Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Gneča na avtocesti. (foto: STA)
Gneča na avtocesti. | (foto: STA)

Slovenske ceste že pred turistično sezono močno obremenjene

21.06.2022, 08:07 Andrej Šinko

Agencija za varnost prometa in policija izvajata drugo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij Hitrost. Potekala bo do nedelje, v tem času pa policisti izvajajo poostrene nadzore hitrosti. Namen akcije je umirjanje hitrosti, ki je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Do konca maja je zaradi neprilagojene hitrosti prišlo do 1155 prometnih nesreč, v njih je življenje izgubilo 11 oseb, kar je dobro tretjino manj kot lani. Sto oseb je bilo hudo, 537 pa lažje poškodovanih. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila. Sledijo kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil.

»Neprilagojena hitrost je še vedno med najhitrejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami,« poudarja direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar in dodaja, da smo v Sloveniji s številnimi preventivnimi akcijami in drugimi ukrepi uspeli obrniti trend, da število umrlih v prometnih nesrečah pada in to kljub večjemu prometu.

Slovenske ceste močno obremenjene

Obremenitve naših cest se že vračajo na raven predkoronskega leta 2019, zato bo tudi poleti potrebne veliko potrpežljivosti in zbranosti. Hribar vse voznike poziva k upoštevanju prometnih predpisov in samozaščitnemu ravnanju. »Z dosledno pripetostjo, neuporabo mobilnega telefona, uporabo zaščitne čelade na mopedu, motorju, kolesu in e-skiroju. Na pot se podajajte strpni, z dovolj vode v avtomobilu, spočiti in umirjeni.«

Do nedelje poteka poostren nadzor prometa

Policisti bodo do nedelje nadzore izvajali predvsem na izpostavljenih mestih, kjer je neprilagojena hitrost vzrok za nastanek prometnih nesreč, in na mestih, kjer je lahko zaradi prekoračene hitrosti tveganje za nastanek prometnih nesreč večje, na primer v strnjenih naseljih, pa tudi v bližini vrtcev in šol.

Cilj akcije je tudi okrepiti zavedanje o pomenu vzpostavitve reševalnega pasu ob zastojih, ki se na avtocestah oziroma hitrih cestah vzpostavi na način, da se vozila glede na pas na katerem se nahajajo umaknejo skrajno levo oziroma skrajno desno, na sredi pa se omogoči pot za različna intervencijska vozila, ki so potrebna za posredovanje ob nesreči.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...