Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Antonio Guterres (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)
Antonio Guterres | (foto: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers, Public domain, via Wikimedia Commons)

Guterres pozval k velikonočnemu premirju

Novice | 19.04.2022, 22:12 Robert Božič

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine in v času od četrtka do nedelje, ko pravoslavni kristjani obhajajo velikonočno tridnevje in velikonočne praznike pozval k štiridnevnemu premirju.

Tako se je Guterres pridružil pozivu papeža Frančiška, ki je na cvetno nedeljo pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini med bližajočimi se velikonočnimi prazniki. "Odložite orožje, začnite velikonočno premirje," je takrat pozval papež.

Spopad bo krvav in uničujoč

"Namesto praznovanja novega življenja ta velika noč sovpada z rusko ofenzivo na vzhodu Ukrajine," je po poročanju BBC opozoril Guterres in dodal, da bo zaradi koncentracija vojaške sile in ognjene moči orožja ta spopad "neizogibno bolj silovit, krvav in uničujoč."

Guterres je ob tem dodal, da so Združeni narodi od četrtka do nedelje pripravljeni poslati konvoje humanitarne pomoči prebivalcem vzhodne Ukrajine, predvsem Mariupolja, Hersona, Donecka in Luganska.

Iz dneva v dan več žrtev

Združeni narodi ocenjujejo, da bo skoraj 16 milijonov ljudi v Ukrajini kmalu potrebovalo humanitarno pomoč, že zdaj pa je od humanitarne pomoči odvisnih okrog 12 milijonov ljudi.

Novice
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...