Tiskovna konferenca v Zagrebu, na kateri so predstavili Pohode za življenje na Hrvaškem (foto: DAMIR PODHORSKI)
Tiskovna konferenca v Zagrebu, na kateri so predstavili Pohode za življenje na Hrvaškem | (foto: DAMIR PODHORSKI)

Na Hrvaškem maja in junija kar 11 pohodov za življenje

Novice | 02.05.2022, 05:20 Marjana Debevec

Na Hrvaškem maja in junija pripravljajo enajst Pohodov za življenje, prvi trije bodo že to soboto. Na njih si po besedah koordinatorice Željke Markić prizadevajo za zaščito življenja od spočetja do naravne smrti in za osveščanje ljudi o znanstvenih dokazih za nastanek človeškega življenja.

Prebivalci Varaždina, Vinkovcev in Slavonskega Broda bodo svojo podporo življenju, še posebej najbolj ranljivim nerojenim otrokom, izrazili na Pohodu za življenje, ki bo to soboto. Sledil bo Zagreb 14. maja in nato še Split, Zadar, Imotski, Osijek, Ploče, Rijeka in Sisak. Po besedah voditeljice Pohoda za življenje na Hrvaškem Željke Markić gre za miroljubni shod državljanov, ki zahtevajo zakonsko zaščito življenja od spočetja do naravne smrti.

»Pohod za življenje v svojem bistvu ni verski dogodek, ampak dogodek mesta. Mi ne uporabljamo verskih argumentov, čeprav obstajajo močni verski razlogi za življenje.« Vsakemu, ne glede na njegov svetovni nazor, predstavijo znanstvena dejstva in mu pokažejo fotografije otroka v maternici.

»Vse se namreč vrti okrog tega vprašanja, ali je to, kar žena nosi v svojem telesu, človek. In vemo, da je to človek. Na vprašanje našega ustavnega sodišča, kdaj se začne življenje, so štiri medicinske fakultete odgovorile, da se začne s spočetjem. Želimo, da to znanstveno dejstvo doseže vsakega,« je za naš radio še povedala Markićeva.

Pohod je po njenih besedah prazničen vesel dogodek, saj izraža veselje do življenja. Pravica do življenja je namreč po njenih besedah temeljna človekova pravica in predpogoj vsake druge zakonodaje. Pogovoru z Željko Markić boste lahko prisluhnili v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve konec maja.

Pohod za življenje v Zagrebu leta 2017
Pohod za življenje v Zagrebu leta 2017 © Hod za život

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...