Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Benedikt XVI. (foto: )
Papež Benedikt XVI. | (foto: )

Zaslužni papež Benedikt XVI. praznuje častitljivi jubilej

Novice | 16.04.2022, 08:10 Marjana Debevec

Svoj 95. rojstni dan danes praznuje zaslužni papež Benedikt XVI. Sveti oče Frančišek ga je obiskal že v sredo in mu voščil za ta častitljivi jubilej, obenem pa sta skupaj molila pred začetkom svetega tridnevja.

Tudi pred 95. leti, ko se je v kraju Marktl am Inn rodil Joseph Ratzinger, je bila velika sobota. Rdečo nit življenja tega velikega teologa in papeža bi lahko po besedah prof. dr. Antona Štruklja povzeli v besedah lepota in svetost. Tudi vsa njegova globoka teološka dela so porojena v tihoti, študiju in molitvi. »Kot največji graditelj mostov (pontifex maximus) si je izbral meniško odmaknjenost, molitev in trpljenje za Cerkev in izmučeno človeštvo. Zdaj živi in moli v skritosti.«

Spomnimo, da je bil Benedikt XVI. prvi papež, ki je leta 2013 po več kot 700 letih na lastno željo ponudil odstop z vodilnega položaja. Po besedah njegovega osebnega tajnika msgr, Georga Gänsweina tega koraka ni nikoli obžaloval. »Odstop je bil dolgotrajna, veliko premoljena in globoko premišljena odločitev«, je povedal.

Sedaj ostaja molivec in duhovnik, ki je lani obhajal biserno mašo. Osebno pa je bil povezan tudi s Slovenci. »Spomnim se, da je že pred desetletji prof. Anton Strle omenil svoje občudovanje kardinala Ratzingerja, ki je v svojih delih znal združevati izredno teološko razgledanost s pristno cerkvenostjo, z ljubeznijo do Cerkve in resnice. Prof. Strle me je pogledal in dejal: 'Božji mož je.' In čez nekaj trenutkov: 'Ves se je dal Bogu na voljo. Ne išče sebe'.« In to je tisto, kar nas s svojim pričevanjem molitve in življenja tudi danes uči zaslužni papež Benedikt XVI.

Novice
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...