Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Starejši gospod (foto: Pixabay)
Starejši gospod | (foto: Pixabay)

Upokojitev: zaslužen čas počitka ali odrinjenosti iz družbenega življenja?

Novice | 11.05.2022, 09:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil obdobju upokojitve, ki je za nekatere zaslužen čas počitka, za druge pa predstavlja skrb, kaj bodo zdaj počeli. Delovno obdobje namreč ne predstavlja le vir zaslužka, ampak tudi zadovoljstva ob uspehih in medosebne stike.

Včasih so stari starši skrbeli za vnuke, danes pogosto ni več tako. Rojeva se vedno manj otrok, pa tudi starši večkrat živijo daleč stran od starih staršev. Zato je treba po papeževih besedah iskati nove načine, kako povezati različne generacije in vseeno ohranjati te družinske vezi.

"Ena od pomembnih poklicanosti starih staršev je podpora otrokom pri vzgoji njihovih otrok. Ti se tako učijo moči nežnosti in spoštovanja krhkosti. Gre za nenadomestljive lekcije, ki jih najlažje prejmejo prav preko starih staršev. Stari starši pa se po drugi strani naučijo, da nežnost in krhkost nista znamenji usihanja: za mlade so to koraki, ki prihodnost delajo bolj človeško," je dejal Frančišek.

Papež je starše opozoril pred tem, da bi od starih staršev pričakovali le finančno podporo in kasneje dediščino. Gre namreč za veliko več. V starosti znamo videti stvari, ki smo jih v mladosti pogosto spregledali. To po papeževih besedah od starejših zahteva novo in ustvarjalno pozornost ter velikodušnost razpoložljivost. Njihovo življenje postane bolj darovanje kot zahtevanje, je še prepričan sveti oče.

Papež pred avdienco pozdravlja romarje
Papež pred avdienco pozdravlja romarje © Vatican media

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.