Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
br. Jakob Kunšič (foto: ARO)
br. Jakob Kunšič | (foto: ARO)

Veliki petek je težek dan

15.04.2022, 13:34 Blaž Lesnik

Gost petkovih Doživetij narave je redovnik, kapucinski brat Jakob Kunšič, ki ga od otroških let navdihuje stena. Goram in alpinizmu se je zapisal ob koncu osnovne šole, ko pa je vstopil v samostan, je plezanje opustil. Vrnitev v skalo mu je pri spovedi kot pokoro naložil spovednik, saj je presodil, da premalo skrbi zase. Od takrat v svoje redovno poslanstvo vnaša rekreativni trening na umetni steni, tu in tam pa, ko se pojavi priložnost, pa tudi v naravnih plezališčih. Pred nekaj leti sta s soplezalcem preplezala smer Grand Capucino (Veliki kapucin) v Mont Blancu.

Na veliki petek je br. Jakob poleg delčka alpinistične poti z nami delil tudi svoje razumevanje posta, trpljenja in smrti:  “Cel postni čas doživljam kot težek in mislim, da je to normalno, da je tako prav. Veliko razmišljam o tem, kako smo ljudje nebogljeni, kako smo nemočni, kako res potrebujemo Odrešenika.”

Podoba živali v meni
“Pogruntal sem, da je postni čas namenjen temu, da iz mene pride žival in da to žival gonim do groba, do tega velikega petka. Da mora ta žival umreti, saj simbolizira mojo slabo naravo. Da jo moram pripeljati vse do groba, da tam to žival pokopljem, ubijem... zato, da bi vstal jaz kot božji otrok, očiščen te živalskosti, grešnosti.”  

Noben kamen ni pretežak
“Dragocena mi je bila misel patra Klemena Slapšaka, ki je rekel, da za Jezusa ni noben kamen pretežek. On bo vse odvalil. Ta žival, ta moja grešnost, mora biti zavaljena tudi v ta grob, da Jezus odvali iz mene ta težek kamen. In mislim, da ta težak kamen lepo govori tudi o teži velikega petka in teži celotnega postnega časa."

Več o tem, kaj mu pomeni alpinizem, plezanje, kako je poimenoval svoje smeri v Vipavski Beli pa v oddaji Doživetja narave!

br. Jakob Kunšič
br. Jakob Kunšič © ARO

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...