Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Plakat letošnjih Dobrot slovenskih kmetij (foto: Posnetek zaslona)
Plakat letošnjih Dobrot slovenskih kmetij | (foto: Posnetek zaslona)

Na Ptuju zadišalo po slovenskih dobrotah

Novice | 20.05.2022, 10:28 Marjana Debevec

Ptujski minoritski samostan gosti festival Dobrote slovenskih kmetij. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

Tradicionalni dogodek bo opoldne odprl častni pokrovitelj festivala kmetijski minister Jože Podgoršek. Pred tem so pripravili strokovni posvet o pestrosti ponudbe slovenskih olj in njihove uporabe v kulinariki. »Pridelava oljaric in izdelava olja je tržna niša v Sloveniji, ki jo kmetije znajo dobro izkoristiti. In prav je tako. Še posebej zdaj v zaostrenih razmerah, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje, je pomembno, da se s tem ukvarjamo tudi na slovenskih kmetijah,« je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič. V refektoriju minoristkega samostana so zato pripravili razstavo slovenskih olj.

Uvodno dopoldne je bilo posebej namenjeno tudi šolam, ki so sodelovale na likovnem natečaju. Po Pribožičevih besedah je bil odziv velik. "Tristo likovnih del je komisija ocenila. Blizu 60 je tudi razstavljenih. Gre za osnovne šole in vrtce."

Dobrote slovenskih kmetij vključujejo tudi natečaj otrok
Dobrote slovenskih kmetij vključujejo tudi natečaj otrok © Posnetek zaslona

Jutri in v nedeljo bodo, kot vsako leto, podeljevali priznanja za nagrajene izdelke. Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo več kot 550 kmetij iz vse Slovenije in zamejstva, ki so v 217 skupin živil prijavile kar 987 dobrot. Prvič doslej so med kategorije dodali ribje izdelke. Število prijavljenih izdelkov in priznanj po besedah predsednika organizacijskega odbora kaže na izjemno kakovosti proizvodov, ki predstavljajo priložnost za razvoj kmetij, še posebej na območjih s težjimi pogoji pridelave.

Vabilo na festival
Vabilo na festival © Dobrote slovenskih kmetij

Organizatorji so poskrbeli tudi za bogat kulturni program ter zabavne delavnice in animacije za otroke. Festival Dobrote slovenskih kmetij bodo v nedeljo sklenili s srečanjem vinogradnikov.

Novice
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...