Robert BožičRobert Božič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
br. Jakob Kunšič (foto: ARO)
br. Jakob Kunšič | (foto: ARO)

Veliki petek je težek dan

Doživetja narave | 15.04.2022, 13:34 Blaž Lesnik

Gost petkovih Doživetij narave je redovnik, kapucinski brat Jakob Kunšič, ki ga od otroških let navdihuje stena. Goram in alpinizmu se je zapisal ob koncu osnovne šole, ko pa je vstopil v samostan, je plezanje opustil. Vrnitev v skalo mu je pri spovedi kot pokoro naložil spovednik, saj je presodil, da premalo skrbi zase. Od takrat v svoje redovno poslanstvo vnaša rekreativni trening na umetni steni, tu in tam pa, ko se pojavi priložnost, pa tudi v naravnih plezališčih. Pred nekaj leti sta s soplezalcem preplezala smer Grand Capucino (Veliki kapucin) v Mont Blancu.

Na veliki petek je br. Jakob poleg delčka alpinistične poti z nami delil tudi svoje razumevanje posta, trpljenja in smrti:  “Cel postni čas doživljam kot težek in mislim, da je to normalno, da je tako prav. Veliko razmišljam o tem, kako smo ljudje nebogljeni, kako smo nemočni, kako res potrebujemo Odrešenika.”

Podoba živali v meni
“Pogruntal sem, da je postni čas namenjen temu, da iz mene pride žival in da to žival gonim do groba, do tega velikega petka. Da mora ta žival umreti, saj simbolizira mojo slabo naravo. Da jo moram pripeljati vse do groba, da tam to žival pokopljem, ubijem... zato, da bi vstal jaz kot božji otrok, očiščen te živalskosti, grešnosti.”  

Noben kamen ni pretežak
“Dragocena mi je bila misel patra Klemena Slapšaka, ki je rekel, da za Jezusa ni noben kamen pretežek. On bo vse odvalil. Ta žival, ta moja grešnost, mora biti zavaljena tudi v ta grob, da Jezus odvali iz mene ta težek kamen. In mislim, da ta težak kamen lepo govori tudi o teži velikega petka in teži celotnega postnega časa."

Več o tem, kaj mu pomeni alpinizem, plezanje, kako je poimenoval svoje smeri v Vipavski Beli pa v oddaji Doživetja narave!

br. Jakob Kunšič
br. Jakob Kunšič © ARO

Doživetja narave, Duhovnost
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...