Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
p. Miha Drevenšek (foto: ARO)
p. Miha Drevenšek | (foto: ARO)

Srečanje misijonarjev v Vidmu pri Ptuju v znamenju spomina na p. Drevenška

19.06.2022, 11:49 Marta Jerebič

V Vidmu pri Ptuju ta konec tedna poteka osrednji dogodek ob letošnjem že 34. srečanju misijonarjev v domovini. Dogodka se udeležujejo misijonarji, ki so na oddihu v domovini, nekdanji in tudi laiški misijonarji, ki so del življenja posvetili pomoči ubogim v misijonskih deželah, ter mladi, ki se pripravljajo na prihodnje delo v misijonih.

Srečanje je v znamenju desete obletnice smrti misijonarja Miha Drevenška, zato poteka v njegovem rojstnem kraju. Že od četrtka v spremljajočem programu v dekanijah Ptuj in Zavrč potekajo pričevanja devetih misijonarjev, med katerimi je tudi domačin škof Martin Kmetec.

Zbrane je včeraj nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za misijone. Misijonarjem je dejal, naj tudi slovenskim kristjanom prinašajo nekaj zavesti, da je dejstvo biti kristjan hkrati biti tudi poslan oznanjat evangelij. »Tako zelo smo ujeti v zahodno družbo, v kateri smo vajeni jemati, dobivati, pozabljamo pa, da je življenje treba dajati, če želimo, da bo rodovitno.«

Danes popoldne bo v Vidmu potekala še sklepna slovesna maša, ki jo bo ob somaševanju škofa Kmetca, duhovnikov in misijonarjev daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...