Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Antonio Guterres (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)
Antonio Guterres | (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)

Guterres pozval k velikonočnemu premirju

Novice | 19.04.2022, 22:12 Robert Božič

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine in v času od četrtka do nedelje, ko pravoslavni kristjani obhajajo velikonočno tridnevje in velikonočne praznike pozval k štiridnevnemu premirju.

Tako se je Guterres pridružil pozivu papeža Frančiška, ki je na cvetno nedeljo pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med bližajočimi se velikonočnimi prazniki. "Odložite orožje, začnite velikonočno premirje," je takrat pozval papež.

Spopad bo krvav in uničujoč

"Namesto praznovanja novega življenja ta velika noč sovpada z rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine," je po poročanju BBC opozoril Guterres in dodal, da bo zaradi koncentracija vojaške sile in ognjene moči orožja ta spopad "neizogibno bolj silovit, krvav in uničujoč."

Guterres je ob tem dodal, da so Združeni narodi od četrtka do nedelje pripravljeni poslati konvoje humanitarne pomoči prebivalcem vzhodne Ukrajine, predvsem Mariupolja, Hersona, Donecka in Luganska.

Iz dneva v dan več žrtev

Združeni narodi ocenjujejo, da bo skoraj 16 milijonov ljudi v Ukrajini kmalu potrebovalo humanitarno pomoč, že zdaj pa je od humanitarne pomoči odvisnih okrog 12 milijonov ljudi.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...