Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Franci Rotar (foto: Vid Rotar)
Franci Rotar | (foto: Vid Rotar)

Pesem za Ritem srca je napisal na grobu Don Boska

Festival Ritem srca | 16.05.2022, 09:16 Rok Mihevc

Na festivalu sodobne krščanske glasbe »Ritem srca« se bo predstavilo osem izvajalcev s povsem novimi pesmimi. Med prvimi, ki jih predstavljamo, je kantavtor Franci Rotar.

V pesmih se čuti njegovo življensko zgodbo

Franci Rotar piše in izvaja avtorsko glasbo, njegove pesmi so, kot pravi, zelo osebne, v njih lahko začutimo njegovo življenjsko zgodbo in poslanstvo. Prve akorde mu je pokazal družinski prijatelj, potem pa se je večino časa učil preko interneta. »Bolj intenzivno smo začeli delati pred pol leta, ko smo začeli snemati album, s posvetnimi in duhovnimi pesmimi.«

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2022 bo 24. maja ob 19.30 v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, letos prvič na prostem. Vstopnice v predprodaji tukaj.

Glasba mu prinese mir

Nekega pravila, kdaj kaj nastopa, nima, je povedal v pogovoru z Natašo Ličen. Je pa opazil, da več pesmi nastane, ko se umiri, ko je v mirnem okolju. »Npr. na delovnem taboru v Sarajevu je nastala skoraj pesmarica, pred dvema letoma pri kapucinih v Škofji Loki pri razločevanju poklicanosti je nastal komad, ki ga bom zapel na letošnjem Ritmu srca.« Izkrastiliziralo se mu je tudi, koliko miru mu glasba prinese, če jo ustvarja in izvaja. Posebej je to izkusil v zadnjih dveh letih, ko je bila na preizkušnji tudi njegova vera. »A kristjan se nima kaj bati, smo Božji otroci.«


Franci Rotar
Franci Rotar © Rok Mihevc

Pesem nastala na grobu Don Boska

Pesem »Don Boscova« je nastala že dolgo nazaj, napisal pa jo je na grobu Don Boska v Italiji, ki ga je obiskal z želimeljskimi animatorji. Bil je namreč deležen salezijanske vzgoje. »Ko sem prišel na grob človeka, ki je vse to ustvaril, ki me je zelo oblikoval kot osebnost, sem začutil ogromno hvaležnost, da je Don Bosco rekel »ja« Bogu in šel v smer, kamor je šel. Tukaj ni bilo nobenega strahu, bila je velika predanost. Smo hvaležni za takšno vzgojo.«

Franci Rotar je stari znanec Ritma srca


Delček pesmi »Don Boscova«

Jaz bi kakor ti, ljubil in pel,
Hočem s strunami v mislih dehtet.

 

RITEM SRCA 2022

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2022 bo 24. maja ob 19.30 v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, letos prvič na prostem.

Na festivalu se bo z novo glasbo predstavilo osem izvajalcev, katerih pesmi so bile izbrane prek festivalskega razpisa: SPES, Franci Rotar, Svetnik, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Nika Pirnat, Urška Šutar ter Matej Šoklič. Vsa glasba na festivalu bo izvedena v živo ob spremljavi festivalskega benda.

Glavno festivalsko dogajanje se bo začelo ob 19.30 na glavnem odru, že pred tem pa bo od 17.30 naprej odprt t.i. "Open mic", mali akustični oder, namenjen obiskovalcem, ki bi se radi v živo, ob kitari ali klaviaturah (ne na matrico) predstavili v kateri od znanih krščanskih popevk ali v lastni avtorski skladbi. Prijave na ritem.srca@ognjisce.si.

Obiskovalci se bodo pred začetkom lahko sprehodili med stojnicami z raznoliko ponudbo, ki sodi na festival in morda tudi kaj okusnega prigriznili, zato pridite na prizorišče nekoliko prej in se izognite gneči. Drobno priporočilo organizatorja: kak evro v žepu ne bo odveč! 😉 Pričakujejo več kot 1.000 mladih!


Festival Ritem srca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.