Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
6* Predsednik republike Borut Pahor se bo udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, kjer bo položil venec in imel tudi slovesnosti govor; Pokopališče Žale, LJUBLJANAFoto: Nebojša Tejić/STA (foto: Nebojsa TEJIC / STA)
6* Predsednik republike Borut Pahor se bo udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, kjer bo položil venec in imel tudi slovesnosti govor; Pokopališče Žale, LJUBLJANAFoto: Nebojša Tejić/STA | (foto: Nebojsa TEJIC / STA)

Ob Lipi sprave spominska žalna slovesnost

Slovenija | 15.06.2022, 14:13 Manca Hribar

Predsednik Borut Pahor je včeraj položil venec k Lipi sprave na ljubljanskih Žalah. V nagovoru se je zahvalil vsem, ki so v času slovenske politične pomladi in v času osamosvajanj, demokratizacije in izgradnje nove države razumeli pomen iskanja resnice, sprave in sožitja. Lipo so, v upanju na to, da se bo razrasla v simbol sprave, posadili leta 1989.

K lipi, ki je bila do danes že večkrat izruvana ali poškodovana, so ob zasaditvi prinesli zemljo iz vseh koncev Slovenije. Ob njej so sredi junija leta 1990 prebirali tudi deklaracijo o spravi. Od tedaj so bili po besedah predsednika Pahorja v dobri veri storjeni tako simbolni kot stvarni koraki, da bi iskali resnico. Ob tem je izpostavil lanskoletno Izjavo o spravi Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Kot je dejal, je izjava napisana preprosto razumljivo ter “v svojih ocenah glede etičnosti nekaterih dejanj, ki še danes polemično zbujajo radovednost, precej natančna. Vabi k temu, da se pridružimo tej izjavi in v duhu sprave poskušamo utrditi našo demokratično družbo.” Dodal je še, da vsej resnici nikoli ne bomo prišli dokončno do dna, vsekakor pa je potrebna jasna spodbuda k njenemu nenehnemu iskanju.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi predsednik društva Združeni ob lipi, dr. Janez Juhant. Kot je dejal, je izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi sicer dober korak v smeri spoštovanja evropsko sprejetih standardov demokracije, a le v toliko, kolikor priznava krivice, ki so se zgodile z medvojnimi in izvensodnimi poboji.

Poudaril je, da je treba ravnati odgovorno in dejal, da so se evropski narodi z obsodbo totalitarizmov zavezali, da prevzemajo odgovornost krivcev in naslednikov za storjene zločine, ter popravo krivic. “Takšno dejavno in odgovorno ravnanje temelji v sposobnosti za medsebojno odzivanje, vključno s priznanjem krivde in grajo zlodel, kar je jedro našega moralnega čustvovanja in je bistveno za dobre medsebojne odnose oseb,” je dodal Juhant.  

Spominske žalne slovesnosti ob dnevu krivde, odpuščanja in sprave se je udeležil tudi pomožni škof Franc šuštar in ob lipi sprave opravil molitev za vse umrle.

Ljubljana, Pokopalisce Zale.Zalna slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Zalah.Predsednik Republike Borut Pahor.
Slovesnost ob Lipi sprave © Nebojsa Tejic/STA

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...