Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 (foto: Vatican News)
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 | (foto: Vatican News)

Kar 13 zavetnikov Svetovnega dneva mladih

Novice | 20.05.2022, 08:48 Marjana Debevec

Mladi se na različne načine pripravljajo na svoj svetovni dan, ki bo prihodnje leto od 1. do 6. avgusta v Lizboni. Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil trinajst zavetnikov tega svetovnega dogodka. Vsaka škofija portugalskega mesta je izbrala svetnike, ki so pomembni zanje.

Osrednja zavetnica Svetovnega dneva mladih je Devica Marija. Med junaki vere pa so začetnik Svetovnih dni mladih sveti Janez Pavel II., sveti Janez Bosko, diakon in mučenec iz šestega stoletja sveti Vincencij, nato pa še nekateri svetniki, ki so zapustili Lizbono, da bi svetu prinesli evangelij. To so: sv. Anton, frančiškan iz 13. stoletja; sv. Bartolomej de Martyribus, dominikanec iz 16. stoletja, ki je sodeloval na Tridentinskem koncilu; sv. Janez de Brito, jezuitski misijonar in mučenec iz 17. stoletja; sv. Ivana Portugalska, kraljevo hči iz 15. stoletja, ki je razdala vse svoje imetje in postala dominikanska redovnica; in bl. Janez Fernandes, jezuitski mučenec iz 16. stoletja.

Mladim, ki se bodo udeležili Svetovnega dneva mladih 2023, se ponuja tudi zgled nekaterih blaženih vrstnikov, kot je Joan Portugalska, hči kralja Alfonsa V., ki je imela raje samostansko življenje kot krono; mladi jezuit Giovanni Fernandes, ki je bil leta 1570 mučen pri Kanarskih otokih, ko je bil na poti v Brazilijo kot misijonar; Marija Klara od Deteta Jezusa, mlada aristokratkinja, ki se je, ko je postala sirota, odločila postati »mati« pozabljenih z ustanovitvijo Frančiškanskih bolnišnic Brezmadežnega spočetja.

Tokratni Svetovni dan mladih pa bo potekal tudi pod okriljem sodobnikov, ki so še v postopku za razglasitev za svetnike, med katerimi sta posebej znana Chiara Luce Badano in Carlo Acutis. Poleg njiju sta še bl. Peter Jurij Frassati, italijanski mladenič, ki je druge spodbujal s svojo »dinamiko, veseljem in ljubeznijo do bližnjega in bl. Marcel Callo, francoski mladenič, ki je umrl v prisilnem delovnem taborišču v Nemčiji.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...