Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Tiskovna konferenca, na kateri so predstavili letošnjo dobrodelno akcijo (foto: Posnetek zaslona)
Tiskovna konferenca, na kateri so predstavili letošnjo dobrodelno akcijo | (foto: Posnetek zaslona)

Kolesarili so za otroke iz socialno ogroženih družin

Novice | 06.05.2022, 11:46 Marjana Debevec

V okviru projekta Dobrodelno okoli Slovenije so tudi letos zbirali sredstva za otroke iz socialno ogroženih družin. 25 kolesarjev je prevozilo 1225 kilometrov dolgo pot okoli Slovenije, na kateri so se jim pridružili tudi kolesarski navdušenci, z njimi prekolesarili del poti ter darovali svoj prispevek za nakup koles.

Projekt Dobrodelno okoli Slovenije je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko ultra kolesar in idejni oče projekta Dami Zupi skupaj s skupino kolesarjev prekolesari traso okrog Slovenije. Razdeljena je na pet dni in pet etap. V tem času je 25 kolesarjev skupaj prekolesarilo kar 30.000 kilometrov. »Vsako leto sem vedno znova in znova presenečen, koliko dobrih ljudi, ljudi, ki nam stojijo ob strani, uspemo najti na naši poti,« je na tiskovni konferenci pojasnil Zupi.

Dami Zupi
Dami Zupi © Posnetek zaslona

Njihove vrednote spoznavajo tudi posamezniki, katerim se zdi plemenito, da sodelujejo pri tem dobrodelnem projektu. »Eden od njih je Robert Kranjec, ki je letos kot DOS ambasador zelo pripomogel k uspešnosti naše vožnje.« Drugi je Tomaž Humar mlajši, ki bo projekt podprl prihodnje leto.

Dobrodelni del dogodka pa pripravi Slovenska Karitas. Z zbranimi darovi so že podarili 16 koles otrokom iz socialno ogroženih družin. Nekaj koles bodo še dokupili, ostala sredstva pa bodo namenili za obnovo starih koles. »Na ta način, tako trenutno pričakujemo, se bo novih koles razveselilo 52 otrok iz socialno ogroženih družin,« je povedal Luka Oven iz Slovenske Karitas.

Dami Zupi je izročil priznanje Luki Ovnu iz Young Karitas
Dami Zupi je izročil priznanje Luki Ovnu iz Young Karitas © Posnetek zaslona

Za vsakim podarjenim kolesom je po njegovih besedah zgodba enega od otrok. »Tukaj so bili otroci, ki so jim starši umrli mogoče en teden nazaj, otroci, ki so oboleli za levkemijo, otroci, ki prihajajo skratka iz manj spodbudnih okolij. Tako da jim takšno kolo predstavlja veliko veselje.«

Projekt so prvič izpeljali v letu 2020, zdaj pa se tradicionalno odvija vsako leto med 27 aprilom ter 1. majem. V društvu DOS napovedujejo, da ga bodo prihodnje leto še razširili in povečali.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...