Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež pri opoldanski molitvi (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pri opoldanski molitvi | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Novice | 22.05.2022, 21:27 Marjana Debevec s. Brigita Zelič

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko molitvijo. Miru je posebej prosil za voditelje narodov. Spomnil je tudi na katoličane na Kitajskem, katerih zavetnica je Marija Pomočnica kristjanov.

Danes opoldne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo zelo veliko romarjev. Po blagoslovu je papež Frančišek napovedal novo blaženo, ki bo popoldne razglašena v Lyonu. To je laikinja Pauline Marie Jaricot, ustanoviteljica Dela za širjenje vere, ki podpira misijone. Navzoče je povabil, naj njen zgled v vseh vzbudi željo, da bi z molitvijo in dobrodelnostjo sodelovali pri širjenju evangelija v svetu. Še posebej je opozoril na zapleteno stanje kristjanov na Kitajskem.

Evangeljski odlomek 6. velikonočne nedelje govori o nekakšni Jezusovi oporoki izrečeni tik pred Judovim izdajstvom, Petrovo zatajitvijo in odmikom skoraj vseh apostolov (prim. Jn 14,27) »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem.« je opoldne spomnil papež Frančišek. Kaj je ta mir, ki ga svet ne pozna, daje pa nam ga Gospod? Ta mir je isti Jezusov Duh. To je Božja navzočnost v nas, to je Božja „moč miru“. On, Sveti Duh, je tisti, ki razoroži srce in ga napolni z vedrino, On ki gasi skušnjave, da bi napadali druge, je tisti, ki nas opominja, da so ob nas bratje in sestre, ne pa ovire in nasprotniki. Z njim, s Svetim Duhom, postanemo ljudje miru.

Nadaljeval je: »Dragi bratje in sestre, noben greh, noben neuspeh, nobena zamera nas ne sme odvrniti od tega, da ne bi vztrajno prosili za dar Svetega Duha, ki nam daje mir. Bolj ko je naše srce vznemirjeno, bolj ko v sebi čutimo nervozo, nepotrpežljivost, jezo, bolj moramo prositi Gospoda za Duha miru. Naučimo se vsak dan reči: 'Gospod, daj mi svoj mir, daj mi Svetega Duha'. To je čudovita molitev. Skupaj jo izrecimo! „Gospod, daj mi svoj mir, daj mi Svetega Duha.“«

Po opoldanski molitvi in blagoslovu je papež Frančišek nato spomnil, da je v torek praznik Marije Pomočnice, ki ga posebej močno doživljajo katoličani na Kitajskem, ki v mnogih svetiščih in na svojih domovih častijo Marijo Pomočnico kot svojo zavetnico. Znova jim je zagotovil duhovno bližino, saj s pozornostjo spremlja življenje kristjanov na Kitajskem in zapletene preizkušnje vernikov in pastirjev, ter vsak dan moli zanje.

Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...

O avtorju