Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Plakat letošnjih Dobrot slovenskih kmetij (foto: Posnetek zaslona)
Plakat letošnjih Dobrot slovenskih kmetij | (foto: Posnetek zaslona)

Na Ptuju zadišalo po slovenskih dobrotah

20.05.2022, 10:28 Marjana Debevec

Ptujski minoritski samostan gosti festival Dobrote slovenskih kmetij. Na dvorišču samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja približno 30 kmetij. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

Tradicionalni dogodek bo opoldne odprl častni pokrovitelj festivala kmetijski minister Jože Podgoršek. Pred tem so pripravili strokovni posvet o pestrosti ponudbe slovenskih olj in njihove uporabe v kulinariki. »Pridelava oljaric in izdelava olja je tržna niša v Sloveniji, ki jo kmetije znajo dobro izkoristiti. In prav je tako. Še posebej zdaj v zaostrenih razmerah, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje, je pomembno, da se s tem ukvarjamo tudi na slovenskih kmetijah,« je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič. V refektoriju minoristkega samostana so zato pripravili razstavo slovenskih olj.

Uvodno dopoldne je bilo posebej namenjeno tudi šolam, ki so sodelovale na likovnem natečaju. Po Pribožičevih besedah je bil odziv velik. "Tristo likovnih del je komisija ocenila. Blizu 60 je tudi razstavljenih. Gre za osnovne šole in vrtce."

Dobrote slovenskih kmetij vključujejo tudi natečaj otrok
Dobrote slovenskih kmetij vključujejo tudi natečaj otrok © Posnetek zaslona

Jutri in v nedeljo bodo, kot vsako leto, podeljevali priznanja za nagrajene izdelke. Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo več kot 550 kmetij iz vse Slovenije in zamejstva, ki so v 217 skupin živil prijavile kar 987 dobrot. Prvič doslej so med kategorije dodali ribje izdelke. Število prijavljenih izdelkov in priznanj po besedah predsednika organizacijskega odbora kaže na izjemno kakovosti proizvodov, ki predstavljajo priložnost za razvoj kmetij, še posebej na območjih s težjimi pogoji pridelave.

Vabilo na festival
Vabilo na festival © Dobrote slovenskih kmetij

Organizatorji so poskrbeli tudi za bogat kulturni program ter zabavne delavnice in animacije za otroke. Festival Dobrote slovenskih kmetij bodo v nedeljo sklenili s srečanjem vinogradnikov.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...