Alen SalihovićAlen Salihović
p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld (foto: posnetek zaslona)
p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld | (foto: posnetek zaslona)

Zakaj bogoslužje in kaj od njega dobimo v velikem tednu?

Globine | 14.04.2022, 10:40 Rok Mihevc

Tokrat smo se v velikem tednu v torkovi oddaji Globine dotaknili bogoslužja oziroma službe ljudstva.

Govorili smo o liturgiji, ki je še posebej bogata v svetem tridnevju. Zakaj potrebujemo liturgijo, kako se je razvila in kakšne izzive prinaša v današnji čas? Z nami je bil asistent pri katedri za liturgiko cistercijan p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld. Oddaji, ki je vodil Blaž Lesnik, lahko prisluhnete v avdio arhivu ali jo pogledate na Youtube kanalu.


"Zapletamo se v to, kako se kaj naredi, kdaj se vstane, kdaj moram sedeti, kdaj se poje slave in kdaj ne, tisoč liturgičnih vprašanj ... Bolj kot to ni nobenega napredka, vkolikor to ne vstapljamo v razumevanje, zakaj to počnemo v bogoslužju, ne pa, kako to počnemo."

"Če bi ostajali vse življenje na površju, kako nekaj delam, bi se kmali izpeli ali v svoji popolnosti ali pa bi se tega istega zaradi te zunanje forme tudi naveličali. Zdi se, da se je »krščanski zahod« svojih estetskih in sakralnih form naveličal. Morda jih mora na novo premisliti."

P. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld in voditelj Blaž Lesnik
P. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld in voditelj Blaž Lesnik © posnetek zaslona

GLOBINE (vsak drugi torek v mesecu)

Vsakemu človeku se na njegovi življenjski poti odpirajo vprašanja, ki niso na ravni vsakodnevnih: kaj bom danes kuhal, kakšno bo jutri vreme ali kakšno profilno fotografijo naj izberem za svoj facebook. Vprašanja globin našega bivanja ostajajo globoko pod površjem. Tja jih sem ter tja naplavijo valovi prelomnih dogodkov. Se lahko sprijaznimo s tem, da nas življenje samo premetava in se odzivamo ali je mogoče zavestno odriniti v globine tudi brez viharjev? Pogovorna oddaja o veri in duhovnosti. Vsak drugi torek v mesecu. Na vaša vprašanja v živo odgovarja duhovnik.

Globine
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...