Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Franci Rotar (foto: Vid Rotar)
Franci Rotar | (foto: Vid Rotar)

Pesem za Ritem srca je napisal na grobu Don Boska

16.05.2022, 09:16 Rok Mihevc

Na festivalu sodobne krščanske glasbe »Ritem srca« se bo predstavilo osem izvajalcev s povsem novimi pesmimi. Med prvimi, ki jih predstavljamo, je kantavtor Franci Rotar.

V pesmih se čuti njegovo življensko zgodbo

Franci Rotar piše in izvaja avtorsko glasbo, njegove pesmi so, kot pravi, zelo osebne, v njih lahko začutimo njegovo življenjsko zgodbo in poslanstvo. Prve akorde mu je pokazal družinski prijatelj, potem pa se je večino časa učil preko interneta. »Bolj intenzivno smo začeli delati pred pol leta, ko smo začeli snemati album, s posvetnimi in duhovnimi pesmimi.«

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2022 bo 24. maja ob 19.30 v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, letos prvič na prostem. Vstopnice v predprodaji tukaj.

Glasba mu prinese mir

Nekega pravila, kdaj kaj nastopa, nima, je povedal v pogovoru z Natašo Ličen. Je pa opazil, da več pesmi nastane, ko se umiri, ko je v mirnem okolju. »Npr. na delovnem taboru v Sarajevu je nastala skoraj pesmarica, pred dvema letoma pri kapucinih v Škofji Loki pri razločevanju poklicanosti je nastal komad, ki ga bom zapel na letošnjem Ritmu srca.« Izkrastiliziralo se mu je tudi, koliko miru mu glasba prinese, če jo ustvarja in izvaja. Posebej je to izkusil v zadnjih dveh letih, ko je bila na preizkušnji tudi njegova vera. »A kristjan se nima kaj bati, smo Božji otroci.«


Franci Rotar
Franci Rotar © Rok Mihevc

Pesem nastala na grobu Don Boska

Pesem »Don Boscova« je nastala že dolgo nazaj, napisal pa jo je na grobu Don Boska v Italiji, ki ga je obiskal z želimeljskimi animatorji. Bil je namreč deležen salezijanske vzgoje. »Ko sem prišel na grob človeka, ki je vse to ustvaril, ki me je zelo oblikoval kot osebnost, sem začutil ogromno hvaležnost, da je Don Bosco rekel »ja« Bogu in šel v smer, kamor je šel. Tukaj ni bilo nobenega strahu, bila je velika predanost. Smo hvaležni za takšno vzgojo.«

Franci Rotar je stari znanec Ritma srca


Delček pesmi »Don Boscova«

Jaz bi kakor ti, ljubil in pel,
Hočem s strunami v mislih dehtet.

 

RITEM SRCA 2022

Festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca 2022 bo 24. maja ob 19.30 v neposredni bližini Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, letos prvič na prostem.

Na festivalu se bo z novo glasbo predstavilo osem izvajalcev, katerih pesmi so bile izbrane prek festivalskega razpisa: SPES, Franci Rotar, Svetnik, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Nika Pirnat, Urška Šutar ter Matej Šoklič. Vsa glasba na festivalu bo izvedena v živo ob spremljavi festivalskega benda.

Glavno festivalsko dogajanje se bo začelo ob 19.30 na glavnem odru, že pred tem pa bo od 17.30 naprej odprt t.i. "Open mic", mali akustični oder, namenjen obiskovalcem, ki bi se radi v živo, ob kitari ali klaviaturah (ne na matrico) predstavili v kateri od znanih krščanskih popevk ali v lastni avtorski skladbi. Prijave na ritem.srca@ognjisce.si.

Obiskovalci se bodo pred začetkom lahko sprehodili med stojnicami z raznoliko ponudbo, ki sodi na festival in morda tudi kaj okusnega prigriznili, zato pridite na prizorišče nekoliko prej in se izognite gneči. Drobno priporočilo organizatorja: kak evro v žepu ne bo odveč! 😉 Pričakujejo več kot 1.000 mladih!


Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...