Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kardinal Angelo Sodano (foto: Vatican News)
Kardinal Angelo Sodano | (foto: Vatican News)

Umrl je kardinal Angelo Sodano, državni tajnik dveh papežev

Novice | 28.05.2022, 08:01 Marjana Debevec

94-letni kardinal Angelo Sodano je bil nekaj časa hospitaliziran v rimski kliniki, potem ko je zbolel za covidom. Kot državni tajnik je 15 let vodil vatikansko diplomacijo pri mednarodnih posredovanjih in mirovnih pobudah.

Kardinal Angelo Sodano, državni tajnik Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. ter zaslužni dekan zbora kardinalov, je sinoči umrl v Rimu v starosti 94 let. Od 9. maja zvečer je bil hospitaliziran zaradi pljučnice v bolnišnici Gemelli, potem ko je bil pozitiven test na covid.

Kardinal je bil od leta 1991 do 2006 vatikanski državni tajnik, od leta 2005 do 2019 pa je bil dekan Kardinalskega zbora.

Drugi od šestih otrok se je rodil v Isola d'Asti v Piemontu 23. novembra 1927. Njegov oče je bil od leta 1948 do 1963 tri mandate tudi poslanec v italijanskem parlamentu. Mladi Angelo je končal filozofski in teološki študij v škofovskem semenišču v Astiju, vendar je prav v Rimu pridobil dvojno diplomo: iz teologije na Papeški univerzi Gregoriana in iz kanonskega prava na Papeški Lateranski univerzi.

23. september 1950 je prejel mašniško posvečenje. Že leta 1959 ga je poklical kardinal Angelo dell'Acqua, takratni namestnik državnega sekretariata, v službo Svetega sedeža. Obiskoval je tečaje Papeške cerkvene akademije, nato je bil kot tajnik nunciature poslan v apostolske nunciature v Ekvadorju, Urugvaju in Čilu. Leta 1968 se je vrnil v Rim, kjer je desetletje služil pri Svetu za javne zadeve Cerkve.

Škofovsko posvečenje je prejel 15. januarja 1978. Deset let je deloval v Čilu. Sveti Janez Pavel II. pa ga je leta 1988 poklical, da zamenja kardinala Achilla Silvestinija v službi tajnika takratnega Sveta za javne zadeve Cerkve. Leto pozneje je Sodano prevzel naziv tajnika za odnose z državami, posvetil se je zlasti Papeški komisiji za Rusijo, katere predsednik je bil.

Zastopal je Sveti sedež na različnih mednarodnih srečanjih, kot so srečanja zunanjih ministrov Konference o varnosti in sodelovanju v Evropi. Vatikanski državni tajnik je postal 29. junija 1991, dan po tem, ko je bil imenovan za kardinala. Leta 2002 je bil izvoljen za prodekana kardinalskega zbora.

Sodeloval je na konklavu leta 2005, ko so kardinali izvolili papeža Benedikta XVI., ki ga je ponovno potrdil za državnega tajnika. Nekaj mesecev pozneje je papež sprejel njegov s tega mesta. Nasledil ga je kardinal Tarcisio Bertone. Leta 2019 je papež Frančišek sprejel Sodanov odstop z mesta dekana Kardinalskega zbora.
Po smrti kardinala Angela Sodana je zbor kardinalov sestavljen iz 208 kardinalov, od tega 117 volivcev in 91 nevolivcev.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...