Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko
Lanski Pohod za življenje v Zagrebu (foto: Hod za život)
Lanski Pohod za življenje v Zagrebu | (foto: Hod za život)

Zavzemanje za pravice ali boj med življenjem in smrtjo?

13.05.2022, 10:10 Marjana Debevec

V več hrvaških mestih so včeraj potekali protesti v podporo splavu. Sprožil jih je primer matere, katere otrok ima tumor na možganih in bi želela v 26. tednu nosečnosti končati njegovo življenje. V Zagrebu pa jutri pripravljajo tudi Pohod za življenje.

Protesti so se začeli, ko je 39. letna mamica želela prekiniti življenje svojega nerojenega otroka zaradi velikega tumorja v glavi. Zdravstvena komisija ji ga ni odobrila, saj je otroka po rojstvu mogoče zdraviti. Včeraj ji je po številnih pritiskih to omogočila, vendar zaradi ugovora vesti v ginekološki kliniki v Zagrebu splava ne želijo izvesti. Odobrili pa so ji ga v Sloveniji, kjer naj bi postopek usmrtitve otroka tudi izpeljali.

Medtem je opozicijska SDP v sabor včeraj vložila svoj predlog zakona, ki naj bi omogočal splav v praktično vseh primerih. »Mislim, da je skrajni čas, da rečemo: Dovolj! Dovolj Cerkvi, HDZ-ju,« je poudarila poslanka omenjene stranke Mirela Ahmetović.

Na Pohodu za življenje izpostavljajo znanstvena dejstva o nastanku in razvoju človeka
Na Pohodu za življenje izpostavljajo znanstvena dejstva o nastanku in razvoju človeka © Hod za život

Zdi se, da se je boj za življenje ali smrt otroka usmeril proti Cerkvi, a zagovorniki zaščite življenja nerojenih otrok jasno poudarjajo, da Pohodi za življenje niso verski dogodek, ampak organizatorji na njih izpostavljajo samo znanstvene dokaze.

»Napredek znanosti nam je prinesel ultrazvok, na katerem se tako krasno vidika otročka. Od 18. dneva naprej je mogoče videti bitje otrokovega srca. Zato je to otrok in človek. In vsaka ženska in vsak moški morata vedeti za to,« je za naš radio pojasnila voditeljica Pohoda za življenje na Hravškem zdravnica Željka Markić.

Pohoda za življenje se vsako leto udeleži veliko družin
Pohoda za življenje se vsako leto udeleži veliko družin © Hod za život

Protestniki so včeraj v Zagrebu s številnimi plakati zahtevali t.i. pravico do splava. Gospodarica svojega telesa – smo lahko brali na enem od transparentov. Da ima ženska pravico upravljati s svojim telesom trdijo tudi protestniki v podporo splavu v ZDA, ki za jutri napovedujejo velik množične proteste.

»Jaz sem štirikrat v svojem ženskem telesu po devet mesecev nosila majhna moška telesa. Rodila sem štiri sinove in rada bi, da bi mi nekdo pojasnil, kako so ta moška telesa bila del mojega ženskega telesa. Niso. Oni so svoja bitja, imajo svojo identiteto in so neponovljivi,« zahteve zagovornikov splava pojasnjuje Markićeva.

Pohodniki za življenje se sprehodijo po središču mesta in oznanjajo veselje do življenja
Pohodniki za življenje se sprehodijo po središču mesta in oznanjajo veselje do življenja © Hod za život

Jutri bodo v Zagrebu izvedeli enega od enajstih letošnjih Pohodov za življenje, kjer pa za razliko od tistih, ki zahtevajo prekinitev življenja nerojenih otrok, po poročanju Dnevnika Tv Slovenija ne bodo smeli nositi transparentov. Vse vidne simbole je namreč župan Zagreba zanje prepovedal.

Na Pohodu za življenje se vsako leto čuti veliko veselja
Na Pohodu za življenje se vsako leto čuti veliko veselja © Hod za život

Povejmo še to, da se bodo jutrišnjega Pohoda za življenje udeležili tudi predstavniki iz Slovenije. Avtobus bo odpeljal izpred Antonovega doma na Viču ob osmih zjutraj. Za dodatna vprašanja se obrnite na pohodzazivljenje@gmail.com.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...