Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
6* Predsednik republike Borut Pahor se bo udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, kjer bo položil venec in imel tudi slovesnosti govor; Pokopališče Žale, LJUBLJANAFoto: Nebojša Tejić/STA (foto: Nebojsa TEJIC / STA)
6* Predsednik republike Borut Pahor se bo udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, kjer bo položil venec in imel tudi slovesnosti govor; Pokopališče Žale, LJUBLJANAFoto: Nebojša Tejić/STA | (foto: Nebojsa TEJIC / STA)

Ob Lipi sprave spominska žalna slovesnost

15.06.2022, 14:13 Manca Hribar

Predsednik Borut Pahor je včeraj položil venec k Lipi sprave na ljubljanskih Žalah. V nagovoru se je zahvalil vsem, ki so v času slovenske politične pomladi in v času osamosvajanj, demokratizacije in izgradnje nove države razumeli pomen iskanja resnice, sprave in sožitja. Lipo so, v upanju na to, da se bo razrasla v simbol sprave, posadili leta 1989.

K lipi, ki je bila do danes že večkrat izruvana ali poškodovana, so ob zasaditvi prinesli zemljo iz vseh koncev Slovenije. Ob njej so sredi junija leta 1990 prebirali tudi deklaracijo o spravi. Od tedaj so bili po besedah predsednika Pahorja v dobri veri storjeni tako simbolni kot stvarni koraki, da bi iskali resnico. Ob tem je izpostavil lanskoletno Izjavo o spravi Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kot je dejal, je izjava napisana preprosto razumljivo ter “v svojih ocenah glede etičnosti nekaterih dejanj, ki še danes polemično zbujajo radovednost, precej natančna. Vabi k temu, da se pridružimo tej izjavi in v duhu sprave poskušamo utrditi našo demokratično družbo.” Dodal je še, da vsej resnici nikoli ne bomo prišli dokončno do dna, vsekakor pa je potrebna jasna spodbuda k njenemu nenehnemu iskanju.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi predsednik društva Združeni ob lipi, dr. Janez Juhant. Kot je dejal, je izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi sicer dober korak v smeri spoštovanja evropsko sprejetih standardov demokracije, a le v toliko, kolikor priznava krivice, ki so se zgodile z medvojnimi in izvensodnimi poboji.

Poudaril je, da je treba ravnati odgovorno in dejal, da so se evropski narodi z obsodbo totalitarizmov zavezali, da prevzemajo odgovornost krivcev in naslednikov za storjene zločine, ter popravo krivic. “Takšno dejavno in odgovorno ravnanje temelji v sposobnosti za medsebojno odzivanje, vključno s priznanjem krivde in grajo zlodel, kar je jedro našega moralnega čustvovanja in je bistveno za dobre medsebojne odnose oseb,” je dodal Juhant.  

Spominske žalne slovesnosti ob dnevu krivde, odpuščanja in sprave se je udeležil tudi pomožni škof Franc šuštar in ob lipi sprave opravil molitev za vse umrle.

Slovesnost ob Lipi sprave
Slovesnost ob Lipi sprave © Nebojsa Tejic/STA

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...