Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sto tisoč najstnikov na srečanju s papežem (foto: Posnetek zaslona)
Sto tisoč najstnikov na srečanju s papežem | (foto: Posnetek zaslona)

Papež najstnikom: Ne bojte se izreči svojih strahov!

Novice | 19.04.2022, 09:29 Marjana Debevec

Sto tisoč najstnikov je včeraj preplavilo Trg sv. Petra. Papež Frančišek je prisluhnil njihovim pričevanjem in jih nato spodbudil, naj se ne bojijo življenja.

Strahove lahko premagamo s pomočjo bližnjega, je papež dejal sto tisoč najstnikom. Več kot eno uro se je zadržal z njimi na Trgu sv. Petra. Mladi so mu prepevali, pripravili pričevanja o žalovanju, bolezni in brezvoljnosti ter mu nato prisluhnili, ko jih je povabil, naj obnovijo svoj DA Bogu. Potem ko je trg pred vatikansko baziliko dve leti sameval, je zdaj prekipeval od veselja in življenja mladih.

Sveti oče jim je spregovoril tudi o resnih življenjskih vprašanjih in strahovih, ki nas vse prevevajo, kot sta pandemija in strašna vojna v Ukrajini. »Ne smemo se sramovati reči, da nas je strah teme. Vsi se je bojimo. Strahove je treba izreči, da bi jih lahko pregnali. Komu? Očetu, materi, prijatelju, nekomu, ki vam lahko pomaga. Strahove je treba postaviti na dan. In ko strahovi, ki so del teme, pridejo na svetlo, vzcveti resnica. Ne obupajte

Najstniki imajo po papeževih besedah občutek, nos, da zaznajo to, kar je resnično in dobro in tisto, kar ni dobro. Zaželel jim je, da bi se vedno odločali za resnico. »Bojte se smrti duše, smrti prihodnosti, zaprtosti srca. Ne bojte pa se življenja: življenje je lepo, življenje moramo živeti in ga darovati za druge, življenje moramo deliti z drugimi,« je najstnikom še dejal sveti oče in jim za vzor postavil Marijo, ki je v njihovi starosti rekla: Zgodi se.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.