Meta PotočnikMeta Potočnik
br. Jakob Kunšič (foto: ARO)
br. Jakob Kunšič | (foto: ARO)

Veliki petek je težek dan

Duhovnost | 15.04.2022, 13:34 Blaž Lesnik

Gost petkovih Doživetij narave je redovnik, kapucinski brat Jakob Kunšič, ki ga od otroških let navdihuje stena. Goram in alpinizmu se je zapisal ob koncu osnovne šole, ko pa je vstopil v samostan, je plezanje opustil. Vrnitev v skalo mu je pri spovedi kot pokoro naložil spovednik, saj je presodil, da premalo skrbi zase. Od takrat v svoje redovno poslanstvo vnaša rekreativni trening na umetni steni, tu in tam pa, ko se pojavi priložnost, pa tudi v naravnih plezališčih. Pred nekaj leti sta s soplezalcem preplezala smer Grand Capucino (Veliki kapucin) v Mont Blancu.

Na veliki petek je br. Jakob poleg delčka alpinistične poti z nami delil tudi svoje razumevanje posta, trpljenja in smrti:  “Cel postni čas doživljam kot težek in mislim, da je to normalno, da je tako prav. Veliko razmišljam o tem, kako smo ljudje nebogljeni, kako smo nemočni, kako res potrebujemo Odrešenika.”

Podoba živali v meni
“Pogruntal sem, da je postni čas namenjen temu, da iz mene pride žival in da to žival gonim do groba, do tega velikega petka. Da mora ta žival umreti, saj simbolizira mojo slabo naravo. Da jo moram pripeljati vse do groba, da tam to žival pokopljem, ubijem... zato, da bi vstal jaz kot božji otrok, očiščen te živalskosti, grešnosti.”  

Noben kamen ni pretežak
“Dragocena mi je bila misel patra Klemena Slapšaka, ki je rekel, da za Jezusa ni noben kamen pretežek. On bo vse odvalil. Ta žival, ta moja grešnost, mora biti zavaljena tudi v ta grob, da Jezus odvali iz mene ta težek kamen. In mislim, da ta težak kamen lepo govori tudi o teži velikega petka in teži celotnega postnega časa."

Več o tem, kaj mu pomeni alpinizem, plezanje, kako je poimenoval svoje smeri v Vipavski Beli pa v oddaji Doživetja narave!

br. Jakob Kunšič
br. Jakob Kunšič © ARO

Duhovnost, Doživetja narave
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...