Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Zagreb je preplavilo veselje do življenja (foto: Hod za život)
Zagreb je preplavilo veselje do življenja | (foto: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

Novice | 16.05.2022, 12:20 Marjana Debevec

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Množica udeležencev Pohoda za življenje, ki se je vila po ulicah Zagreba, je želela z mirnim pohodom po mestu sporočiti, da je vsako življenje dragoceno. »Ta dogodek je narejen prav zato, da čim širši javnosti daje sporočilo o svetosti življenje in izobražuje o razvoju otroka. Ta resnica bo potem spreobrnila njihova srca,« je prepričana voditeljica Pohoda za življenje v Sloveniji Urša Cankar Soares.

Življenje je zakon - je bilo geslo tokratnega Pohoda za življenje
Življenje je zakon - je bilo geslo tokratnega Pohoda za življenje © Hod za život

Povedala je, da so majhno skupino iz Slovenije v Zagrebu z veseljem sprejeli. »Res je bil miren shod. Nekateri kolegi so ga primerjali z romarskim shodom, ker se je čutil takšen mir in veselje. Bilo je veliko mladih, veliko družin. Tako, da je bilo tudi za videti zelo lepo in smo res veseli, da smo šli.«

Družine prinašajo veselje do življenja
Družine prinašajo veselje do življenja © Hod za život

Zanimivo je, da se Pohodov za življenje vedno udeleži tudi veliko število mladih, ki tako branijo pravice nerojenih otrok. »Vsi mladi pa smo dokazali tudi to, da boj za nerojene otroke ne pozna razlik med narodi, saj smo skupaj hodili, se fotografirali. Peli in praznovali smo življenje,« je za naš radio povedal Jakob Praznik.

Pohoda so se udeležili tudi številni mladi
Pohoda so se udeležili tudi številni mladi © Hod za život

Zbrane so nagovorili visoko noseča organizatorka, ki je predstavila razvoj otroka v maternici, ginekolog, ki je govoril o svetosti vsakega življenja, in starša, ki sta otroka izgubila dva meseca po rojstvu. »Vedeli so, da bo njeno življenje verjetno kratko. Kar mi ostaja je pa to, da sta se onadva zavedla, da se jima ni treba ničesar odločati, ampak kar se morata vprašati je, kako bodo to izpeljali.« Zdaj je njuna hčerka njihov angel v nebesih in pravita, da so ostali njuni trije otroci ponosni nanju.

Zbrane v Zagrebu je v imenu Slovencev nagovorila Urša Cankar Soares
Zbrane v Zagrebu je v imenu Slovencev nagovorila Urša Cankar Soares © Hod za život

Podoben primer, ki se bo verjetno končal drugače, pa je medijsko odmevna zgodba hrvaške nosečnice Mirele, ki želi splaviti v 26. tednu zaradi otrokovega tumorja v glavi. Po besedah Urše Cankar Soares mediji in zdravstvena stroka manipulirajo z besedami. »Govorijo o tem, da je to porod, da ženski pomagajo z epiduralno anestezijo. In ta del, da otroka na nehuman način, ko ga že boli, saj že čuti, da ga ubijejo prej, saj se mora roditi mrtev, to je res srce parajoče.«

Nekateri predstavniki iz Slovenije
Nekateri predstavniki iz Slovenije © Hod za život

V Mozaiku dneva boste lahko več slišali o tem primeru, pa tudi o protestih v ZDA in Pohodu za življenje, ki bo v Ljubljani 1. oktobra.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...