Robert Božič
Andrej Jerman
Helena Križnik
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 (foto: Vatican News)
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 | (foto: Vatican News)

Kar 13 zavetnikov Svetovnega dneva mladih

20.05.2022, 08:48 Marjana Debevec

Mladi se na različne načine pripravljajo na svoj svetovni dan, ki bo prihodnje leto od 1. do 6. avgusta v Lizboni. Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil trinajst zavetnikov tega svetovnega dogodka. Vsaka škofija portugalskega mesta je izbrala svetnike, ki so pomembni zanje.

Osrednja zavetnica Svetovnega dneva mladih je Devica Marija. Med junaki vere pa so začetnik Svetovnih dni mladih sveti Janez Pavel II., sveti Janez Bosko, diakon in mučenec iz šestega stoletja sveti Vincencij, nato pa še nekateri svetniki, ki so zapustili Lizbono, da bi svetu prinesli evangelij. To so: sv. Anton, frančiškan iz 13. stoletja; sv. Bartolomej de Martyribus, dominikanec iz 16. stoletja, ki je sodeloval na Tridentinskem koncilu; sv. Janez de Brito, jezuitski misijonar in mučenec iz 17. stoletja; sv. Ivana Portugalska, kraljevo hči iz 15. stoletja, ki je razdala vse svoje imetje in postala dominikanska redovnica; in bl. Janez Fernandes, jezuitski mučenec iz 16. stoletja.

Mladim, ki se bodo udeležili Svetovnega dneva mladih 2023, se ponuja tudi zgled nekaterih blaženih vrstnikov, kot je Joan Portugalska, hči kralja Alfonsa V., ki je imela raje samostansko življenje kot krono; mladi jezuit Giovanni Fernandes, ki je bil leta 1570 mučen pri Kanarskih otokih, ko je bil na poti v Brazilijo kot misijonar; Marija Klara od Deteta Jezusa, mlada aristokratkinja, ki se je, ko je postala sirota, odločila postati »mati« pozabljenih z ustanovitvijo Frančiškanskih bolnišnic Brezmadežnega spočetja.

Tokratni Svetovni dan mladih pa bo potekal tudi pod okriljem sodobnikov, ki so še v postopku za razglasitev za svetnike, med katerimi sta posebej znana Chiara Luce Badano in Carlo Acutis. Poleg njiju sta še bl. Peter Jurij Frassati, italijanski mladenič, ki je druge spodbujal s svojo »dinamiko, veseljem in ljubeznijo do bližnjega in bl. Marcel Callo, francoski mladenič, ki je umrl v prisilnem delovnem taborišču v Nemčiji.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...