Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 (foto: Vatican News)
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 | (foto: Vatican News)

Kar 13 zavetnikov Svetovnega dneva mladih

Novice | 20.05.2022, 08:48 Marjana Debevec

Mladi se na različne načine pripravljajo na svoj svetovni dan, ki bo prihodnje leto od 1. do 6. avgusta v Lizboni. Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil trinajst zavetnikov tega svetovnega dogodka. Vsaka škofija portugalskega mesta je izbrala svetnike, ki so pomembni zanje.

Osrednja zavetnica Svetovnega dneva mladih je Devica Marija. Med junaki vere pa so začetnik Svetovnih dni mladih sveti Janez Pavel II., sveti Janez Bosko, diakon in mučenec iz šestega stoletja sveti Vincencij, nato pa še nekateri svetniki, ki so zapustili Lizbono, da bi svetu prinesli evangelij. To so: sv. Anton, frančiškan iz 13. stoletja; sv. Bartolomej de Martyribus, dominikanec iz 16. stoletja, ki je sodeloval na Tridentinskem koncilu; sv. Janez de Brito, jezuitski misijonar in mučenec iz 17. stoletja; sv. Ivana Portugalska, kraljevo hči iz 15. stoletja, ki je razdala vse svoje imetje in postala dominikanska redovnica; in bl. Janez Fernandes, jezuitski mučenec iz 16. stoletja.

Mladim, ki se bodo udeležili Svetovnega dneva mladih 2023, se ponuja tudi zgled nekaterih blaženih vrstnikov, kot je Joan Portugalska, hči kralja Alfonsa V., ki je imela raje samostansko življenje kot krono; mladi jezuit Giovanni Fernandes, ki je bil leta 1570 mučen pri Kanarskih otokih, ko je bil na poti v Brazilijo kot misijonar; Marija Klara od Deteta Jezusa, mlada aristokratkinja, ki se je, ko je postala sirota, odločila postati »mati« pozabljenih z ustanovitvijo Frančiškanskih bolnišnic Brezmadežnega spočetja.

Tokratni Svetovni dan mladih pa bo potekal tudi pod okriljem sodobnikov, ki so še v postopku za razglasitev za svetnike, med katerimi sta posebej znana Chiara Luce Badano in Carlo Acutis. Poleg njiju sta še bl. Peter Jurij Frassati, italijanski mladenič, ki je druge spodbujal s svojo »dinamiko, veseljem in ljubeznijo do bližnjega in bl. Marcel Callo, francoski mladenič, ki je umrl v prisilnem delovnem taborišču v Nemčiji.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...