Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Dr. Stane Granda (foto: STA)
Dr. Stane Granda | (foto: STA)

"Osel gre enkrat na led, Slovenci nanj drvimo."

31.05.2022, 10:03 Rok Mihevc

Peti ponedeljek v mesecu je v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« rezerviran za profesorja dr. Staneta Grando. Direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je z njim spregovoril o aktualnem političnem dogajanju.

Komentar na rezultat volitev

"Lagal bi, če bi rekel, da me rezultati niso presenetili. Toliko, kot je prejšnja vlada dobro naredila za državo in državljanje, vse to očitno ni pomagalo. Osel gre enkrat na led, Slovenci pa nanj drvimo. Vse kaže, da bo to težko obdobje, ne toliko za svobodo duha, bo pa precej omejitev za svobodo govora, veliko svoboščin bodo pristrigli, predvsem pa bo padel naš standard, saj vse bolj prihaja do izraza, da je ta koalicija prišla na oblast z vso silo predvsem zato, da bi tisti denar iz Bruslja zbasala v svoje žepe in žepe tistih, ki jih podpirajo. Tiste milijarde, ki se obetajo, si bomo obrisali pod nosom ..."

Slovenska družba se je po osamosvojitvi strahotno spremenila

"Rezultat volitev me ni samo presenetil, ampak tudi prestrašil. Taka številčnost je znak, da je nekaj v slovenski družbi zelo narobe z zdravo pametjo. Imam samo en odgovor, slovenska družba se je po osamosvojitvi strahotno spremenila. Predvsem smo izgubili kmeta. Tudi tisti ljudje, ki so se preselili na podežlje, nimajo več neodvisne kmečke pameti. Kmet ve, da je odvisen od sebe, svojih rok, svoje pameti, ljudje danes pa so odvisni od državnih in drugih služb in najmanj od sebe. To je moja razlaga, zakaj je toliko ljudi nestabilnih in glasuje tako slaboumno kot glasuje."

"Pri nas se tudi nihče ne ukvarja z izobraževanjem. Nobena vlada se šolstva ni resno lotila. Vsa pozornsot je bila posvečena samo prevzemu podjetij, časopisov, medijev, medtem, ko šolstvo, ki je skrivnost moči in uspeha komunizma, pa je ostalo več ali manj nedotaknjeno."

Zame ni problem Golob, ampak tisti, ki so ga volili.


Realen domet desnice?

"Domet je po mojem mnenju večji kot je pokazal rezultat. Zame je problem to, da nimamo ene resne desne stranke. SDS zame ni desna stranka, je bolj liberalna, medtem ko pa je NSi premalo desna in bi morala bolj poudarjati tradicijo SLS-a, pomen vere, bolj bi morala angažirati določen krog ljudi, dela pa popolnoma narobe. Namesto, da bi se zanimala za mase ljudi, vso pozornost namenja kapitalu, kapicam, gospodarskim teorijam. To mora biti masovna stranka. S Krekom je treba iti naprej, ki je dal recept, kako se dela masovna politika. S kvazi elitizmom in skrbjo za frizuro ne pridete daleč."

S kvazi elitizmom in skrbjo za frizuro ne pridete daleč.

Še nekaj odlomkov iz oddaje, ki jim lahko prisluhnete s klikom na povezavo:

  • Poslušalec Jožko o tem, zakaj je bil rezultat volitev tak, kot je bil. 9.18
  • Poslušalec Damjan o Janezu Janši in Ljudmili Novak. 16.22
  • Poslušalka se sprašuje, kaj se je zgodilo v glavah ljudem, da so postali tako rdeči. 18.47
  • Poslušalko Martino skrbi svoboda leve vlade, ker jo spominja na totalitarne čase 22.30
  • Poslušalka Marica o tem, da ljudje preveč gledajo televizijo. 29.05
  • Poslušalka Marija o tem, da si bo narod pisal sodbo sam. 34.25
  • Pohvale poslušalca Grandi, da je edini, ki si še upa kaj povedati. 37.21
  • Poslušalec France, da so tisti ljudje, ki se zanimajo za poltiiko, tisti, ki so za komunizem. 43.55
  • Ali se nam obeta prefinjena diktatura? 50.50
24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...