Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Kardinal Angelo Sodano (foto: Vatican News)
Kardinal Angelo Sodano | (foto: Vatican News)

Umrl je kardinal Angelo Sodano, državni tajnik dveh papežev

28.05.2022, 08:01 Marjana Debevec

94-letni kardinal Angelo Sodano je bil nekaj časa hospitaliziran v rimski kliniki, potem ko je zbolel za covidom. Kot državni tajnik je 15 let vodil vatikansko diplomacijo pri mednarodnih posredovanjih in mirovnih pobudah.

Kardinal Angelo Sodano, državni tajnik Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. ter zaslužni dekan zbora kardinalov, je sinoči umrl v Rimu v starosti 94 let. Od 9. maja zvečer je bil hospitaliziran zaradi pljučnice v bolnišnici Gemelli, potem ko je bil pozitiven test na covid.

Kardinal je bil od leta 1991 do 2006 vatikanski državni tajnik, od leta 2005 do 2019 pa je bil dekan Kardinalskega zbora.

Drugi od šestih otrok se je rodil v Isola d'Asti v Piemontu 23. novembra 1927. Njegov oče je bil od leta 1948 do 1963 tri mandate tudi poslanec v italijanskem parlamentu. Mladi Angelo je končal filozofski in teološki študij v škofovskem semenišču v Astiju, vendar je prav v Rimu pridobil dvojno diplomo: iz teologije na Papeški univerzi Gregoriana in iz kanonskega prava na Papeški Lateranski univerzi.

23. september 1950 je prejel mašniško posvečenje. Že leta 1959 ga je poklical kardinal Angelo dell'Acqua, takratni namestnik državnega sekretariata, v službo Svetega sedeža. Obiskoval je tečaje Papeške cerkvene akademije, nato je bil kot tajnik nunciature poslan v apostolske nunciature v Ekvadorju, Urugvaju in Čilu. Leta 1968 se je vrnil v Rim, kjer je desetletje služil pri Svetu za javne zadeve Cerkve.

Škofovsko posvečenje je prejel 15. januarja 1978. Deset let je deloval v Čilu. Sveti Janez Pavel II. pa ga je leta 1988 poklical, da zamenja kardinala Achilla Silvestinija v službi tajnika takratnega Sveta za javne zadeve Cerkve. Leto pozneje je Sodano prevzel naziv tajnika za odnose z državami, posvetil se je zlasti Papeški komisiji za Rusijo, katere predsednik je bil.

Zastopal je Sveti sedež na različnih mednarodnih srečanjih, kot so srečanja zunanjih ministrov Konference o varnosti in sodelovanju v Evropi. Vatikanski državni tajnik je postal 29. junija 1991, dan po tem, ko je bil imenovan za kardinala. Leta 2002 je bil izvoljen za prodekana kardinalskega zbora.

Sodeloval je na konklavu leta 2005, ko so kardinali izvolili papeža Benedikta XVI., ki ga je ponovno potrdil za državnega tajnika. Nekaj mesecev pozneje je papež sprejel njegov s tega mesta. Nasledil ga je kardinal Tarcisio Bertone. Leta 2019 je papež Frančišek sprejel Sodanov odstop z mesta dekana Kardinalskega zbora.
Po smrti kardinala Angela Sodana je zbor kardinalov sestavljen iz 208 kardinalov, od tega 117 volivcev in 91 nevolivcev.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...