Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Antonio Guterres (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)
Antonio Guterres | (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)

Guterres pozval k velikonočnemu premirju

Novice | 19.04.2022, 22:12 Robert Božič

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine in v času od četrtka do nedelje, ko pravoslavni kristjani obhajajo velikonočno tridnevje in velikonočne praznike pozval k štiridnevnemu premirju.

Tako se je Guterres pridružil pozivu papeža Frančiška, ki je na cvetno nedeljo pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med bližajočimi se velikonočnimi prazniki. "Odložite orožje, začnite velikonočno premirje," je takrat pozval papež.

Spopad bo krvav in uničujoč

"Namesto praznovanja novega življenja ta velika noč sovpada z rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine," je po poročanju BBC opozoril Guterres in dodal, da bo zaradi koncentracija vojaške sile in ognjene moči orožja ta spopad "neizogibno bolj silovit, krvav in uničujoč."

Guterres je ob tem dodal, da so Združeni narodi od četrtka do nedelje pripravljeni poslati konvoje humanitarne pomoči prebivalcem vzhodne Ukrajine, predvsem Mariupolja, Hersona, Donecka in Luganska.

Iz dneva v dan več žrtev

Združeni narodi ocenjujejo, da bo skoraj 16 milijonov ljudi v Ukrajini kmalu potrebovalo humanitarno pomoč, že zdaj pa je od humanitarne pomoči odvisnih okrog 12 milijonov ljudi.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...