Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Ukrajinska družina naprej moli desetko rožnega venca (foto: Posnetek zaslona)
Ukrajinska družina naprej moli desetko rožnega venca | (foto: Posnetek zaslona)

Ali verjamem, da lahko molitev spremeni tok zgodovine?

| 01.06.2022, 10:55 Marjana Debevec

Molitev, post in dobrodelnost lahko spremenijo usodo sveta, je pred sinočnjo molitvijo rožnega venca za mir zatrdil papež Frančišek. Neposredno so se z njim povezali verniki v različnih romarskih središčih po svetu, v baziliki sv. Petra pa so se zbrali številni Ukrajinci.

Hitro ustavi vojno, ki že desetletja divja na različnih koncih sveta in je sedaj vdrla tudi na evropsko celino, je papež uvodoma prosil nebeško Mater Marijo. »Zavedamo se, da mir ne more biti le sad pogajanj in ne posledica zgolj političnih dogovorov, ampak je predvsem velikonočni dar Svetega Duha.« Spomnil je, da smo narode v vojni posvetili Njenemu brezmadežnemu Srcu in prosili za veliki dar spreobrnjenja src.

»Prepričani smo, da se z orožjem molitve, posta in dobrodelnosti ter z darom tvoje milosti lahko spremenijo človeška srca in usoda vsega sveta. Danes dvigamo svoja srca k Tebi, Kraljica Miru: posreduj za nas pri Tvojem Sinu; spravi srca, ki so polna nasilja in maščevanja, ozdravi misli, zastrupljene od hlepenja po lahkem zaslužku. Na na vsej zemlji kraljuje tvoj dolgotrajen mir.«

Desetke rožnega venca so naprej molili ukrajinska družina, vojaški kaplani, prostovoljci, sirska in venezuelska družina, ki sta predstavljali vse, kar ljudje v teh dveh državah trpijo, ter predstavniki begunskih družin.

V molitvi pa so bila preko prenosa v živo povezana nekatera mednarodna svetišča držav, ki jih še vedno pestijo vojne ali notranja politična nestabilnost. Med posebej pomenljivi so svetišče Matere Božje v Ukrajini, katedrala Naše Gospe zveličanja v Iraku in katedrala Naše Gospe miru v Siriji.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.