Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Franci Rotar (foto: Vid Rotar)
Franci Rotar | (foto: Vid Rotar)

Pesem za Ritem srca je napisal na grobu Don Boska

16.05.2022, 09:16 Rok Mihevc

Na festivalu sodobne krščanske glasbe »Ritem srca« se bo predstavilo osem izvajalcev s povsem novimi pesmimi. Med prvimi, ki jih predstavljamo, je kantavtor Franci Rotar.

V pesmih se čuti njegovo življensko zgodbo

Franci Rotar piše in izvaja avtorsko glasbo, njegove pesmi so, kot pravi, zelo osebne, v njih lahko začutimo njegovo življenjsko zgodbo in poslanstvo. Prve akorde mu je pokazal družinski prijatelj, potem pa se je večino časa učil preko interneta. »Bolj intenzivno smo začeli delati pred pol leta, ko smo začeli snemati album, s posvetnimi in duhovnimi pesmimi.«

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2022 bo 24. maja ob 19.30 v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, letos prvič na prostem. Vstopnice v predprodaji tukaj.

Glasba mu prinese mir

Nekega pravila, kdaj kaj nastopa, nima, je povedal v pogovoru z Natašo Ličen. Je pa opazil, da več pesmi nastane, ko se umiri, ko je v mirnem okolju. »Npr. na delovnem taboru v Sarajevu je nastala skoraj pesmarica, pred dvema letoma pri kapucinih v Škofji Loki pri razločevanju poklicanosti je nastal komad, ki ga bom zapel na letošnjem Ritmu srca.« Izkrastiliziralo se mu je tudi, koliko miru mu glasba prinese, če jo ustvarja in izvaja. Posebej je to izkusil v zadnjih dveh letih, ko je bila na preizkušnji tudi njegova vera. »A kristjan se nima kaj bati, smo Božji otroci.«


Franci Rotar
Franci Rotar © Rok Mihevc

Pesem nastala na grobu Don Boska

Pesem »Don Boscova« je nastala že dolgo nazaj, napisal pa jo je na grobu Don Boska v Italiji, ki ga je obiskal z želimeljskimi animatorji. Bil je namreč deležen salezijanske vzgoje. »Ko sem prišel na grob človeka, ki je vse to ustvaril, ki me je zelo oblikoval kot osebnost, sem začutil ogromno hvaležnost, da je Don Bosco rekel »ja« Bogu in šel v smer, kamor je šel. Tukaj ni bilo nobenega strahu, bila je velika predanost. Smo hvaležni za takšno vzgojo.«

Franci Rotar je stari znanec Ritma srca


Delček pesmi »Don Boscova«

Jaz bi kakor ti, ljubil in pel,
Hočem s strunami v mislih dehtet.

 

RITEM SRCA 2022

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2022 bo 24. maja ob 19.30 v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, letos prvič na prostem.

Na festivalu se bo z novo glasbo predstavilo osem izvajalcev, katerih pesmi so bile izbrane prek festivalskega razpisa: SPES, Franci Rotar, Svetnik, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Nika Pirnat, Urška Šutar ter Matej Šoklič. Vsa glasba na festivalu bo izvedena v živo ob spremljavi festivalskega benda.

Glavno festivalsko dogajanje se bo začelo ob 19.30 na glavnem odru, že pred tem pa bo od 17.30 naprej odprt t.i. "Open mic", mali akustični oder, namenjen obiskovalcem, ki bi se radi v živo, ob kitari ali klaviaturah (ne na matrico) predstavili v kateri od znanih krščanskih popevk ali v lastni avtorski skladbi. Prijave na ritem.srca@ognjisce.si.

Obiskovalci se bodo pred začetkom lahko sprehodili med stojnicami z raznoliko ponudbo, ki sodi na festival in morda tudi kaj okusnega prigriznili, zato pridite na prizorišče nekoliko prej in se izognite gneči. Drobno priporočilo organizatorja: kak evro v žepu ne bo odveč! 😉 Pričakujejo več kot 1.000 mladih!


24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...