Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Ukrajinska družina naprej moli desetko rožnega venca (foto: Posnetek zaslona)
Ukrajinska družina naprej moli desetko rožnega venca | (foto: Posnetek zaslona)

Ali verjamem, da lahko molitev spremeni tok zgodovine?

01.06.2022, 10:55 Marjana Debevec

Molitev, post in dobrodelnost lahko spremenijo usodo sveta, je pred sinočnjo molitvijo rožnega venca za mir zatrdil papež Frančišek. Neposredno so se z njim povezali verniki v različnih romarskih središčih po svetu, v baziliki sv. Petra pa so se zbrali številni Ukrajinci.

Hitro ustavi vojno, ki že desetletja divja na različnih koncih sveta in je sedaj vdrla tudi na evropsko celino, je papež uvodoma prosil nebeško Mater Marijo. »Zavedamo se, da mir ne more biti le sad pogajanj in ne posledica zgolj političnih dogovorov, ampak je predvsem velikonočni dar Svetega Duha.« Spomnil je, da smo narode v vojni posvetili Njenemu brezmadežnemu Srcu in prosili za veliki dar spreobrnjenja src.

»Prepričani smo, da se z orožjem molitve, posta in dobrodelnosti ter z darom tvoje milosti lahko spremenijo človeška srca in usoda vsega sveta. Danes dvigamo svoja srca k Tebi, Kraljica Miru: posreduj za nas pri Tvojem Sinu; spravi srca, ki so polna nasilja in maščevanja, ozdravi misli, zastrupljene od hlepenja po lahkem zaslužku. Na na vsej zemlji kraljuje tvoj dolgotrajen mir.«

Desetke rožnega venca so naprej molili ukrajinska družina, vojaški kaplani, prostovoljci, sirska in venezuelska družina, ki sta predstavljali vse, kar ljudje v teh dveh državah trpijo, ter predstavniki begunskih družin.

V molitvi pa so bila preko prenosa v živo povezana nekatera mednarodna svetišča držav, ki jih še vedno pestijo vojne ali notranja politična nestabilnost. Med posebej pomenljivi so svetišče Matere Božje v Ukrajini, katedrala Naše Gospe zveličanja v Iraku in katedrala Naše Gospe miru v Siriji.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...