Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Antonio Guterres (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)
Antonio Guterres | (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)

Guterres pozval k velikonočnemu premirju

19.04.2022, 22:12 Robert Božič

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine in v času od četrtka do nedelje, ko pravoslavni kristjani obhajajo velikonočno tridnevje in velikonočne praznike pozval k štiridnevnemu premirju.

Tako se je Guterres pridružil pozivu papeža Frančiška, ki je na cvetno nedeljo pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med bližajočimi se velikonočnimi prazniki. "Odložite orožje, začnite velikonočno premirje," je takrat pozval papež.

Spopad bo krvav in uničujoč

"Namesto praznovanja novega življenja ta velika noč sovpada z rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine," je po poročanju BBC opozoril Guterres in dodal, da bo zaradi koncentracija vojaške sile in ognjene moči orožja ta spopad "neizogibno bolj silovit, krvav in uničujoč."

Guterres je ob tem dodal, da so Združeni narodi od četrtka do nedelje pripravljeni poslati konvoje humanitarne pomoči prebivalcem vzhodne Ukrajine, predvsem Mariupolja, Hersona, Donecka in Luganska.

Iz dneva v dan več žrtev

Združeni narodi ocenjujejo, da bo skoraj 16 milijonov ljudi v Ukrajini kmalu potrebovalo humanitarno pomoč, že zdaj pa je od humanitarne pomoči odvisnih okrog 12 milijonov ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...