Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja družine (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja družine | (foto: Vatican News)

Papež družinam: Hodite skupaj s Cerkvijo!

Novice | 23.06.2022, 09:39 Marjana Debevec

V Rimu se je včeraj s pričevanji, glasbo in papeževim nagovorom začelo 10. Svetovno srečanje družin. Sveti oče je zakonce povabil, naj svoj pogled vedno usmerjajo v nebo. Družine imajo po njegovih besedah v tem svetu posebno poslanstvo. Med dva tisoč udeleženci z vseh celin je tudi pet predstavnikov iz Slovenije.

Veselje je sinoči preplavilo dvorano Pavla VI., ko se je v njej zbralo 2000 družin z vsega sveta. Močna in pretresljiva pričevanja so se izmenjavala s pesmimi in molitvijo. Ob sklepu je zbrane nagovoril papež Frančišek. Povabil jih je naj izhajajo iz lastne izkušnje in od tam naprej hodijo skupaj: skupaj kot zakonca, skupaj kot družina, skupaj z drugimi družinami, skupaj s Cerkvijo.

»Na misel mi prihaja prilika o dobrem Samarijanu, ki je ranjenega ob poti oskrbel in mu pomagal, da je nadaljeval svojo pot. Želel bi, da bi prav to bila Cerkev za vas! Dobri Samarijan, ki vam je blizu, vam pomaga nadaljevati pot in narediti kakšen korak več naprej, tudi če je ta majhen

Pričevanja petih zakoncev so govorila o tem, da lahko odpuščanje ozdravi vsako rano; da je zakon resnična pot svetosti in da so družine graditeljice bratstva.

Besede para iz Nigerije je tajnik Urada za družino Luka Mavrič takole povzel: »Spregovorila sta o nezvestobi v zakonu in kako sta s pomočjo odpuščanja celo nezvestobo zmogla spremeniti v novo zavezo med njima, da sta obudila ljubezen in spoštovanje.« Paul in Germaine Balenza iz Konga imata tri otroke in sta poročena 27 let. Germaine je zapustila moža in otroke, saj je čutila, da jih ne zanima več. Po dolgem času bolečin sta se z Božjo pomočjo spet zbližala, se opravičila svojim otrokom zaradi bolečin, ki so jih ob ločitvi doživeli, in javno v cerkvi obnovila svoje poročne zaobljube.

Serena in Luigi Franco imata tri otroke in se želita poročiti cerkveno, saj sta našla katoliško skupnost, v kateri sta spet odkrila zaklad vere.

Dvorana Pavla VI., ki je bila prizorišče Festivala družin
Dvorana Pavla VI., ki je bila prizorišče Festivala družin © Divisione Produzione Fotografica

Pričevala je tudi družina iz Ukrajine. »Spregovorili so seveda o tej bridki preizkušnji vojne, ki jih je zadela. Po drugi strani pa tudi o blagoslovu, ki so ga bili deležni tako tisti, ki so to družino sprejeli, kot tudi oni sami, ki so se čutili sprejeti v italijanski družini

Zbrane sta nagovorila tudi starša Božje služabnice Chiare Corbelle Petrillo, mlade mamice, ki je pred desetimi leti umrla za rakom. Pogovoru z njenim možnem boste lahko prisluhnili v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Zadnja je spregovorila mlada muslimanka Zakia Sediki, vdova italijanskega ambasadorja katoličana Luca Attanasia, ki so ga ubili v Kongu 22. februarja 2021 med opravljanjem humanitarnega dela. Ostale so ji tri hčerke, Sofia, Lilia in Mira, ki jih želi vzgojiti v plemenite odrasle.

Slovenski udeleženci na sinočnjem festivalu
Slovenski udeleženci na sinočnjem festivalu © Ana Murko

Svetovnega srečanja družin se iz Slovenije udeležujejo zakonca Ana in Simon Murko, Luka Mavrič z Urada za družine, škof Franc Šuštar in duhovnik Rafko Klemenčič.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...