Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Plakat letošnjih Dobrot slovenskih kmetij (foto: Posnetek zaslona)
Plakat letošnjih Dobrot slovenskih kmetij | (foto: Posnetek zaslona)

Na Ptuju zadišalo po slovenskih dobrotah

Novice | 20.05.2022, 10:28 Marjana Debevec

Ptujski minoritski samostan gosti festival Dobrote slovenskih kmetij. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

Tradicionalni dogodek bo opoldne odprl častni pokrovitelj festivala kmetijski minister Jože Podgoršek. Pred tem so pripravili strokovni posvet o pestrosti ponudbe slovenskih olj in njihove uporabe v kulinariki. »Pridelava oljaric in izdelava olja je tržna niša v Sloveniji, ki jo kmetije znajo dobro izkoristiti. In prav je tako. Še posebej zdaj v zaostrenih razmerah, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje, je pomembno, da se s tem ukvarjamo tudi na slovenskih kmetijah,« je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič. V refektoriju minoristkega samostana so zato pripravili razstavo slovenskih olj.

Uvodno dopoldne je bilo posebej namenjeno tudi šolam, ki so sodelovale na likovnem natečaju. Po Pribožičevih besedah je bil odziv velik. "Tristo likovnih del je komisija ocenila. Blizu 60 je tudi razstavljenih. Gre za osnovne šole in vrtce."

Dobrote slovenskih kmetij vključujejo tudi natečaj otrok
Dobrote slovenskih kmetij vključujejo tudi natečaj otrok © Posnetek zaslona

Jutri in v nedeljo bodo, kot vsako leto, podeljevali priznanja za nagrajene izdelke. Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo več kot 550 kmetij iz vse Slovenije in zamejstva, ki so v 217 skupin živil prijavile kar 987 dobrot. Prvič doslej so med kategorije dodali ribje izdelke. Število prijavljenih izdelkov in priznanj po besedah predsednika organizacijskega odbora kaže na izjemno kakovosti proizvodov, ki predstavljajo priložnost za razvoj kmetij, še posebej na območjih s težjimi pogoji pridelave.

Vabilo na festival
Vabilo na festival © Dobrote slovenskih kmetij

Organizatorji so poskrbeli tudi za bogat kulturni program ter zabavne delavnice in animacije za otroke. Festival Dobrote slovenskih kmetij bodo v nedeljo sklenili s srečanjem vinogradnikov.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...