Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sodelovanje celotne človeške družine (foto: Pixabay)
Sodelovanje celotne človeške družine | (foto: Pixabay)

Vsi smo poklicani, ne samo duhovniki in redovniki!

Novice | 06.05.2022, 09:40 Marjana Debevec

Pred nedeljo molitve za duhovne poklice je papež zapisal, da velika človeška družina zedinjena v ljubezni ni utopija, ampak načrt, za katerega nas je Bog ustvaril. Medtem ko piha hladen veter vojne, se je Cerkev odpravila na sinodalno pot.

Po besedah svetega očeta Cerkev čuti potrebo po tem, da hodimo skupaj, se medsebojno poslušamo in sodelujemo pri ustvarjanju človeške družine, tako da zdravimo njene rane in jo usmerjamo v boljšo prihodnost.

Zato pa je treba preseči miselnost, ki ločuje duhovnike in laike na prvo razredne in drugo razredne, meni sveti oče. Krščansko poslanstvo naj bi izvrševali laiki in pastirji skupaj kot eno samo Božje ljudstvo. To pa pomeni, da niso poklicani le posvečeni, ampak vsi verniki. Ko sprejmemo Jezusov pogled, poln ljubezni, piše papež, se naše življenje spremeni.

Poklicani smo gledati druge in svet z Božjimi očmi, da bi služili dobremu ter širili ljubezen z dejanji in besedami, še poudarja Frančišek v poslanici za svetovni molitveni dan za nove duhovne poklice.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.