Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica/Vatican News)

Papež: Velikonočnega veselja ne smemo zadržati zase

Novice | 18.04.2022, 14:23 s. Brigita Zelič

»Dnevi velikonočne osmine so kot en sam dan, v katerem se nadaljuje veselje vstajenja. Tako nam evangelij današnjega bogoslužja še naprej pripoveduje o Vstalem Gospodu, o njegovem prikazovanju ženam, ki so šle h grobu (prim. Mt 28,8-15). Jezus jim gre naproti, jih pozdravi in jim pove dve stvari, ki naj bi ju sprejeli tudi mi kot velikonočno darilo.« S temi besedami je papež Frančišek začel svoj opoldanski nagovor.

Prvo, kar Jezus izreče prestrašenim ženam tam ob praznem grobu, iz katerega je izšel kot zmagovalec, je: »Ne bojte se!« S tem – po papeževih besedah - tudi nas vabi, naj izstopimo iz groba naših strahov pred smrtjo, pred izginotjem, pred izgubo bližnjih, ki so naši vsakdanji sovražniki. Toda, kako naj se borimo proti strahu? Pomaga nam druga stvar, ki jo Jezus reče ženam: "Pojdite in povejte mojim bratom, naj gredo v Galilejo: tam me bodo videli." (v. 10). Pojdite in oznanite. »Strah nas vedno zapre vase. Jezus pa nam pomaga iziti iz strahu in nas pošilja k drugim. V tem je rešitev. Vendar jaz - lahko rečemo - nisem sposoben! Toda pomislite: te ženske zagotovo niso bile najbolj primerne ali pripravljene, da bi oznanjale Vstalega, a Gospoda to ne zanima. On želi, da gremo ven in oznanjamo. Oditi ven in oznanjati. Velikonočnega veselja namreč ne smemo zadržati zase. Kristusovo veselje se krepi, ko ga dajemo, in se množi, če ga delimo. Če se odpremo in prinašamo evangelij, se naše srce razširi in premaga strah. V tem je skrivnost: oznanjati, da bi premagali strah.«

Za tem je sveti oče opozoril še na trajno prisotnost pasti, ki jo vedno predstavlja denar. Vojaki, ki so stražili Jezusov grob, so zaradi visoke podkupnine zamolčali doživeto dejstvo vstajenja, so zaradi prejetega denarja med ljudmi širili laž, da so v spanju videl, kako so učenci truplo ukradli? To naredi moč denarja, tistega drugega gospodarja, za katerega Jezus pravi, da mu nikoli ne smemo služiti. Laž - v besedah in življenju - onesnažuje oznanjevanje, razkraja notranjost in vodi nazaj v grob. Laž nas vodi nazaj, vodi nas naravnost v smrt in v grob. Vstali Gospod pa nas želi spraviti iz grobov laži in odvisnosti.

Sveti oče nas vabi, naj poimenujemo tudi laži, ki jih nosimo v sebi. Svojo neprosojnost in dvoličnost postavimo pred luč vstalega Jezusa, ki želi osvetliti, kar je v nas skrito in nas narediti prosojne in svetleče priče veselja evangelija, veselja resnice, ki nas osvobaja (prim. Jn 8,32). Naj nam Mati vstalega Gospoda, pomaga premagati strahove in nam izprosi strast do resnice.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...