Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 (foto: Vatican News)
Logo Svetovnega dneva mladih v Lizboni 2023 | (foto: Vatican News)

Kar 13 zavetnikov Svetovnega dneva mladih

Novice | 20.05.2022, 08:48 Marjana Debevec

Mladi se na različne načine pripravljajo na svoj svetovni dan, ki bo prihodnje leto od 1. do 6. avgusta v Lizboni. Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil trinajst zavetnikov tega svetovnega dogodka. Vsaka škofija portugalskega mesta je izbrala svetnike, ki so pomembni zanje.

Osrednja zavetnica Svetovnega dneva mladih je Devica Marija. Med junaki vere pa so začetnik Svetovnih dni mladih sveti Janez Pavel II., sveti Janez Bosko, diakon in mučenec iz šestega stoletja sveti Vincencij, nato pa še nekateri svetniki, ki so zapustili Lizbono, da bi svetu prinesli evangelij. To so: sv. Anton, frančiškan iz 13. stoletja; sv. Bartolomej de Martyribus, dominikanec iz 16. stoletja, ki je sodeloval na Tridentinskem koncilu; sv. Janez de Brito, jezuitski misijonar in mučenec iz 17. stoletja; sv. Ivana Portugalska, kraljevo hči iz 15. stoletja, ki je razdala vse svoje imetje in postala dominikanska redovnica; in bl. Janez Fernandes, jezuitski mučenec iz 16. stoletja.

Mladim, ki se bodo udeležili Svetovnega dneva mladih 2023, se ponuja tudi zgled nekaterih blaženih vrstnikov, kot je Joan Portugalska, hči kralja Alfonsa V., ki je imela raje samostansko življenje kot krono; mladi jezuit Giovanni Fernandes, ki je bil leta 1570 mučen pri Kanarskih otokih, ko je bil na poti v Brazilijo kot misijonar; Marija Klara od Deteta Jezusa, mlada aristokratkinja, ki se je, ko je postala sirota, odločila postati »mati« pozabljenih z ustanovitvijo Frančiškanskih bolnišnic Brezmadežnega spočetja.

Tokratni Svetovni dan mladih pa bo potekal tudi pod okriljem sodobnikov, ki so še v postopku za razglasitev za svetnike, med katerimi sta posebej znana Chiara Luce Badano in Carlo Acutis. Poleg njiju sta še bl. Peter Jurij Frassati, italijanski mladenič, ki je druge spodbujal s svojo »dinamiko, veseljem in ljubeznijo do bližnjega in bl. Marcel Callo, francoski mladenič, ki je umrl v prisilnem delovnem taborišču v Nemčiji.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...