Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Dolina (foto: Župnija Dolina)
Dolina | (foto: Župnija Dolina)

Zvonovi v Dolini pri Trstu znova utihnili

Novice | 09.05.2022, 09:28 Marjana Debevec

Tržaško sodišče je po poročanju Domovine v petek znova zapečatilo starodavne zvonove v Dolini pri Trstu. Župnija in lokalna skupnost sta prepričani, da gre za nespoštovanje drugega in petega člena mednarodnega konkordata, ki sta ga leta 1984 sklenila Sveti Sedež in Italijanska Republika.

Zvonove na cerkvi sv. Urha so prvič zasegli januarja, ko je tržaški tožilec ugodil pritožbi šestih vaščanov. Po dveh tednih je bil zaseg preklican, vendar se dolinski zvonovi niso več oglasili. Omejitve iz sodne odredbe so bile namreč takšne, da jih je bilo župniji nemogoče spoštovati.

17. aprila so se dolinski zvonovi spet oglasili, saj je tržaški nadškof Crepaldi določil pravila za zvonjenje za celotno škofijo. Organi tržaškega sodišča pa so zvonove v petek popoldne že drugič zasegli. Dolinski župan Sandy Klun je prepričan, da dogajanje samo neti trenja med domačini.

Da gre za nezakonito vmešavanje v versko svobodo Cerkve pa poudarja župnijski upravitelj v Dolini Klemen Zalar. Kot je pojasnil, sedaj pristojni cerkveni uradi v Rimu preverjajo, kaj se dogaja. Na potezi pa je tudi tržaški nadškof.

Novice