Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Volitve, volilna skrinjica (foto: Pixabay)
Volitve, volilna skrinjica | (foto: Pixabay)

Kaj kažejo vzporedne volitve?

Slovenija | 24.04.2022, 19:41 Marta Jerebič Slovenska tiskovna agencija

Državna volilna komisija je napovedala, da bo prve delne izide glasovanja objavila po 19.30. Medtem ko jih čakamo, pa pogled na rezultate vzporednih volitev, ki jih je za TVS in POP TV pripravila agencija Mediana kaže, da je zmagovalka današnjih državnozborskih volitev stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 35,8 odstotka glasov oziroma 42 sedežev v DZ. Sledi SDS z 22,5 odstotka. V DZ bi uvrstile še NSi (6,8 odstotka), SD (6,6 odstotka) in Levica (4,4 odstotka).

Sodeč po rezultatih vzporednih volitev bi SDS v DZ zasedla 26 sedežev, NSi osem, SD sedem in Levica pet.

Odziv Gibanja Svoboda
Podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Marta Kos, je v prvem odzivu dejal: "Navdušeni in presenečeni smo, nismo pričakovali takšne razlike, predvsem pa ne takega rezultata."

Odziv SDS
Podpredsednik SDS Aleš Hojs je dejal, da je treba najprej čestitati relativnemu zmagovalcu Gibanju Svoboda, če drži, da so dobili omenjeno podporo.

"Kar se tiče našega rezultata, bomo pa seveda počakali na uradne rezultate. Rezultati vzporednih volitev so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o naših rezultatih lahko govorili, ko bodo preštete glasovnice tudi s tistih najbolj oddaljenih volišč," je povedal Hojs.

Po Hojsovih besedah je bila ta volilna tekma relativno težka. "Proti nam smo imeli vse glavne medije. Ne glede na to upamo, da smo tistim volivcem, ki so nam zaupali glas, oddelali to, kar so od nas pričakovali," je dodal.

Predsednik SDS Janez Janša se je na Facebooku zahvalil volivcem. "Glas za SDS je glas za Slovenijo vseh svojih državljank in državljanov, brez razlik. Glas za slovensko družino, glas za slovenskega delavca in upokojenca, glas za naše otroke in za slovensko prihodnost," je zapisal.

Odziv Nsi
Minister Nove Slovenije Janez Cigler Kralj je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da prvi rezultati kažejo, da je Nsi edina izmed uveljavljenih političnih strank, ki naj bi okrepila svojo politično moč v parlamentu. »To je veliko zaupanje naši ministrski in poslanski ekipi. V preteklih dveh letih smo, res lahko rečem, pustili srce na igrišču, veliko naredili in tudi predstavili vizijo Slovenije za naprej.  

V zvezi z volilno udeležbo je dejal, da je Nsi tista stranka, ki je pozivala na volitve in očitno so se ljudje na to odzvali. »Hvaležni smo in to nam daje močan temelj in močno legitimnost tem rezultatom.«

Odziv SD

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da je z vzporednimi rezultati zadovoljna. "Vem, da smo dali vse od sebe," je dejala.

Odziv Levice

Rezultat Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab. Stranki rezultati vzporednih volitev kažejo 4,4 odstotka prejetih glasov, kar je približno polovico manj kot pred štirimi leti.

Gibanje Povežimo Slovenijo

V gibanju Povežimo Slovenijo, ki mu po izidih vzporednih volitev ni uspel vstop v državni zbor, bodo na končno oceno volilnega dosežka počakali do kasnejše objave rezultatov. "Mi smo delali po vsej Sloveniji, verjamemo, da je treba počakati na končne rezultate," je v prvem odzivu dejal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

Zanimivi odzivi posameznikov

Več sledi ...


Slovenija
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...