Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Dolina (foto: Župnija Dolina)
Dolina | (foto: Župnija Dolina)

Zvonovi v Dolini pri Trstu znova utihnili

Novice | 09.05.2022, 09:28 Marjana Debevec

Tržaško sodišče je po poročanju Domovine v petek znova zapečatilo starodavne zvonove v Dolini pri Trstu. Župnija in lokalna skupnost sta prepričani, da gre za nespoštovanje drugega in petega člena mednarodnega konkordata, ki sta ga leta 1984 sklenila Sveti Sedež in Italijanska Republika.

Zvonove na cerkvi sv. Urha so prvič zasegli januarja, ko je tržaški tožilec ugodil pritožbi šestih vaščanov. Po dveh tednih je bil zaseg preklican, vendar se dolinski zvonovi niso več oglasili. Omejitve iz sodne odredbe so bile namreč takšne, da jih je bilo župniji nemogoče spoštovati.

17. aprila so se dolinski zvonovi spet oglasili, saj je tržaški nadškof Crepaldi določil pravila za zvonjenje za celotno škofijo. Organi tržaškega sodišča pa so zvonove v petek popoldne že drugič zasegli. Dolinski župan Sandy Klun je prepričan, da dogajanje samo neti trenja med domačini.

Da gre za nezakonito vmešavanje v versko svobodo Cerkve pa poudarja župnijski upravitelj v Dolini Klemen Zalar. Kot je pojasnil, sedaj pristojni cerkveni uradi v Rimu preverjajo, kaj se dogaja. Na potezi pa je tudi tržaški nadškof.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...