Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Zagreb je preplavilo veselje do življenja (foto: Hod za život)
Zagreb je preplavilo veselje do življenja | (foto: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

16.05.2022, 12:20 Marjana Debevec

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Množica udeležencev Pohoda za življenje, ki se je vila po ulicah Zagreba, je želela z mirnim pohodom po mestu sporočiti, da je vsako življenje dragoceno. »Ta dogodek je narejen prav zato, da čim širši javnosti daje sporočilo o svetosti življenje in izobražuje o razvoju otroka. Ta resnica bo potem spreobrnila njihova srca,« je prepričana voditeljica Pohoda za življenje v Sloveniji Urša Cankar Soares.

Življenje je zakon - je bilo geslo tokratnega Pohoda za življenje
Življenje je zakon - je bilo geslo tokratnega Pohoda za življenje © Hod za život

Povedala je, da so majhno skupino iz Slovenije v Zagrebu z veseljem sprejeli. »Res je bil miren shod. Nekateri kolegi so ga primerjali z romarskim shodom, ker se je čutil takšen mir in veselje. Bilo je veliko mladih, veliko družin. Tako, da je bilo tudi za videti zelo lepo in smo res veseli, da smo šli.«

Družine prinašajo veselje do življenja
Družine prinašajo veselje do življenja © Hod za život

Zanimivo je, da se Pohodov za življenje vedno udeleži tudi veliko število mladih, ki tako branijo pravice nerojenih otrok. »Vsi mladi pa smo dokazali tudi to, da boj za nerojene otroke ne pozna razlik med narodi, saj smo skupaj hodili, se fotografirali. Peli in praznovali smo življenje,« je za naš radio povedal Jakob Praznik.

Pohoda so se udeležili tudi številni mladi
Pohoda so se udeležili tudi številni mladi © Hod za život

Zbrane so nagovorili visoko noseča organizatorka, ki je predstavila razvoj otroka v maternici, ginekolog, ki je govoril o svetosti vsakega življenja, in starša, ki sta otroka izgubila dva meseca po rojstvu. »Vedeli so, da bo njeno življenje verjetno kratko. Kar mi ostaja je pa to, da sta se onadva zavedla, da se jima ni treba ničesar odločati, ampak kar se morata vprašati je, kako bodo to izpeljali.« Zdaj je njuna hčerka njihov angel v nebesih in pravita, da so ostali njuni trije otroci ponosni nanju.

Zbrane v Zagrebu je v imenu Slovencev nagovorila Urša Cankar Soares
Zbrane v Zagrebu je v imenu Slovencev nagovorila Urša Cankar Soares © Hod za život

Podoben primer, ki se bo verjetno končal drugače, pa je medijsko odmevna zgodba hrvaške nosečnice Mirele, ki želi splaviti v 26. tednu zaradi otrokovega tumorja v glavi. Po besedah Urše Cankar Soares mediji in zdravstvena stroka manipulirajo z besedami. »Govorijo o tem, da je to porod, da ženski pomagajo z epiduralno anestezijo. In ta del, da otroka na nehuman način, ko ga že boli, saj že čuti, da ga ubijejo prej, saj se mora roditi mrtev, to je res srce parajoče.«

Nekateri predstavniki iz Slovenije
Nekateri predstavniki iz Slovenije © Hod za život

V Mozaiku dneva boste lahko več slišali o tem primeru, pa tudi o protestih v ZDA in Pohodu za življenje, ki bo v Ljubljani 1. oktobra.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...