Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Papež pred avdienco pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pred avdienco pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Papež pri avdienci: Svobodno protestirajte pri Bogu!

18.05.2022, 10:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri današnji avdienci nadaljeval svoje razmišljanje o pomenu starosti. Izpostavil je lik Joba in njegovo preizkušnjo vere, ko je izgubil vse sorodnike in tudi svoje zdravje. Povabil nas je, naj v celoti preberemo Jobovo knjigo, da bomo presegli razburjenost in potrtost zaradi bolečine ob izgubi vsega. V njej najdemo preprosto vero v Boga, ki nas vedno sprejme.

Včasih se sicer zdi, da je trpljenja preveč. Sveti oče je spomnil na starše težko prizadetih otrok, neozdravljivo bolne in primere kolektivnega trpljenja, kot je bila pandemija ali vojna v Ukrajini. Po njegovih besedah obstaja pravica žrtve do protestiranja.

"Ko otroci in mladi protestirajo proti staršem, s tem kličejo po pozornosti in prosijo, naj poskrbijo zanje. Če imaš v srcu kakšno rano, kakšno bolečino in ti pride želja, da bi protestiral, protestiraj pri Bogu! Bog te posluša. Bog je Oče. Bog se ne prestraši naših molitev protestiranja. Ne, On nas razume. Bodi svoboden v svoji molitvi! Ne zapiraj svoje molitve v vnaprej pripravljene okvirje. Molitev mora biti spontana, tako kot se sin pogovarja z očetom in mu reče vse, kar mu pride na misel, saj ve, da ga oče razume."

Vse te preizkušnje pa nam kot Jobu lahko omogočijo, da se srečamo z Bogom iz oči v oči, je še poudaril sveti oče. Nekaj od tega lahko človek doživi v svoji starosti.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...