Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Papež pred avdienco pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pred avdienco pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Papež pri avdienci: Svobodno protestirajte pri Bogu!

Novice | 18.05.2022, 10:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri današnji avdienci nadaljeval svoje razmišljanje o pomenu starosti. Izpostavil je lik Joba in njegovo preizkušnjo vere, ko je izgubil vse sorodnike in tudi svoje zdravje. Povabil nas je, naj v celoti preberemo Jobovo knjigo, da bomo presegli razburjenost in potrtost zaradi bolečine ob izgubi vsega. V njej najdemo preprosto vero v Boga, ki nas vedno sprejme.

Včasih se sicer zdi, da je trpljenja preveč. Sveti oče je spomnil na starše težko prizadetih otrok, neozdravljivo bolne in primere kolektivnega trpljenja, kot je bila pandemija ali vojna v Ukrajini. Po njegovih besedah obstaja pravica žrtve do protestiranja.

"Ko otroci in mladi protestirajo proti staršem, s tem kličejo po pozornosti in prosijo, naj poskrbijo zanje. Če imaš v srcu kakšno rano, kakšno bolečino in ti pride želja, da bi protestiral, protestiraj pri Bogu! Bog te posluša. Bog je Oče. Bog se ne prestraši naših molitev protestiranja. Ne, On nas razume. Bodi svoboden v svoji molitvi! Ne zapiraj svoje molitve v vnaprej pripravljene okvirje. Molitev mora biti spontana, tako kot se sin pogovarja z očetom in mu reče vse, kar mu pride na misel, saj ve, da ga oče razume."

Vse te preizkušnje pa nam kot Jobu lahko omogočijo, da se srečamo z Bogom iz oči v oči, je še poudaril sveti oče. Nekaj od tega lahko človek doživi v svoji starosti.

Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.