Jože Bartolj
Marko Zupan
Petra Stopar
p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld (foto: posnetek zaslona)
p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld | (foto: posnetek zaslona)

Zakaj bogoslužje in kaj od njega dobimo v velikem tednu?

14.04.2022, 10:40 Rok Mihevc

Tokrat smo se v velikem tednu v torkovi oddaji Globine dotaknili bogoslužja oziroma službe ljudstva.

Govorili smo o liturgiji, ki je še posebej bogata v svetem tridnevju. Zakaj potrebujemo liturgijo, kako se je razvila in kakšne izzive prinaša v današnji čas? Z nami je bil asistent pri katedri za liturgiko cistercijan p. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld. Oddaji, ki je vodil Blaž Lesnik, lahko prisluhnete v avdio arhivu ali jo pogledate na Youtube kanalu.


"Zapletamo se v to, kako se kaj naredi, kdaj se vstane, kdaj moram sedeti, kdaj se poje slave in kdaj ne, tisoč liturgičnih vprašanj ... Bolj kot to ni nobenega napredka, vkolikor to ne vstapljamo v razumevanje, zakaj to počnemo v bogoslužju, ne pa, kako to počnemo."

"Če bi ostajali vse življenje na površju, kako nekaj delam, bi se kmali izpeli ali v svoji popolnosti ali pa bi se tega istega zaradi te zunanje forme tudi naveličali. Zdi se, da se je »krščanski zahod« svojih estetskih in sakralnih form naveličal. Morda jih mora na novo premisliti."

P. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld in voditelj Blaž Lesnik
P. dr. Nikolaj Aracki Rosenfeld in voditelj Blaž Lesnik © posnetek zaslona

GLOBINE (vsak drugi torek v mesecu)

Vsakemu človeku se na njegovi življenjski poti odpirajo vprašanja, ki niso na ravni vsakodnevnih: kaj bom danes kuhal, kakšno bo jutri vreme ali kakšno profilno fotografijo naj izberem za svoj facebook. Vprašanja globin našega bivanja ostajajo globoko pod površjem. Tja jih sem ter tja naplavijo valovi prelomnih dogodkov. Se lahko sprijaznimo s tem, da nas življenje samo premetava in se odzivamo ali je mogoče zavestno odriniti v globine tudi brez viharjev? Pogovorna oddaja o veri in duhovnosti. Vsak drugi torek v mesecu. Na vaša vprašanja v živo odgovarja duhovnik.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...