Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik
Papež Benedikt XVI. (foto: )
Papež Benedikt XVI. | (foto: )

Zaslužni papež Benedikt XVI. praznuje častitljivi jubilej

16.04.2022, 08:10 Marjana Debevec

Svoj 95. rojstni dan danes praznuje zaslužni papež Benedikt XVI. Sveti oče Frančišek ga je obiskal že v sredo in mu voščil za ta častitljivi jubilej, obenem pa sta skupaj molila pred začetkom svetega tridnevja.

Tudi pred 95. leti, ko se je v kraju Marktl am Inn rodil Joseph Ratzinger, je bila velika sobota. Rdečo nit življenja tega velikega teologa in papeža bi lahko po besedah prof. dr. Antona Štruklja povzeli v besedah lepota in svetost. Tudi vsa njegova globoka teološka dela so porojena v tihoti, študiju in molitvi. »Kot največji graditelj mostov (pontifex maximus) si je izbral meniško odmaknjenost, molitev in trpljenje za Cerkev in izmučeno človeštvo. Zdaj živi in moli v skritosti.«

Spomnimo, da je bil Benedikt XVI. prvi papež, ki je leta 2013 po več kot 700 letih na lastno željo ponudil odstop z vodilnega položaja. Po besedah njegovega osebnega tajnika msgr, Georga Gänsweina tega koraka ni nikoli obžaloval. »Odstop je bil dolgotrajna, veliko premoljena in globoko premišljena odločitev«, je povedal.

Sedaj ostaja molivec in duhovnik, ki je lani obhajal biserno mašo. Osebno pa je bil povezan tudi s Slovenci. »Spomnim se, da je že pred desetletji prof. Anton Strle omenil svoje občudovanje kardinala Ratzingerja, ki je v svojih delih znal združevati izredno teološko razgledanost s pristno cerkvenostjo, z ljubeznijo do Cerkve in resnice. Prof. Strle me je pogledal in dejal: 'Božji mož je.' In čez nekaj trenutkov: 'Ves se je dal Bogu na voljo. Ne išče sebe'.« In to je tisto, kar nas s svojim pričevanjem molitve in življenja tudi danes uči zaslužni papež Benedikt XVI.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay) Zaščita otroka v maternici (photo: Pixabay)

Za rešitev matere ni treba usmrtiti otroka

Zgodba hrvaške mamice, katere otroku so v 24. tednu nosečnosti odkrili tumor v glavi, ima zelo velik odmev v javnosti. Na Hrvaškem so ji splav zavrnili, opravila naj bi ga v Sloveniji.