Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld (foto: posnetek zaslona)
p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld | (foto: posnetek zaslona)

Zakaj bogoslužje in kaj od njega dobimo v velikem tednu?

Globine | 14.04.2022, 10:40 Rok Mihevc

Tokrat smo se v velikem tednu v torkovi oddaji Globine dotaknili bogoslužja oziroma službe ljudstva.

Govorili smo o liturgiji, ki je še posebej bogata v svetem tridnevju. Zakaj potrebujemo liturgijo, kako se je razvila in kakšne izzive prinaša v današnji čas? Z nami je bil asistent pri katedri za liturgiko cistercijan p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld. Oddaji, ki je vodil Blaž Lesnik, lahko prisluhnete v avdio arhivu ali jo pogledate na Youtube kanalu.


"Zapletamo se v to, kako se kaj naredi, kdaj se vstane, kdaj moram sedeti, kdaj se poje slave in kdaj ne, tisoč liturgičnih vprašanj ... Bolj kot to ni nobenega napredka, vkolikor to ne vstapljamo v razumevanje, zakaj to počnemo v bogoslužju, ne pa, kako to počnemo."

"Če bi ostajali vse življenje na površju, kako nekaj delam, bi se kmali izpeli ali v svoji popolnosti ali pa bi se tega istega zaradi te zunanje forme tudi naveličali. Zdi se, da se je »krščanski zahod« svojih estetskih in sakralnih form naveličal. Morda jih mora na novo premisliti."

P. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld in voditelj Blaž Lesnik
P. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld in voditelj Blaž Lesnik © posnetek zaslona

GLOBINE (vsak drugi torek v mesecu)

Vsakemu človeku se na njegovi življenjski poti odpirajo vprašanja, ki niso na ravni vsakodnevnih: kaj bom danes kuhal, kakšno bo jutri vreme ali kakšno profilno fotografijo naj izberem za svoj facebook. Vprašanja globin našega bivanja ostajajo globoko pod površjem. Tja jih sem ter tja naplavijo valovi prelomnih dogodkov. Se lahko sprijaznimo s tem, da nas življenje samo premetava in se odzivamo ali je mogoče zavestno odriniti v globine tudi brez viharjev? Pogovorna oddaja o veri in duhovnosti. Vsak drugi torek v mesecu. Na vaša vprašanja v živo odgovarja duhovnik.

Globine
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...