prav to, da vemo, da ko držimo skupaj, lahko premagamo vse ovire, pa nas po njegovih besedah navdaja z upanjem v svetlo in boljšo prihodnost. Meni, da smo v času od osamosvojitve ne le obdržali samostojnost in neodvisnost, ampak smo postali tudi ponosni in enakopravni člani širše evropske družine.

Slavnostno je bilo tudi v državnem zboru in državnem svetu

Pred dnevom državnosti so se na slavnostnih sejah sestali tudi državni svetniki in poslanci. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je na slavnostni seji dejala, da smo na dobri poti in gledamo v pravo smer. Poudarila je, da neskončne delitve niso potrebne in se zahvalila vsem, ki so se borili za samostojno Slovenijo.

Svojo zavest o narodni pripadnosti in neodvisnosti moramo po njenih besedah živeti in udejanjati vsak dan. Najprej s spoštovanjem do preteklih generacij, do vseh borb in žrtvovanja. Ovir na poti je po njeni oceni veliko, a niso nepremagljive.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je v govoru na slavnostni seji poudaril, da bodo prihodnje generacije gotovo moderniziral slovenske vrednote, kot so strpnost, sožitje in mir, a bodo v svojem bistvu ostale in nikoli ne bodo šle iz mode. Državljanom je zaželel, da bi dan preživeli povezani in prešerno razpoloženi. Današnja slovesnost je po njegovih besedah nova priložnost za prikaz politične korektnosti in medsebojnega spoštovanje z dejanji.

Pahor sprejel svojce žrtev vojne

Pahor je že včeraj sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, notranjega ministrstva in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Ob tem pa poudaril pomen žrtev osamosvajanja in spomnil na zgodovinske dogodke pred 31 leti, ko je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Pot do samostojnosti po njegovih besedah ni bila niti kratka niti lahka, vendar pa je Slovenija takrat dosegla enega od najbolj pomembnih dogodkov v svoji narodni zgodovini.

Pred tem je na Kongresnem trgu v Ljubljani položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn. Poudaril je, da ne bomo nikoli pozabili pogumnih ljudi, ki so dali življenje, da imamo danes lastno državo. Nanjo moramo paziti, prav tako tudi širšo domovino, Evropsko unijo, saj nam to zagotavlja mir in blaginjo, je dejal.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v poslanici ob dnevu državnosti in dnevu policije kot eno od temeljnih zakonskih dolžnosti policije izpostavila krepitev pravne države. Med ključnimi nalogami je ministrica napovedala postopno povrnitev zaupanja javnosti v policijo, katere vloga ne bo več delovanje za politiko, temveč za skupnost.

Z dnevom državnosti obeležujemo dogodke pred 31 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije, in sicer Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni RS, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

Slovenija, Politika, Teme, Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...