Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Ukrajinska družina naprej moli desetko rožnega venca (foto: Posnetek zaslona)
Ukrajinska družina naprej moli desetko rožnega venca | (foto: Posnetek zaslona)

Ali verjamem, da lahko molitev spremeni tok zgodovine?

| 01.06.2022, 10:55 Marjana Debevec

Molitev, post in dobrodelnost lahko spremenijo usodo sveta, je pred sinočnjo molitvijo rožnega venca za mir zatrdil papež Frančišek. Neposredno so se z njim povezali verniki v različnih romarskih središčih po svetu, v baziliki sv. Petra pa so se zbrali številni Ukrajinci.

Hitro ustavi vojno, ki že desetletja divja na različnih koncih sveta in je sedaj vdrla tudi na evropsko celino, je papež uvodoma prosil nebeško Mater Marijo. »Zavedamo se, da mir ne more biti le sad pogajanj in ne posledica zgolj političnih dogovorov, ampak je predvsem velikonočni dar Svetega Duha.« Spomnil je, da smo narode v vojni posvetili Njenemu brezmadežnemu Srcu in prosili za veliki dar spreobrnjenja src.

»Prepričani smo, da se z orožjem molitve, posta in dobrodelnosti ter z darom tvoje milosti lahko spremenijo človeška srca in usoda vsega sveta. Danes dvigamo svoja srca k Tebi, Kraljica Miru: posreduj za nas pri Tvojem Sinu; spravi srca, ki so polna nasilja in maščevanja, ozdravi misli, zastrupljene od hlepenja po lahkem zaslužku. Na na vsej zemlji kraljuje tvoj dolgotrajen mir.«

Desetke rožnega venca so naprej molili ukrajinska družina, vojaški kaplani, prostovoljci, sirska in venezuelska družina, ki sta predstavljali vse, kar ljudje v teh dveh državah trpijo, ter predstavniki begunskih družin.

V molitvi pa so bila preko prenosa v živo povezana nekatera mednarodna svetišča držav, ki jih še vedno pestijo vojne ali notranja politična nestabilnost. Med posebej pomenljivi so svetišče Matere Božje v Ukrajini, katedrala Naše Gospe zveličanja v Iraku in katedrala Naše Gospe miru v Siriji.