Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Papež pred avdienco pozdravlja romarje (foto: Vatican media)
Papež pred avdienco pozdravlja romarje | (foto: Vatican media)

Papež pri avdienci: Svobodno protestirajte pri Bogu!

18.05.2022, 10:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri današnji avdienci nadaljeval svoje razmišljanje o pomenu starosti. Izpostavil je lik Joba in njegovo preizkušnjo vere, ko je izgubil vse sorodnike in tudi svoje zdravje. Povabil nas je, naj v celoti preberemo Jobovo knjigo, da bomo presegli razburjenost in potrtost zaradi bolečine ob izgubi vsega. V njej najdemo preprosto vero v Boga, ki nas vedno sprejme.

Včasih se sicer zdi, da je trpljenja preveč. Sveti oče je spomnil na starše težko prizadetih otrok, neozdravljivo bolne in primere kolektivnega trpljenja, kot je bila pandemija ali vojna v Ukrajini. Po njegovih besedah obstaja pravica žrtve do protestiranja.

"Ko otroci in mladi protestirajo proti staršem, s tem kličejo po pozornosti in prosijo, naj poskrbijo zanje. Če imaš v srcu kakšno rano, kakšno bolečino in ti pride želja, da bi protestiral, protestiraj pri Bogu! Bog te posluša. Bog je Oče. Bog se ne prestraši naših molitev protestiranja. Ne, On nas razume. Bodi svoboden v svoji molitvi! Ne zapiraj svoje molitve v vnaprej pripravljene okvirje. Molitev mora biti spontana, tako kot se sin pogovarja z očetom in mu reče vse, kar mu pride na misel, saj ve, da ga oče razume."

Vse te preizkušnje pa nam kot Jobu lahko omogočijo, da se srečamo z Bogom iz oči v oči, je še poudaril sveti oče. Nekaj od tega lahko človek doživi v svoji starosti.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...